Rasizam za srpske žrtve Srebrenice

Šta bi rekle srpske žrtve Srebrenice, danas kad čitav svet govori o žrtvama Srebrenice – a o njima ćuti? Šta bi rekao Vidoje Lazić, razapet na krst, šta bi rekla Dimitrić Mileva, isečena na komade, šta bi rekao Rado Kukolj, ispečen na ražnju?

Sahrana stradalih Kravice Bratunac

Šta bi rekao jedanaestogodišnji Slobodan Stojanović, zverski mučen i ubijen kada je otrčao iza neprijateljskih linija da spase ljubimca: ”Tata, ostao mi Lesi na lancu”?

Od maja 1992. do februara 1993, srpsko stanovništvo na području opštine Srebrenica doslovno je desetkovano. Od 9390 Srba ostalo ih je 860, od 59 srpskih sela, 55 je etnički očišćeno.

Srbi su grad napustili nakon ubistva srpskog čelnika Gorana Zekića. Retki koji su ostali su ubijani, poput nepokretne Zagorke Zekić. Zarobljeni Srbi dovođeni su u Srebrenicu i Potočare u logore, gde se mnogima gubi svaki trag.

Uz povike ”Alahu ekber”, srebrenički džihadisti su pohode na okolna srpska naselja izvodili na velike hrišćanske praznike. Stradalo je više od 3.000 Srba, od kojih su mnogi svirepo mučeni, uključujući žene, decu i stare.

Za ove žrtve nema rezolucija, manifestacija ni memorijalnih centara. Nema ni presuda. Za 23 godine nijedan ubica srpskih žrtava Srebrenice nije priveden pravdi. Haški sud je oslobodio Nasera Orića, a Tužilaštvo i Sud BiH nisu procesuirali niti jednog počinioca.

Neravnopravnost je preblaga reč. Ne dobijaju srpske žrtve manje poštovanja. One ne dobijaju apsolutno nikakvo poštovanje. Pre tri godine, potomci su obeležili 20 godina od stradanja Srba u Srebrenici. Komemoracija je u svetu ignorisana a u Srbiji ismejana. Agencija Beta nazvala ju je sramotom i uvredom a tabloid ”Blic” feštom.

Ove godine obeležava se 20 godina od stradanja muslimana u Srebrenici. Njihovu komemoraciju niko neće ismevati, još manje ignorisati.

Po čemu su srpske žrtve Srebrenice toliko različite? Srbi su stradali na početku rata a muslimani na kraju; Srbi tokom više meseci a muslimani tokom deset dana; Srbi navode 3.000 žrtava a muslimani 8.000; Srbi su kasapljeni a muslimani nisu; Srpske žene su stradale a muslimanske nisu…

Nijedna razlika nije dovoljan razlog za diskriminaciju žrtava stradalih u istom ratu, na istom mestu. Brisanje Srba iz žrtava Srebrenice je rasizam, po kojem Srbi nemaju prava kao drugi ljudi, a njihove žrtve manje vrede.

Rasizam baca senku sumnje na sav aktivizam vezan za Srebrenicu. Rasiste ćete prepoznati po tome što govore o žrtvama Srebrenice a misle isključivo na muslimanske žrtve. Britanska rezolucije o Srebrenici je rasistička jer ne poštuje sve žrtve bez razlike.

Primer takvog aktivizma je Naser Orić, koji Potočare i dalje doživljava kao svoj štab, samo je borbu protiv Srba zamenio borbom protiv genocida.

Ne može se u isto vreme biti borac protiv genocida i antisrpski rasista. Antisrbizam je osnovni uzročnik genocida na ovim prostorima. Srbi su bili najbrojnije žrtve genocida u ovom delu nacističke Evrope, i jedini su narod koji je nakon genocida ponovo doživeo masovna istrebljenja.

Drago Mitrović iz Podravanja kod Srebrenice kao dečak je čudom preživeo ustaško klanje. Pola veka kasnije, duž starih ožiljaka na vratu, potomak krvnika mu je odrubio glavu: ”Preživeo si 1941, sada sigurno nećeš!” Klanje ga je zateklo nespremnog i prvi i drugi put, kao što bi zateklo i nas.

Prevencija genocida je realna potreba srpskog naroda. Naše očeve i oce ubijali su samo zato što su bili Srbi. Moramo prekinuti niz da bismo zaštitili svoju decu.

Nema prevencije genocida dok svet usvaja rasističke rezolucije. Nema prevencije genocida dok srpski mediji ismevaju srpske žrtve.

Moramo reći: nikad više! Kultura sećanja na žrtve i borba protiv antisrbizma su nacionalni prioriteti. Očuvanje Republike Srpske, koja je jedino srpsko ”nikad više”, od presudnog je značaja. Iznad svega, zločini nad Srbima ne smeju ostati nekažnjeni.

Masakrirane, lišene pravde, zaboravljene i ismejane, srpske žrtve Srebrenice nas danas upozoravaju: nemojte završiti kao mi.

Andrej Fajgelj, „Rasizam za srpske žrtve”, Večernje Novosti, 11. jul 2015, str. 14


Gde možete pronaći više informacija?

Marković Dragan, Srpske žrtve Srebrenice 1992—1995, Istorijski projekat Srebrenica, Beograd 2012.

Ivanišević Milivoje, Srpska zgarišta srebreničkog kraja, Institut za istraživanje srpskih stradanja u XX veku, Beograd 2010.

Ko su rasisti u Srbiji?

Organizatori projekta #sedamhiljada ne kriju antisrpski rasizam. Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) ne dopušta da se u Beogradu zapale sveće ”kako za poginule muslimane tako i za masakrirane Srbe”. YIHR se i ranije javno izjašnjavala za ”čišćenje” svega srpskog: Čistka po Kurtijevom receptu.

Inicijativa mladih za ljudska prava i rasizam

Zašto ismevanje srpskih žrtava prolazi nekažnjeno?

Pre tri godine smo se organizovali da tužimo Blic i Betu ali nismo uspeli da prikupimo neophodna sredstva. Za nacionalne projekte neophodne su tri stvari: rad, saradnja, podrška.

IAMFandrejzingBrosura

Povezani članci

„Šarli“ sin šezdesetosmaša O pokojniku sve najlepše, zapisali su još stari Grci, a mi Evropljani prenosili sa kolena na koleno. A onda je nastupila 1968. sa svojim ruše...
Osam zabluda o ćirilici Postoje dva oprečna pogleda na srpsko pismo. Ja ću ih nazvati stanovištima asimilacije i afirmacije....
Predgovor mog doktorata Predgovor moje doktorske disertacije: ”Uporedna frazeologija i ideologija u epici: Homer, francusko viteško pesništvo, gusle” je prvi deo ko...
Svaki čovek je kralj Sastanak Trilateralne komisije u Beogradu rasplamsao je priče o tajnim vladarima sveta....
Andrej Fajgelj: Saga o šest decenija podvale (Pečat) Koje su posledice davno potpisane Deklaracije kojom je – u SFRJ – dogovoreno da Srbi uče latinicu a Hrvati ćirilicu, zbog čega Hrvati odluke...

14 komentara

 1. Objektivni prikaz stradanja srpskog naroda.Nazalost,kao sto I sam autor primecuje,srpske zrtve se nipodastavaju,a to ce tako biti dok na vlasti imamo prodane duse I antisrpske placenika…

  Reply
  • Uvijek će biti dvije strane, uvijek ćemo biti mi i oni. Nista nas ne sprečava da govorimo na način kao što to radi autor ili na bilo koji drugi. Niko nas ne tjera da ćutimo, sami biramo takav put. Najlakše je je okriviti druge i ćutati. Ćutati kome? Bošnjacima i njihovim žrtvama ili nama i našim žrtvama? Ćutati čemu? Bolu „majki Srebrenice“, sramotnim i diskriminirajućim rezolucijama ili našoj patnji i muci, bolu i stradanju, patnji i gubitku, grijehu za koji nikada nećemo dobiti oprost jer ga nikada nismo počinili a ipak doživotno ćemo živjeti sa njim. Mi smo ti koji biramo ćutanje. Svako od nas ko ćuti neka se zapita na čijoj je strani.

   Reply
 2. Hvala gospodine Fajgelj u ime mnogih koji iz nekih razloga ne mogu ile neće da vide nepravdu prema jednom jednom narodu. Prema Srbima. Zašto mnogim narodima smeta, većeg ili manjeg inteziteta ali zato kontinuirano samo jedan narod -Srbski?Da li je to pokušaj da se promeni genetički kod Srbima i ubaci večita odgovornost za nešto što jeste tločin ali ne više od drugih zločina. Drigih naroda.

  Reply
 3. U Srebreničkom kraju se zapravo desio GENOCID NAD SRBIMA, tj . sistematsko i plansko uništavanje jedne etničke zajednice računajući sve uzraste civila , od kolevke pa do onih najstarijih, što po definiciji – JESTE GENOCID, za razliku od u borbi likvidiranih Orićevih krvnika!UBICE SRPSKE DECE,ŽENA I STARACA OKO SREBRENICE,NE MOGU NIKAKO BITI ŽRTVE,NEGO SAMO ZLOČINCI!……….https://zlj13051967.wordpress.com/2015/07/11/srebrenicanajveca-prevara-u-evropi-posle-drugog-svetskog-rata/

  Reply
 4. uvek se delimo, na srbe i srbijance, na zvezdu i partizan, na partizane i cetnike, na leve i desne, a jedna majka nas nosi 9 meseci i radja i treba da shvatimo da smo jedno. jednan srbin i svi srbi, bez obzira gde i odakle i da cuvamo jedni drugima ledja i da nas bude sto vise. samo zajedno

  Reply
 5. Desetkovati znaci oduzeti jednu desetinu, ne spustiti taj broj na jednu desetinu originalne vrednosti. Na primer kada bismo desetkovali 100 dobili bismo broj 90.

  Reply
 6. Srpski narod je najveći i najžešći neprijatelj samom sebi. Ne udruđeni, ne jedinstveni, ne složni, nikako samoorganizovani, ne sistemski moćno silom objedinjeni ka svemu što ih ugrožava, svemu što ih sputava, svemu što ih ograničava i svemu što ih ugrožava. Lak su plen bilo kakvoj kako unutašnjoj sili manjoj grupi ali dobro organizovanoj tako i spoljnoj pretnji. Sav taj samoubilački hari kiri je proizašao iz dubokog uverenja u „istinitost laži“ i „laži istine svojih pra pra pra pra pokoljenja“. Srpski narod su kao kokoške, pamte samo jedan dan, a nikad nisu čuli šta je rekao davno, davno jedan mislilac, „HERAKLIT“, citiram; NAJBOLjA ŠKOLA; NAJBOLjI FAKULTET JE SAM ŽIVOT, JEST DA JE NAJSKUPLjI ALI JE NAJBOLjI“. I karj ovom udrobljavanju i usitnjavanju Srpskog naroda kroz bezbroj genocida nastavlja se i dan danas, a biše ga i sutra. Poražavajuće. pozz. DRAGAN

  Reply
 7. Ovo sve sto se desava I blate Srbe to cine NATO fasisti na celu Amerike fasisticke diktature. Zao mi je sto ce se desiti daleko veci pokolj I porucio bih muslimanima da pokupe svoje zlocince I stave pred sud pravde I da protjeraju te ekstremne muslimane iz drugih zemalja, jer ti muslimani su placeni od NATO americkih fasista da rade sta im fasisti narede. U sledecem krvoprolicu svi cete izginuti ako budete slusali zapadne fasiste. Mene mnogi poznaju dok sam zivijo I radio u Bosni da sam deset godina prije rata rekao tacan dan, mjesec I godinu kad ce se Yugoslavia raspasti pa tad sam bio lud od pojedonaca pa kad je rat poceo onda su mnogi rekli da su oni ludi, pa sad opey porucujem svim muslimanima da se ujedine s pravoslavnim zemljama ako zelite opstanak, a inace ako krenete s katolicima nestacete s planete.

  Reply

Ostavi komentar.