Шта је Трећа Србија

Говор потпредседника др Андреја Фајгеља на Оснивачкој скупштини Треће Србије 13.10.2013.

Припао ми је тежак задатак да објасним шта је то Трећа Србија.

Задатак је тежак јер смо деценијама навикавани да треће не постоји. Да морамо да бирамо или једно или друго:

Или родољубље, или Европа.
Или национално, или грађанско.
Или традиционално, или модерно.

Трећа Србија подсећа да постоји и треће.

У ово доба апатије, трећа срећа. Треба покушавати и кад више пута доживиш неуспех.

Трећа деценија, након две неуспешне деценије српског вишестраначја, у којој такође имамо и одговорност и прилику да нешто променимо.

Трећа генерација, ми који смо сада овде и многи који нас гледају преко снимака, која не мора да се угледа само на очеве и дедове, који су Србију занемаривали, већ и на оце, који су Србију оснивали и градили.

Али пре свега Трећа Србија подсећа да постоји и трећа могућност. Да можемо да будемо и Срби и грађани Европе и света, и национални и грађански, да волимо и познајемо и поштујемо своју традицију, а да будемо окренути ка будућности као што наш слоган говори.

Зашто кажем подсећамо? Зато што смо ми то некада веома добро знали, али смо то у међувремену потпуно заборавили.

Ми овде још од Римског царства живимо на месту судара светова, између културних и политичких тектонских плоча, које бисмо могли назвати Исток и Запад. Могли бисмо их назвати и чекић и наковањ. Јер стишњени и разапињани између њих, ми смо велики део своје историје провели као робови.

Трећа Србија подсећа да су Срби пре свега борци за слободу. Да смо кроз историју итекако показали како знамо да кидамо окове. Знали смо да пронађемо свој начин, свој пут, упркос притисцима, препрекама и поразима. Тај пут није водио ни на исток ни на запад. Ни између њих. Јер како каже златоусти српски владика, ”Најгоре је – бити између, Слава је – бити изнад”.

Изнад истока и запада. То је аутентично политичко завештање ових простора, и становиште са којег смо постигли све историјске успехе још од када је Немањићима круна стигла из Рима, а митра из Цариграда. Завештање која смо данас, као и многа друга завештања, и многе ресурсе и драгоцене ствари које смо наследили, заборавили и занемарили.

Даћу један, али вредан пример. Крсна слава. Она је пореклом пагански обичај, који је укључен у црквене обреде у време првог српског архиепископа, св. Саве. У време када су сукоби између пагана и хришћана још увек били итекако актуелни.

Наша слава је деспот Стефан Високи, који је био најоданији витез освајача који се против нас борио на Косову пољу, који је њему убио оца, а сестру, српску принцезу, одвео у харем.

Питам вас, како су они могли? Како је архиепископ могао да укључи пагански обичај у црквене обреде, да тај обичај постане стуб вере а тај архиепископ свети отац. Како је могао у исто време да буде одан и оцу и убици свога оца. Питам вас, шта бисмо ми данас радили суочени са сличним изазовима. Ми бисмо вероватно рекли: Турке нећу да видим, за паганско нећу да чујем. Или, са друге стране: остајем паганин, нећу ове хришћанске новотарије. Или: примам ислам и од данас сам Турчин.

Тадашња елита своје успехе дугује знању, које данашња елита нема: једини пут између чекића и наковња је пут варнице. Они су били најбољи. Први. Једини. Високи, како су звали деспота Стефана Лазаревића са пуним правом и у сваком смислу. То су људи који нису чекали да им се историја дешава, него су историју стварали.

Циљ Треће Србије је да врати Србију међу најбоље, да превазиђе ограничења и отвори врата за нове теме и нове људе.

Сада је идеално време да нам се придружите. Јер смо прешли тежак период приреме и крећемо на врх. А још увек смо довољно мали и довољно на почетку да има места за све.

Наравно, неће бити лако ни доводити нове људе, ни стварати нешто ново, ни мењати навике, ни превазилазити и издизати се изнад Истока и Запада.

Могуће да и ово кратко објашњење шта је Трећа Србија делује загонетно. Али стање у којем се ми данас, али и у историјском трајању, налазимо, јесте једна велика загонетка.

Она гласи: Шта је то што није ни исток ни запад, што јесте и исток и запад, и изнад њих? Одговор је лакши и конкретнији него што изгледа.

Одговор је Србија.

Sta je Treca Srbija

Повезани чланци

Осам заблуда о ћирилици Постоје два опречна погледа на српско писмо. Ја ћу их назвати становиштима асимилације и афирмације....
„Србија ће процветати“ – Демократски без муке 11.9.2014. Андреј Фајгељ у емисији Душанке Петровић ”Демократски без муке” на Радио Београду 2....
Прети деци бомбом, нико му ништа не сме Не смемо више ни децу да заштитимо. Шта треба да се догоди да бисмо реаговали?
У ИНАТ ЦЕНЗУРИ Усред емисије раскопчао кошуљу и показао мајицу ”Вучићу педеру” (Видео)... Због овога ће укинути емисије које иду уживо! Слоган ”Вучићу педеру” осваја популарну културу брже од хитова ”Драга не буди педер” и ”Мала г...
Чудно: САД предвиделе убиство Оливера Ивановића 10. јануар: Стејт департмент упозорава на ризик од "тероризма" у Косовској Митровици. 16. јануар: Оливер Ивановић убијен у Косовској Митров...

Остави коментар.