Православни Монсанто

Eгоизам овог времена Србима углавном стиже из иностранства, али либерална гуја вреба и у нашим недрима.

Ова потресна прича почиње крајње безазлено – песмом. Сестре Ивана и Исидора Сантрач су у свом дому певале о Косову (”Дадоше те питао ме нико није”) и поставиле снимак на Јутјуб. Баш у време док је Унеско разматрао пријем косовских рушитеља, снимак је забрањен.

Зашто је српкињама забрањено да певају? Због анђеоског гласа? Због вилинске лепоте?

Можда је неком засметао садржај песме јер пева о истим оним манастирима око којих се отимају рушитељи: ”Да обасја чистом вером сина Христа, Грачаницу, Девич, Дечане, Зочишта.”

Одговор ме је запањио. Јутјуб није забранио песму због организованих пријава албанских хакера, или неког другог антисрпског разлога. Српкиње је пријавила Српкиња, певачица и ауторка песме.

И даље се надам да постоји неки други разлог. Барем да је ауторка тражила да је наведу, а сестре Сантрач одбиле. Али ако заиста једни другима запушавамо уста кад певамо о Косову, то је страшно.

Као да то није довољно, многи су скочили да бране ауторку: то су њена ауторска права, наравно да треба да их заштити од ”лопова” који ”краду” њену песму.

Српски уметници су на небу проплакали. Питају, где је потпис на народним песмама које смо вам оставили? Коме плаћате тантијеме док певате ”Јечам жњела”? Коме док гуслате о Лазару и Милошу? Где су потписи на чудотворним иконама које смо живописали, на мозаицима, иконостасима и фрескама? Где на манастирима које смо подигли?

Какво лицемерје, узети изворне народне теме и мотиве, прогласити их за своје власништво и гонити кориснике. То није дух ”поноса јунака и славе српског рода”, он долази са сасвим друге стране.

Исто то је урадио Монсанто својим генетским инжињерингом. Искомбиновао је гене из природе, патентирао их и сада наплаћује и гони пољопривреднике. Ако ветар однесе семе на твоју њиву, дужан си им. Многи домаћини су тако остали без земље.

Либерализам више не тражи слободно, већ тотално тржиште. Његово ширење је неограничено. Монсанто је својим семеном пробио лед јер је тада по први пут један живи организам и сви представници његове врсте постао роба – у власништву транснационалне корпорације. Сада се гура пакет који обухвата истополне бракове, усвајање деце и сурогат материнство, чиме ће се отворити тржиште новорођенчади. Тиме ће пасти још једна историјска препрека: људска бића ће постати роба. Америчко ”Планирано родитељство” увелико тргује абортираним бебама.

Треба ли Христос и Косово да постану роба?

Ивана и Исидора Сантрач

Повезани чланци

Поводом враћања Титовог споменика у Ужице: опроштајно писмо убијеног свештеника... Други својој деци остављају у наслеђе новац и палате, а ја, напротив, остављам им моје име и јуначку смрт која је већи капитал него новац и ...
Говорим у Торонту Из искуства знам колико расејање жели да зна шта се дешава у матици. Сазнајте истину....
Чудно: САД предвиделе убиство Оливера Ивановића 10. јануар: Стејт департмент упозорава на ризик од "тероризма" у Косовској Митровици. 16. јануар: Оливер Ивановић убијен у Косовској Митров...
Срећан Дан државности Србије Како роб ступи на Србску земљу, от онога часа постаје слободним. Сретењски устав, 1835, чл. 118....
Зашто вредан човек нема времена за тебе? Људи се љуте кад неко нема времена за њих. Одмах мисле да је то знак непоштовања....

5 коментара

 1. Боже, шта себи радимо. И ја сам мислио да су арбанаси пријавили али ово ме је још више растужило.
  „Оче наш нек буде опет воља твоја“ каже један стих ове песме и то нам једино даје наду.

  Reply
 2. По вама испада да је Јелена Бајовић директно одговорна за отцепљење косова и пријем у унеско. Ауторско право је установљено свуда у свету, нема смисла прозивати аутуре кад га користе, из било којих личних разлога. И за наше манастире, песме и иконе се зна ко их је направио. И ова ће песма, ако заживи, и ако ми као народ то доживимо, ући у наше опште културно наслеђе.
  Без обзира на то, хвала вам што сте ми открили ове две сјајне девојке, уживање је слушати их и гледати.

  Reply
 3. Koji ste vi jadnici! Umesto da ovde cvilite i da podrzavate kradju autorskih prava, zasto se niste uhvatili za novcanik pa kupili pravo da mogu i drugi da pevaju tu pesmu, ako vec toliko zenturacki podcenjivate autorkino izvodjenje svoje divne pesme? Sram i stid vas bilo toga sto joj radite!

  Reply
 4. Има песме и овде:
  http://www.dailymotion.com/video/x2u0pn5
  Хоћу рећи лако ју је наћи преко Гугла. Одушевила ме је ова објава на Вашем блогу. Исто размишљање сам имао када се десила забрана исте тамо с пролећа, чини ми се. Такође сам се запитао да ли је могуће да је Јелена (за коју сам и сазнао преко ове две девојке) то урадила и запитао се да ли је могуће да неко буде себичан до те мере.

  Reply

Остави коментар.