Zašto je vlast odsekla glavu svetom Jovanu?

Danas je Usekovanje glave sv. Jovana Krstitelja. Zašto mu je vlast odsekla glavu? Koja je bila njegova krivica?Sveti Jovan Krstitelj

Tadašnja vlast, Irod i Irodijada, živeli su u sramoti. Jovan je osuđivao tu sramotu: ”Ti ne možeš imati ženu brata svoga”. Njegova kritika bila je oštra i javna. ”Radujte se, jer ste istinu pred vlastima bez straha objavljivali!” peva Akatist Svima Svetima.

Vlast je odlučila da ispravi sramotu na način koji je ujedno i potpuno besmislen i potpuno svojstven iskvarenoj prirodi ovog sveta i palog čoveka. Odlučila je: ubićemo Jovana i naše sramote više neće biti.

Vlast ga je kaznila zbog svoje sramote. To je bila njegova krivica.

Isto tako postupa i današnja vlast. I ona je odlučila da ućutka sve koji osuđuju njenu sramotu. Nije ona kriva, oni su krivi. Znam ponešto o tome iz iskustva. Kad sam progovorio o Vučićevom kršenju Ustava, uhapšen sam zbog kršenja Ustava. Kad sam progovorio o Blaškovićevom cepanju knjiga, osuđen sam za povredu časti i ugleda.

”Ali nisam ja kršio ustav, već oni! Nisam ja vređao čast i ugled već oni!” – pekla me je nepravda. Ali onda se setim svoje Slave, Svetog Jovana. Ako je stradao ”najveći rođeni od žene”, kako ga je nazvao sam Gospod, zašto i ja ne bih stradao.

Meni još uvek stoji glava na ramenima, mada ne sumnjam da je i ova vlast spremna na sve. Takođe sam potpuno uveren da će istorijski procesi koji su zavitlali čitavo čovečanstvo uskoro dostići poslednje granice. Dakle, svaki najgori scenario je sasvim verovatan.

Ipak, najgora posledica nije stradanje. Najgora posledica je što vlast braneći sramotu i kažnjavajući kritičare izvrće sistem vrednosti naopako. Ona proglašava pravednika za zločinca, a zločinca za pravednika. Na taj način bezakonje postaje zakon, a to je uvek kraj čitave ljudske zajednice. Kao u Sodomu.

Šta se na kraju dogodilo sa Irodom i Irodijadom? Još jedan čovek nije zaboravljao njihovu sramotu, ali on je, za razliku od ispošćenog proroka, imao vojsku. Otac prve, zakonite Irodove žene, bio je kralj, i bio je besan zbog sramote nanete njegovoj ćerci. Udario je na Iroda i potukao ga do nogu. A Saloma, Irodijadina ćerka koja je zanosnim plesom izmolila Jovanovu glavu? Prelazeći zaleđenu reku propala je kroz led. Telo je odnela voda, a glava je ostala odsečena na oštrim santama kao na tanjiru. Doneli su je Irodu i Irodijadi isto onako kao što je ona donela glavu svetog Jovana.

3 komentara

  1. Pravda i istina će pobediti, i mi sa njima ako sačuvamo moralni integritet. Samo, čuvaj se brate Andrej, čuvaj se molim te, jer „ko se 100 godina bori sa aždajom postane aždaja“. Čuvaj sve dobro u sebi što ti je Bog dao, budi čist.

    Reply
  2. bravo. najgori scenario tek predstoji. A to najbolje osecamo mi koji ne zelimo recimo da prihvatimo ekumenizam i mnogo toga,pa bivamo proglaseni raskolnicima,sektasima,ludim itd.. iako se o tome ne govori,osecaju se prozivke,sikaniranja,podsmejavanje. Kao sto i sv. Jovanu odsekose glavu da bi zacutao,tako ce i nas ucutkivati..

    Reply

Ostavi komentar.