Расизам за српске жртве Сребренице

Шта би рекле српске жртве Сребренице, данас кад читав свет говори о жртвама Сребренице – а о њима ћути? Шта би рекао Видоје Лазић, разапет на крст, шта би рекла Димитрић Милева, исечена на комаде, шта би рекао Радо Кукољ, испечен на ражњу?

Sahrana stradalih Kravice Bratunac

Шта би рекао једанаестогодишњи Слободан Стојановић, зверски мучен и убијен када је отрчао иза непријатељских линија да спасе љубимца: ”Тата, остао ми Леси на ланцу”?

Од маја 1992. до фебруара 1993, српско становништво на подручју општине Сребреница дословно је десетковано. Од 9390 Срба остало их је 860, од 59 српских села, 55 је етнички очишћено.

Срби су град напустили након убиства српског челника Горана Зекића. Ретки који су остали су убијани, попут непокретне Загорке Зекић. Заробљени Срби довођени су у Сребреницу и Поточаре у логоре, где се многима губи сваки траг.

Уз повике ”Алаху екбер”, сребренички џихадисти су походе на околна српска насеља изводили на велике хришћанске празнике. Страдало је више од 3.000 Срба, од којих су многи свирепо мучени, укључујући жене, децу и старе.

За ове жртве нема резолуција, манифестација ни меморијалних центара. Нема ни пресуда. За 23 године ниједан убица српских жртава Сребренице није приведен правди. Хашки суд је ослободио Насера Орића, а Тужилаштво и Суд БиХ нису процесуирали нити једног починиоца.

Неравноправност је преблага реч. Не добијају српске жртве мање поштовања. Оне не добијају апсолутно никакво поштовање. Пре три године, потомци су обележили 20 година од страдања Срба у Сребреници. Комеморација је у свету игнорисана а у Србији исмејана. Агенција Бета назвала ју је срамотом и увредом а таблоид ”Блиц” фештом.

Ове године обележава се 20 година од страдања муслимана у Сребреници. Њихову комеморацију нико неће исмевати, још мање игнорисати.

По чему су српске жртве Сребренице толико различите? Срби су страдали на почетку рата а муслимани на крају; Срби током више месеци а муслимани током десет дана; Срби наводе 3.000 жртава а муслимани 8.000; Срби су касапљени а муслимани нису; Српске жене су страдале а муслиманске нису…

Ниједна разлика није довољан разлог за дискриминацију жртава страдалих у истом рату, на истом месту. Брисање Срба из жртава Сребренице је расизам, по којем Срби немају права као други људи, а њихове жртве мање вреде.

Расизам баца сенку сумње на сав активизам везан за Сребреницу. Расисте ћете препознати по томе што говоре о жртвама Сребренице а мисле искључиво на муслиманске жртве. Британска резолуције о Сребреници је расистичка јер не поштује све жртве без разлике.

Пример таквог активизма је Насер Орић, који Поточаре и даље доживљава као свој штаб, само је борбу против Срба заменио борбом против геноцида.

Не може се у исто време бити борац против геноцида и антисрпски расиста. Антисрбизам је основни узрочник геноцида на овим просторима. Срби су били најбројније жртве геноцида у овом делу нацистичке Европе, и једини су народ који је након геноцида поново доживео масовна истребљења.

Драго Митровић из Подравања код Сребренице као дечак је чудом преживео усташко клање. Пола века касније, дуж старих ожиљака на врату, потомак крвника му је одрубио главу: ”Преживео си 1941, сада сигурно нећеш!” Клање га је затекло неспремног и први и други пут, као што би затекло и нас.

Превенција геноцида је реална потреба српског народа. Наше очеве и оце убијали су само зато што су били Срби. Морамо прекинути низ да бисмо заштитили своју децу.

Нема превенције геноцида док свет усваја расистичке резолуције. Нема превенције геноцида док српски медији исмевају српске жртве.

Морамо рећи: никад више! Култура сећања на жртве и борба против антисрбизма су национални приоритети. Очување Републике Српске, која је једино српско ”никад више”, од пресудног је значаја. Изнад свега, злочини над Србима не смеју остати некажњени.

Масакриране, лишене правде, заборављене и исмејане, српске жртве Сребренице нас данас упозоравају: немојте завршити као ми.

Андреј Фајгељ, „Расизам за српске жртве”, Вечерње Новости, 11. јул 2015, стр. 14


Где можете пронаћи више информација?

Марковић Драган, Српске жртве Сребренице 1992—1995, Историјски пројекат Сребреница, Београд 2012.

Иванишевић Миливоје, Српска згаришта сребреничког краја, Институт за истраживање српских страдања у XX веку, Београд 2010.

Ко су расисти у Србији?

Организатори пројекта #sedamhiljada не крију антисрпски расизам. Иницијатива младих за људска права (YIHR) не допушта да се у Београду запале свеће ”како за погинуле муслимане тако и за масакриране Србе”. YIHR се и раније јавно изјашњавала за ”чишћење” свега српског: Чистка по Куртијевом рецепту.

Inicijativa mladih za ljudska prava i rasizam

Зашто исмевање српских жртава пролази некажњено?

Пре три године смо се организовали да тужимо Блиц и Бету али нисмо успели да прикупимо неопходна средства. За националне пројекте неопходне су три ствари: рад, сарадња, подршка.

IAMFandrejzingBrosura

Повезани чланци

10 разлога зашто мигранти нису као српске избеглице ”Исти као наше избеглице”. Под тим изговором у Србији пролази планетарна медијска пропаганда у корист таласа миграција. Али као и читава про...
Јасеновачки синдром: Ћутање о канонизацији Степинца Геноцид у Јасеновцу је био чудовиштан али није био безуман. Иза њега су стајали државни систем, индустријска организованост и политички план...
Негативна селекција У овом раду показали смо да у Србији за најбоље нема места. Негативна селекција чини њихов опстанак неодрживим....
Трећа Србија није направљена у Вучићевој кухињи, већ у мојој дневној соби Зашто сам дао оставку а остао у политици, и то у странци са најгорим публицитетом? Ето баш зато. Да оперем Трећу Србију од клевета....
Фајгељ поднео неопозиву оставку Масовни медији, опозиција и власт сложно нападају резултате Културног центра Новог Сада. Удесетостручене активности проглашавају за срамоту,...

14 коментара

 1. Objektivni prikaz stradanja srpskog naroda.Nazalost,kao sto I sam autor primecuje,srpske zrtve se nipodastavaju,a to ce tako biti dok na vlasti imamo prodane duse I antisrpske placenika…

  Reply
  • Uvijek će biti dvije strane, uvijek ćemo biti mi i oni. Nista nas ne sprečava da govorimo na način kao što to radi autor ili na bilo koji drugi. Niko nas ne tjera da ćutimo, sami biramo takav put. Najlakše je je okriviti druge i ćutati. Ćutati kome? Bošnjacima i njihovim žrtvama ili nama i našim žrtvama? Ćutati čemu? Bolu „majki Srebrenice“, sramotnim i diskriminirajućim rezolucijama ili našoj patnji i muci, bolu i stradanju, patnji i gubitku, grijehu za koji nikada nećemo dobiti oprost jer ga nikada nismo počinili a ipak doživotno ćemo živjeti sa njim. Mi smo ti koji biramo ćutanje. Svako od nas ko ćuti neka se zapita na čijoj je strani.

   Reply
 2. Хвала господине Фајгељ у име многих који из неких разлога не могу иле неће да виде неправду према једном једном народу. Према Србима. Зашто многим народима смета, већег или мањег интезитета али зато континуирано само један народ -Србски?Да ли је то покушај да се промени генетички код Србима и убаци вечита одговорност за нешто што јесте тлочин али не више од других злочина. Дригих народа.

  Reply
 3. U Srebreničkom kraju se zapravo desio GENOCID NAD SRBIMA, tj . sistematsko i plansko uništavanje jedne etničke zajednice računajući sve uzraste civila , od kolevke pa do onih najstarijih, što po definiciji – JESTE GENOCID, za razliku od u borbi likvidiranih Orićevih krvnika!UBICE SRPSKE DECE,ŽENA I STARACA OKO SREBRENICE,NE MOGU NIKAKO BITI ŽRTVE,NEGO SAMO ZLOČINCI!……….https://zlj13051967.wordpress.com/2015/07/11/srebrenicanajveca-prevara-u-evropi-posle-drugog-svetskog-rata/

  Reply
 4. uvek se delimo, na srbe i srbijance, na zvezdu i partizan, na partizane i cetnike, na leve i desne, a jedna majka nas nosi 9 meseci i radja i treba da shvatimo da smo jedno. jednan srbin i svi srbi, bez obzira gde i odakle i da cuvamo jedni drugima ledja i da nas bude sto vise. samo zajedno

  Reply
 5. Српски народ је највећи и најжешћи непријатељ самом себи. Не удруђени, не јединствени, не сложни, никако самоорганизовани, не системски моћно силом обједињени ка свему што их угрожава, свему што их спутава, свему што их ограничава и свему што их угрожава. Лак су плен било каквој како унуташњој сили мањој групи али добро организованој тако и спољној претњи. Сав тај самоубилачки хари кири је произашао из дубоког уверења у „истинитост лажи“ и „лажи истине својих пра пра пра пра покољења“. Српски народ су као кокошке, памте само један дан, а никад нису чули шта је рекао давно, давно један мислилац, „ХЕРАКЛИТ“, цитирам; НАЈБОЉА ШКОЛА; НАЈБОЉИ ФАКУЛТЕТ ЈЕ САМ ЖИВОТ, ЈЕСТ ДА ЈЕ НАЈСКУПЉИ АЛИ ЈЕ НАЈБОЉИ“. И карј овом удробљавању и уситњавању Српског народа кроз безброј геноцида наставља се и дан данас, а бише га и сутра. Поражавајуће. позз. ДРАГАН

  Reply
 6. Ovo sve sto se desava I blate Srbe to cine NATO fasisti na celu Amerike fasisticke diktature. Zao mi je sto ce se desiti daleko veci pokolj I porucio bih muslimanima da pokupe svoje zlocince I stave pred sud pravde I da protjeraju te ekstremne muslimane iz drugih zemalja, jer ti muslimani su placeni od NATO americkih fasista da rade sta im fasisti narede. U sledecem krvoprolicu svi cete izginuti ako budete slusali zapadne fasiste. Mene mnogi poznaju dok sam zivijo I radio u Bosni da sam deset godina prije rata rekao tacan dan, mjesec I godinu kad ce se Yugoslavia raspasti pa tad sam bio lud od pojedonaca pa kad je rat poceo onda su mnogi rekli da su oni ludi, pa sad opey porucujem svim muslimanima da se ujedine s pravoslavnim zemljama ako zelite opstanak, a inace ako krenete s katolicima nestacete s planete.

  Reply

Остави коментар.