Зашто је власт одсекла главу светом Јовану?

Данас је Усековање главе св. Јована Крститеља. Зашто му је власт одсекла главу? Која је била његова кривица?Свети Јован Крститељ

Тадашња власт, Ирод и Иродијада, живели су у срамоти. Јован је осуђивао ту срамоту: ”Ти не можеш имати жену брата свога”. Његова критика била је оштра и јавна. ”Радујте се, јер сте истину пред властима без страха објављивали!” пева Акатист Свима Светима.

Власт је одлучила да исправи срамоту на начин који је уједно и потпуно бесмислен и потпуно својствен исквареној природи овог света и палог човека. Одлучила је: убићемо Јована и наше срамоте више неће бити.

Власт га је казнила због своје срамоте. То је била његова кривица.

Исто тако поступа и данашња власт. И она је одлучила да ућутка све који осуђују њену срамоту. Није она крива, они су криви. Знам понешто о томе из искуства. Кад сам проговорио о Вучићевом кршењу Устава, ухапшен сам због кршења Устава. Кад сам проговорио о Блашковићевом цепању књига, осуђен сам за повреду части и угледа.

”Али нисам ја кршио устав, већ они! Нисам ја вређао част и углед већ они!” – пекла ме је неправда. Али онда се сетим своје Славе, Светог Јована. Ако је страдао ”највећи рођени од жене”, како га је назвао сам Господ, зашто и ја не бих страдао.

Мени још увек стоји глава на раменима, мада не сумњам да је и ова власт спремна на све. Такође сам потпуно уверен да ће историјски процеси који су завитлали читаво човечанство ускоро достићи последње границе. Дакле, сваки најгори сценарио је сасвим вероватан.

Ипак, најгора последица није страдање. Најгора последица је што власт бранећи срамоту и кажњавајући критичаре изврће систем вредности наопако. Она проглашава праведника за злочинца, а злочинца за праведника. На тај начин безакоње постаје закон, а то је увек крај читаве људске заједнице. Као у Содому.

Шта се на крају догодило са Иродом и Иродијадом? Још један човек није заборављао њихову срамоту, али он је, за разлику од испошћеног пророка, имао војску. Отац прве, законите Иродове жене, био је краљ, и био је бесан због срамоте нанете његовој ћерци. Ударио је на Ирода и потукао га до ногу. А Салома, Иродијадина ћерка која је заносним плесом измолила Јованову главу? Прелазећи залеђену реку пропала је кроз лед. Тело је однела вода, а глава је остала одсечена на оштрим сантама као на тањиру. Донели су је Ироду и Иродијади исто онако као што је она донела главу светог Јована.

3 коментара

  1. Pravda i istina će pobediti, i mi sa njima ako sačuvamo moralni integritet. Samo, čuvaj se brate Andrej, čuvaj se molim te, jer „ko se 100 godina bori sa aždajom postane aždaja“. Čuvaj sve dobro u sebi što ti je Bog dao, budi čist.

    Reply
  2. bravo. najgori scenario tek predstoji. A to najbolje osecamo mi koji ne zelimo recimo da prihvatimo ekumenizam i mnogo toga,pa bivamo proglaseni raskolnicima,sektasima,ludim itd.. iako se o tome ne govori,osecaju se prozivke,sikaniranja,podsmejavanje. Kao sto i sv. Jovanu odsekose glavu da bi zacutao,tako ce i nas ucutkivati..

    Reply

Остави коментар.