Šta je Treća Srbija

Govor potpredsednika dr Andreja Fajgelja na Osnivačkoj skupštini Treće Srbije 13.10.2013.

Pripao mi je težak zadatak da objasnim šta je to Treća Srbija.

Zadatak je težak jer smo decenijama navikavani da treće ne postoji. Da moramo da biramo ili jedno ili drugo:

Ili rodoljublje, ili Evropa.
Ili nacionalno, ili građansko.
Ili tradicionalno, ili moderno.

Treća Srbija podseća da postoji i treće.

U ovo doba apatije, treća sreća. Treba pokušavati i kad više puta doživiš neuspeh.

Treća decenija, nakon dve neuspešne decenije srpskog višestranačja, u kojoj takođe imamo i odgovornost i priliku da nešto promenimo.

Treća generacija, mi koji smo sada ovde i mnogi koji nas gledaju preko snimaka, koja ne mora da se ugleda samo na očeve i dedove, koji su Srbiju zanemarivali, već i na oce, koji su Srbiju osnivali i gradili.

Ali pre svega Treća Srbija podseća da postoji i treća mogućnost. Da možemo da budemo i Srbi i građani Evrope i sveta, i nacionalni i građanski, da volimo i poznajemo i poštujemo svoju tradiciju, a da budemo okrenuti ka budućnosti kao što naš slogan govori.

Zašto kažem podsećamo? Zato što smo mi to nekada veoma dobro znali, ali smo to u međuvremenu potpuno zaboravili.

Mi ovde još od Rimskog carstva živimo na mestu sudara svetova, između kulturnih i političkih tektonskih ploča, koje bismo mogli nazvati Istok i Zapad. Mogli bismo ih nazvati i čekić i nakovanj. Jer stišnjeni i razapinjani između njih, mi smo veliki deo svoje istorije proveli kao robovi.

Treća Srbija podseća da su Srbi pre svega borci za slobodu. Da smo kroz istoriju itekako pokazali kako znamo da kidamo okove. Znali smo da pronađemo svoj način, svoj put, uprkos pritiscima, preprekama i porazima. Taj put nije vodio ni na istok ni na zapad. Ni između njih. Jer kako kaže zlatousti srpski vladika, ”Najgore je – biti između, Slava je – biti iznad”.

Iznad istoka i zapada. To je autentično političko zaveštanje ovih prostora, i stanovište sa kojeg smo postigli sve istorijske uspehe još od kada je Nemanjićima kruna stigla iz Rima, a mitra iz Carigrada. Zaveštanje koja smo danas, kao i mnoga druga zaveštanja, i mnoge resurse i dragocene stvari koje smo nasledili, zaboravili i zanemarili.

Daću jedan, ali vredan primer. Krsna slava. Ona je poreklom paganski običaj, koji je uključen u crkvene obrede u vreme prvog srpskog arhiepiskopa, sv. Save. U vreme kada su sukobi između pagana i hrišćana još uvek bili itekako aktuelni.

Naša slava je despot Stefan Visoki, koji je bio najodaniji vitez osvajača koji se protiv nas borio na Kosovu polju, koji je njemu ubio oca, a sestru, srpsku princezu, odveo u harem.

Pitam vas, kako su oni mogli? Kako je arhiepiskop mogao da uključi paganski običaj u crkvene obrede, da taj običaj postane stub vere a taj arhiepiskop sveti otac. Kako je mogao u isto vreme da bude odan i ocu i ubici svoga oca. Pitam vas, šta bismo mi danas radili suočeni sa sličnim izazovima. Mi bismo verovatno rekli: Turke neću da vidim, za pagansko neću da čujem. Ili, sa druge strane: ostajem paganin, neću ove hrišćanske novotarije. Ili: primam islam i od danas sam Turčin.

Tadašnja elita svoje uspehe duguje znanju, koje današnja elita nema: jedini put između čekića i nakovnja je put varnice. Oni su bili najbolji. Prvi. Jedini. Visoki, kako su zvali despota Stefana Lazarevića sa punim pravom i u svakom smislu. To su ljudi koji nisu čekali da im se istorija dešava, nego su istoriju stvarali.

Cilj Treće Srbije je da vrati Srbiju među najbolje, da prevaziđe ograničenja i otvori vrata za nove teme i nove ljude.

Sada je idealno vreme da nam se pridružite. Jer smo prešli težak period prireme i krećemo na vrh. A još uvek smo dovoljno mali i dovoljno na početku da ima mesta za sve.

Naravno, neće biti lako ni dovoditi nove ljude, ni stvarati nešto novo, ni menjati navike, ni prevazilaziti i izdizati se iznad Istoka i Zapada.

Moguće da i ovo kratko objašnjenje šta je Treća Srbija deluje zagonetno. Ali stanje u kojem se mi danas, ali i u istorijskom trajanju, nalazimo, jeste jedna velika zagonetka.

Ona glasi: Šta je to što nije ni istok ni zapad, što jeste i istok i zapad, i iznad njih? Odgovor je lakši i konkretniji nego što izgleda.

Odgovor je Srbija.

Sta je Treca Srbija

Povezani članci

Novi Sad u Ulmu Novi Sad u Ulmu! Novi Sad auf dem DonauFest
Junaštvo i preduzetništvo: Vrednosni sistem gusala u 21. veku Srpske gusle su vekovima igrale određenu političku ulogu. Uspomena na izgubljenu državnost i ideja slobode prenošene su prevashodno guslama. ...
Ne odvajajmo Pupina i Teslu Danas, kad obeležavamo 160 godina od rođenja Mihajla Pupina, poslednje je vreme da prestanemo da razdvajamo dva velikana. Bez Pupinovog modela...
Trebinje: prvo predstavljanje moje knjige ”Posle Vučića” U Srbiji predstavljanje nije moguće, ali zato jeste u Srpskoj i na internetu. Poslušajte zabranjene misli....
Naprednjaci po drugi put među Srbima Ko su "naprednjaci" koje Dobrica Ćosić pominje u "Korenima", a televizijska serija ih cenzuriše? Objašnjavam u poglavlju moje knjige "Posle Vučić...

Ostavi komentar.