Правда за Давида: хорско цмиздрење као окупаторско оружје

Нема ту правде ни за Давида ни за Српску. Али има логике.

pravda za davida i dzenana

Наиме, логично је очекивати да ће хорско цмиздрење дотући Републику Српску, будући да јој је оно од почетка задавало најтеже ударце. Логори за силовање, Маркале, Сребреница. Бу-ху-ху, бу-ху-хууу.

Публика је увек била спремна да се построји за јавно оплакивање, као униформисани Корејци пред кипом свог диктатора. Не могу се набројати славни рекордери у ридању, од Вацлава Хавела до Тонија Блера.

Да ли су тако ридали и иза затворених врата, нпр. на премијери редитељског првенца Анђелине Џоли у Савету за иностране односе (међу званицама је био и сарадник на филму, командант бомбардовања Србије, Весли Кларк)? Јесу ли нежна генералска и милијардерска срдашца препукла од туге кад су Анђелинини зли Срби избацили бебу силоване муслиманке кроз прозор?

Тешко. Спектакл није толико дирљив када се гледа из режије. Њена брига је да изазове снажно цмиздрење код других, који ће тако послужити њеним интересима. Зато цмиздрење мора бити селективно, дакле не сме бити доследно. Зато ниједна суза никада није канула за српске жртве. Јер како би то потпомогло бомбардовање Српске и Србије, етничко чишћење Крајине, окупацију Косова, и свеопште ломљење кичме слободарског српског народа?

Иза хорског цмиздрења увек се препознају интереси атлантског окупатора. Препознаје се и организација какву само они могу да обезбеде – пробај ти да продреш у медије и на улицу. Најзад, њихова диригентска палица преноси и њихов дух насиља и доминације, сушту супротност саосећању. Хорски цмиздрачи се диве сами себи, уживају у једногласју које грми око њих и у моћи да газе неистомишљенике.

Немојте мешати цмиздрење и жалост. Жали се у осами и тишини а цмиздри да други чују и виде. Ако се користи за покретање маса на остваривање политичких циљева, цмиздрење је једно од најразорнијих средстава у арсеналу модерне пропаганде (друго најразорније је спрдња).

Покрет „Правда за Давида“ долази из исте кухиње. Тужна младићева судбина треба да паралише сваку критику, свако питање, по принципу „ко не плаче није човек“, и да тако несметано послужи другим интересима – у овом случају обојеној револуцији која за последицу може да има укидање Републике Српске. За слично матирање опозиције коришћене су и бебе из кувајтских инкубатора, и мигрантски дечак Ајлан, и „хуманитарна катастрофа“ на Косову, и „средства за масовно уништење“, итд. Не кажем да многи нису у покрету својом одлуком и из искрених уверења, али кажем да не би били ту да нису покренути и обманути са стране.

При томе се уочава закономерност да што је јача анестезија хорским цмиздрењем, то је већу операцију окупатор испланирао. Забрињава што овакво цмиздрење одавно нисмо имали.

Србине, као да досад ниси научио. Колико пута си био преварен, колико пута жртва? Чувај се хорског цмиздрења!

Хоћеш правду за Давида? Не дај да његова смрт послужи прљавим циљевима.

Чак и ако смрт Давида Драгичевића није несрећни случај, већ је „силован и убијен“, ако полиција и патолози лажу, и ако заиста иза свега постоји велика завера, први осумњичени опет остају они којима та смрт користи за покретање обојене револуције. Њих сумњичи основно римско истражно начело cui bono – у чију корист. У том случају, они би имали саучеснике на кључним позицијама, како у покрету „Правда за Давида“, тако и у властима Српске. Као што је то био случај у Сребреници 1995, или у Београду 5. октобра 2000.


На крају, још један прилог оптужби против атлантиста. Цмиздрење се уклапа и у њихову стратегију феминизације и инфантилизације народа, то јест његове емаскулације, илити одстрањивања мушкости, која је вероватно најагресивнија социјална политика данашњице. За модерну јавност, срцепарајући аргумент је увек најјачи, коначни аргумент. Следећи по снази су нуђење бомбоне и претња кажипрстом. Такав је био случај одвајкада, у разговорима са женама и децом. Али збор одраслих људи није могао да прође а да се не разјасне озбиљна питања, нпр. шта је истина и шта нам је чинити. Да рушимо своју државу у интересу непријатеља? Е то већ не може! И то нема никакве везе са тугом.

Трезвени, озбиљни и строги гласови данас су забрањени. Недавно сам имао једну такву забрану поводом заиста срцепарајуће трагедије у породици глумца Жике Тодоровића. Она међутим из мог сећања није избрисала злодело, једнако потресно, које је глумац починио када је снимио сцену силовања детета за „Српски филм“ (зашто српски?!). Напротив, између два ужаса – смрти његовог детета на филму и у стварности – указала се тајанствена али очигледна веза. Ту очигледност је лавина хорског цмиздрења покушала да затрпа, тако да очигледно постане невидљиво, и да се под хитно онемогући свако неподобно размишљање које би одвело до субверзивне идеје да поред окупатора, који подстиче сваку декаденцију, постоји и нека виша власт, виша правда. Најгласнији нарикач био је глумац Сергеј Трифуновић, који у тој истој сцени, док отац силује шестогодишњег сина а стриц снају, изговара следећу опаску: Права срећна српска породица“. Ја им то нећу заборавити док сам жив. А у нашој јавности он је морална громада која дели лекције.

Супротстављање окупатору и издајницима по правилу долази из редова зрелих мушкараца (част Јудити, Шарлоти Корде, Ленки Книћанин…). Зато је окупатор одувек сањао да одстрани мушкост:

Исјећ’ ћемо све српске кнезове…
Само луду ђецу оставити…
Пак ће она права бити раја.

Снове Аганлије и Кучук Алије остварили су Весли Кларк и Дејвид Петреус, обојица чланови Савета за иностране односе, НАТО генерали и страни инвеститори. Већи, гласнији део српског јавног мнења успешно је претворен у „праву рају“. Цмиздраву. Али још увек постоји и она друга, ућуткана али претећа:

Шта ради раја? Ћути.


2. јуна 2018. додајем два закључка проистекла из десет дана коментарисања овог текста:

1) Може ли и Правда за Александра (Старовлаха)?

У протеклих недељу дана, поред ваших коментара, изашла је и једна критичка реакција на овај чланак на неком порталу.

Главна критика гласи да је мој чланак „теорија завере“. Тиме је ауторка, извесна Љиљана Ковачевић, додала још један пример за моју тврдњу да се активизам покрета „Правда за Давида“ уклапа у препознатљиву атлантску матрицу. Добро је познато да атлантисти носе ту палицу под мишком и лупају чим неко негде мућне својом главом: „хеј ти, теоретичар завере, умукни“. У складу са тим, ниједним аргументом није оспорила да се Покрет подудара са рецептима и примерима обојених револуција, које су први пут примењене баш на Србима 1999. године, а од онда су из београдске централе извезене широм света, са све препознатљивом песницом.

Али оно што је још занимљивије у овом случају је што Покрет и сам почива на теорији завере. Да нема завере, шта би од Покрета остало? Тек кад се додају мрачни наговештаји да је Давидовова смрт у ствари убиство, да је убијен зато што је нешто знао, да је то само једно у серији убистава, да је у та убиства некако умешан сам државни врх Српске, који је сва до сада успео да заташка, и заташкао би и ово, али се појавио Покрет који ће сада истерати читаву заверу на чистац – е тек тада „Правда за Давида“ добија смисао и замајац којим покреће људе.

Дакле, заверу државног врха Српске треба да утувимо себи у главу, док завере других државних и наддржавних врхова, треба себи да избијемо из главе. Као и обично, линија селективности је једина нит која трагаоца за истином може да изведе из лавиринта манипулације. Пратите селективност. Република Српска – ту нешто дубоко смрди. Федерација, Хрватска, НАТО и сам Покрет – ту цвеће мирише.

А морало би бити сасвим другачије. Чега смо се нагледали: спонтаних демонстрација народног гнева или обојених револуција опеваних стихом „стране агентуре ме извукле ко мајмунчину“? Ко је познат по заверама: државни врх Српске, или атлантски магови обојених револуција? Најзад, ко је познат по убијању српске деце? Државни врх Српске, ма како био корумпиран? Или атлантисти, од чијих операција под лажном заставом, масовних мучења и убистава су страдали милиони широм планете?

Срби су им, уосталом, омиљене жртве. НАТО је први пут оштрио зубе баш на Српској, 1994. првим борбеним операцијама, а 1995. првим бомбардовањем. Уследила је прва велика интервенција у Србији и Црној Гори 1999, праћена првом обојеном револуцијом у Србији 2000. Све ове добро документоване, често и лично проживљене истине, наводно спадају у „теорије завере“. Оне друге, којима се треба подсмевати.

Чак и животни пут Дејвида Петреуса зацртан је у Српској, каже његов биограф. Руководио је тајном јединицом за хапшење Срба. Једна таква јединица је брутално претукла свештеника Јеремију Старовлаха и његовог сина,  у случају донекле сличном Давидовом. Александру Старовлаху, младом вероучитељу, све кости лица биле су сломљене, некако је реанимиран и изашао из коме, али је остао стопостотни инвалид. Починиоци никада нису ни откривени ни кажњени, зна се само да су припадали атлантистима.

За оне који желе да протествују, а не желе да игноришу атлантску компоненту свог активизма, Александар Старовлах би могао да буде решење. Кад се набраја Правда за Џенана, Давида… нек се нађе и Правда за Александра. Он никад није имао своје протесте и покрете. Поставите и његов случај на фејзбук групу. Предложите организаторима да у „Стоп некажњеним убиствима“ уврсте и Александрово некажњено премлаћивање од којег је једва остао жив. Од хиљада послатих пријава, пошаљите коју и за њега, НАТО-у, америчкој и британској амбасади. Ако ботујете, а искрено, предложите да у коментарима помињете и његов случај. И посматрајте реакције. Немојте ја да вам говорим, стекните своје искуство. А ја гарантујем да ћете сазнати да су неке жалости хорске и дириговане, а неке не смеју да се зуцну.

У протеклих недељу дана изашли су и нови чланци о атлантској позадини протеста:
https://www.anfor.org/nastavlja-se-politicka-agonija-republike-srpske/
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:729911-ZELE-DA-OSLABE-UTICAJ-RUSA-Britanska-zamka-za-Dodika
Овај други је делом политичка пропаганда за Додика (као што је протест делом политичка пропаганда против њега). Каргановић као и увек документован, па га зато препоручујем.

2) Правда за Давида свесно обмањује

И, на крају, да ли су Давиду зуби поломљени или нису? Овде смо дуго покушавали да дођемо до одговора. На фотографијама, које су требале послужити као крунски доказ, то се не види. Обдукциони налаз каже: „Зуби природни, присутни, одговарајуће његовани. Нема расклиманих, нити свеже избијених зуба“. То је онај исти други обдукциони налаз на који се Покрет углавном позива. Исти налаз не помиње ни сломљену вилицу, ни силовање, ни посекотину која се види на једној од слика и која је, према томе, морала настати током обдукције. Налаз закључује да су повреде могле настати током пада унапред, на колена и лице (то је по мени најслабији део налаза, јер не објашњава друге повреде, нпр. на леђима) али и ударцима – што ми се чини вероватнијим закључком. Теорија мучења ми делује невероватно, јер би мучење оставило трагове мучења. Мени се чини да су ово типични трагови туче (нисам стручан, али имам искуства, баш недавно сам био претучен и имао донекле сличне повреде: лице отекло од удараца, колена повређена од пада, повреде на трупу од шутирања и ударања). Наравно, постоји и могућност да су трагови као од туче јер их је неко плански нанео да би тако изгледале (нпр, нисам никад видео онакве модрице на песницама од туче, пре изгледа као да је неко ударао по песницама, али опет, нисам мртвозорник). Најзад, постоји и могућност да је обдукциони налаз лажиран. Ту Покрет за Давида игра вруће-хладно, час сугеришући велику заверу у коју је умешан сам државни врх, поготово полиција, час признајући неке њихове ингеренције и закључке. Зато вас од почетка питам ко лаже, налаз или ви, али након стотина коментара не добих ниједан одговор. У недостатку коначног расветљења, мој закључак је следећи: причом о сломљеним зубима, силовању и мучењу, при чему се позивате на обдукциони налаз који их искључује, потврђујете да Покрет „Правда за Давида“ такође прибегава свесним и упорним лажима и обманама, док се наводно управо против тога бори. Ево једне вести од јуче, из Хрватске која се, након Федерације, прикључује протестима: „Druga obdukcija, koju je izvršio jedan patolog iz Beograda, daje potpuno druge rezultate te se utvrdilo da su po cijelom tijelu hematomi, zubi te vilica su polomljeni.“ Како Давид са оног света гледа на то, можда ћемо сазнати кад га тамо сретнемо. Налаз прочитајте овде:
https://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Nalaz-obdukcije-s-VMA-David-bio-ziv-danima-nakon-nestanka/473325/galerija?gId=95361 Слику Давидових зуба пре погибије погледајте овде: http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=81340


допуна 7. јуна 2018.

3) Давор Драгичевић манипулише синовљевом смрћу

Након два месеца убеђивања како протести нису политички, занимљиво је било чути политички ултиматум Давора Драгичевића „Милораду Додику, Жељки Цвијановић, министру правде Антону Касиповићу и полиције Драгану Лукачу и свим осталим политичарима на власти и у опозицији, да ако не ријешите до октобра ‘случај Давида Драгичевића’, избора неће бити. Ја вам нећу дати, неће ни народ. Свим институцијама поручујем, нећете дочекати октобарске изборе…“ Драгичевић је изјавио и да су „његово дијете припадници МУП-а РС убили, масакрирали“. Ако смо и имали неку недоумицу, сада смо са сигурношћу сазнали да Давор Драгичевић лично манипулише смрћу свог сина за политичке циљеве.

Који дан касније, Драгичевић је још широј групи лица припретио: „Не будете ли до октобарских избора привели, санкционисали све, ја лично долазим по вас„.

4) Огласио се и Давид за чију правду се боримо

Затим се на телевизији Н1, која је у власништву бившег шефа ЦИА Дејвида Петреуса, појавио дотле скривени лидер, јер је било одлучено „да се повуче на одређено време“, са низом нових информација, а пре свега да „слиједе велики протести у Бањалуци„, и да „ништа неће уродити плодом док не дође до смене власти у РС“.

Ово убрзање процеса обојене револуције, која се и даље одвија тачно по плану, понукало ме је да напишем још један текст: Правда за Давида

102 коментара

 1. Legendo svaka cast za tekst. Dijelim tvoje misljenje da ce okupator da iskoristi ovaj slucaj u svoju korist ali mi je drago zbog toga cak i na moju stetu. Inace ovo je korumpirana drzava koja ne sprovodi vlast kako Bog zapovjeda i trebali bio unutar drzave odma po kratkom postupku da odgovaraju svi vrhovnici koji su umjesani u mnoga a ne samo ovo nedjelo nad obicnim covjekom. Ovako ljutito govorim jer sam otac cetvoro djece koji se redovno javlja na biro koji me nikada nije pozvao za posao. Drzava u kojoj posle 33 godine rata zalim sto mi nije otac poginuo pa da i ja mogu da se zaposlim. Pa i moj pradjed je poginuo na solunskom frontu. Ugasite RS mozda okupator bude primjetio moj kapacitet i potrebe moje djece. Zalosno

  Reply
  • Погледај случај Милорада Николића, обичног човека којег је полиција у Србији одвела из стана због критичког СМС према српској власти. Вратио се кући након шест месеци, у ковчегу. И он је имао модрице на телу, али ту нема никакве сумње, систем је директно одговоран за његову смрт. Због безазленог СМС-а! Његова мајка је очајна. Али нема медија, нема улице, нема хора да зацмиздри. Зашто? Зато што диригент није нашао за сходно да окупи цмиздраче. Нема ово везе са обичним људима и правдом, већ са нечијим интересима, па ко хоће тим интересима да служи нека служи. Ја инсистирам на томе. Не мора нико да ме послуша. Али не може да каже да нисмо упозоравали.

   Reply
   • Postovani Andrej, ja sam jedan od onih koji je redovno na Trgu. Da , ja sam bijesan, ljut, ja trazim uz ostale na trgu istinu koju korumpirani predstavnici policije prikrivaju.Andrej, ubili su dijete, i nije prvo i jedino, ima ih jos i svi su ubijani od strane clanova bliskih vladajucoj kasti!! Znas sta Andrej, ja bih te zamolio da se malo bolje informises o situaciji u RS a isto tako o slucaju “David“. Kad izvrsis istrazivanje na temu RS iznenadices se. Iznenadices se saznanjem da Mile Dodik nije zastitnik RS niti Srpskog naroda. Iznenadices se kad saznas da je Dodik jedan obican razbojnik koji je “izmasakriarao“ekonomiju RS i Srpske interese. Malo se raspitaj.Duga je lista Dodikovih pljacki.Republika Srpska se ne brani pljackanjem sopstvenog naroda i osiromasivanjem naroda. Molim te raspitaj se. I jeste. Mi na trgovima Republike Srpske koji trazimo istinu o ubistvu djeteta a u koje je umijesan neko iz vladajuce kaste , jesmo bijesni. Dosta je vise covjece!!!Ne damo vam djecu . Nama ste zivote upropastili!

    Reply
    • Информишите ви мене, желим да знам. Ко је још убијен? Ја сам вас информисао о ономе што ја знам: политичкој позадини и организацији протеста, али ви не желите да знате.

     Reply
     • Pa upravo me zacudjava taj fakt da jedan intelektualac i britak um kao tvoj zauzme stav na osnovu necijih sugestija, odnosno da se nisi upustio u istrazivanje cinjenica!!??
      Nisu Andrej, Mile i Snsd zastitnici Srpskih interesa u nasoj Republici Srpskoj, i nije rusenje Republike Srpske insistiranje na tome da institucije rade svoj posao ! Rusenje Republike Srpske cini vladajuca sekta koja unistava ekonomski Republiku Srpsku, koja zaposljava nesposobne kadrove koji svojom nesposobnoscu unistavaju sferu gdje su zaposleni; da pojednostavim(pratis me??).Rusenje RS je pljackanje privrednih resursa i privatizovanje institucija doslovno, izdaja RS je kad kao predsjednik primi u posjetu predsjednicu HR a ona ide taj dan na proslavljanje Oluje , kad predsjednik objavi da ce Hrvatski predstavnik predstavljati Srbe u BiH a taj isti predsjednik HDZ dan ranije bio u Blajburgu, izdaja je kad predsjednik preda svu arhivsku gradju o genocidu nad Srbima u Vasington bez znanja parlamenta i oni to vrate Hrvatskoj,zatim kad Dodik dovede u istu ravan Blajburg i Jasenovac, osiromasivanje gradjana davanjem svih velikih projekata njegovim tajkunima koji placaju radnike 200 evra sa kasnjenjem ili cesto bez isplate i bez socijalnog i penzionog it d itd…

      To sto je otac ubijenog djeteta smogao hrabrosti i sa desetero njegovih drugara pokrenuo lavinu protesta je nesto posebno. Za to nije trebalo novca. Andrej , dobro prouci stvari prije nego doneses zakljucke i propagiras on line. Nije to ljudski.
      Nemoj da te niko kupuje za sitne novce.

     • Evo ko je jos ubijen, Trbojević Mirjana i Nikola Đurović npr… Karan je prikrivao kod slucaja Mirjane, a nikolu je ubio automobil tadasnjeg ministra Cadje.
      Tako da ako niste dovoljno informisani ne znam zasto doticete ovako osjetljivu temu. Ja inace postujem Vas i zao mi je sto sam vidio ovaj tekst. Pozdrav iz Republike Srpske

     • Професоре, овај пит си се налупао глупости да их не бројим! Ако нисте упућени у ситуацију онда бар коментаришите са резервом! Дечко је отет, мучен, задављен и бачен и канализацију! Полиција каже да се сам убио. Ту је проблем, ко прича о РС, Додику или сличне будалештине! Ако сте већ професор укључите мождане вијуге да шире сагледате ствари! Ако Миле падне пада и РС, то хоћете рећи?! Дођите у БЛ, погледајте по центру само, све ће вам бити јасније! До тада, пуно здравља!

 2. А који је то сценарио по којем притисак на полицију и тужилаштво да раде свој посао може довести до „обојене револуције која за последицу може да има укидање Републике Српске“? Људи који протестују реагују на објашњење министра МУП, директора полиције и патолога које је толико невјероватно да вријеђа интелигнецију сваког нормалног човјека. Ко је тај ко угрожава институције Републике Српске – они који на највишим функцијама скривају криминалце и саучесници су у криминалу, или они који против криминала реагују??
  Нама је доста тих прича којим се поједнинци на позицијама скривају иза институција и Републике Српске. И то они који су били профитери за вријеме рата оптужују човјека који је био на ратишту и учествовао у формирању РС! Ако не раде свој посао и баве се криминалом, имају да сносе одговорност за своје поступке, они требају да оду и њихова мјеста треба да заузму други, бољи људи од њих, а институције ће да остану. Тачка. Ни више ни мање. Још једно себи утувите у главу – не може човјек који поткрада или убија свој народ да буде патриота. Ми у Српској хоћемо искрене патриоте да врше високе функције, а не оне који ојађивати народ а истоме продавати лажне патриотске приче.

  Reply
  • Рећи ћу ти шта је „толико невјероватно да вређа интелигенцију сваког нормалног човјека“: да је ово само борба обичног човека, унесрећеног оца, коме се грађани спонтано придружују у притиску на установе да раде свој посао. Ако игноришеш сваку рупу те приче, сваку могућу стварност друштва у којем живиш, свако могуће искуство свог народа, сваку обојену револуцију, најзад сваку реч из мог текста, ја те нећу додатно убеђивати. Настави да причаш бајке. Што се мене тиче, не поричем моћ обмане. И ја сам пуно, пуно пута био преварен. Штавише, као хришћанин знам да ће обмана на крају постићи потпуну, али привремену победу. Моје је да се борим против ње колико могу и ма колико да је надмоћна. Али прецењујеш моје моћи ако мислиш да на свако глупо питање имам одговор. Свашта. Управо си ме питао „како типични сценарио обојене револуције може да изазове обојену револуцију“. Шта на то да ти одговорим?

   Reply
   • Од самог почетка, људи у Правди за Давида су јасно говорили да не желе да се мијешају у политику нити да нападају институције, већ да људи у полицији и тужилаштву ураде свој посао и приведу убице и налогодавце правди. Нека ураде свој посао и протести одмах престају. Управо они који не желе да се боре против криминала јер су у њега уплетени увлаче причу о политици и шареним револуцијама.
    Ја не знам колико ти уопште знаш о случају. Оно што ти хоћеш рећи је да су објашњења како је Давид опљачкао кућу, са собом узео кључеве од куће(шта ће му кључеви након пљачке?), лаптоп и нешто новца, затим отишао са украденим стварима да купи бурек а након тога се убио бацивши се у поток у који су дјеца упадала стотинама пута и нико никад се није утопио, то су све разумна објашњења? Или да патолог каже да је покојник био мртав 6 дана и имао ЛСД у крви, а ЛСД у крви остаје 24 сата, на њега се не врши тест при обдукцији и поврх свега, Српска нема лабораторију за тестирање ЛСД-а, то ти је сасвим интелигентно објашњење, а да су се људи солидарисали са оцем коме су убили јединог сина као животињу, и да људи желе да њихова дјеца буду сигурна, то ти вријеђа интелигенцију?
    Ако бих ја слиједио твоју логику, то значи да ти, који си говорио против Вучића, предсједника Србије, у ствари рушиш институције Републике Србије и помажеш шарену револуцију, како би предсједника који је против уласка у НАТО замијенио другим који ће бити за НАТО и без затезања признати Косово.

    Reply
    • Да, апсолутно си у праву: да сам имао овакве заступнике на интернету, и овакву прођу у медије, и на улицу, апсолутно, могао си то да сматраш. Али уместо тога имао сам сасвим другачију ситуацију. Можеш погледати, мислим да се видео зове „Како изгледа права кампања“ или „Истина о изборима“.
     Моја лампица за превару се пали чим нема доследности. Рецимо ти, као и други коментатори, од три сумњивости, на једној инсистирате, а две потпуно и упорно игноришете, чак и кад вас човек упозори. Видите сумњивост у изјавама полиције, видим и ја. Али не видите је у изјавама покрета и у његовој позадини. То је доказ да вам није стало до борбе за истину већ до борбе за једну страну у сукобу. У један посто случајева, вероватно сте просто бесни на власт, оправдано, и зато подржавате овај покрет. Такви људи се ретко јављају да полемишу на интернету. У 99 посто случајева сте агенти, у смислу да сте ангажовани на раду за обојену револуцију.

     Reply
     • Има пуно блогера и ботова на интернету који немају видљиву подршку на интернету нити прођу у медије, али ипак су плаћена пера и заступници шарених револуција, тако да колико људи те прати или подржава није никакав аргумент већ оно шта ти говориш и за шта се залажеш.
      Што се тиче сумњивости у изјавама, ја сам ти јасно пренио шта су рекли патолог, директор полиције и министар МУП-а. Сличне су изјаве тушиоца. Дакле, то су изјаве људи на водећим позицијама. Званичне изјаве покрета Правда за Давида су изјаве Давора Драгичевића и још 2 или 3 особе којима су позната имена, и могу се видјети да званичној страници са изјавама. То НИСУ писања људи у групи који не представљају покрет и гдје свако пише по неким својим емоцијама и ономе што га мучи. Дакле, дај ми званичну изјаву некога ко представља покрет у којима се види нека „сумњивост“ и докажи да оно што говориш је истина.
      Што се тиче бројева, да 1% је бијесно на власт а 99% су агенти, то су твоје проивољне оцјене који си измислио из своје главе, живећи далеко од Бањалуке гдје се ствари дешавају. Сад се намеће питање који је твој мотив да измишљаш такве оцјене. Ја живим овдје, знам да нисам агент, за моје бројне пријатеље које знам годинама дао бих руку да нису плаћени већ да протестују из увјерења, док за тебе не знам да ли си агент. Можда си се и ти продао као Лазански, тако да умјесто западних узимаш паре од Додика. Други газда, али ипак плаћено перо. Надам се да ниси, али вријеме ће показати.

    • Milane bar ne pokušavaj lagati čovjeka.Mislim da je odlično informisan. Ne sramoti se.
     Fajgelj,svaka na mjestu u ovom tekstu. Milani nisu svjesni počinjene štete u smislu slabljenja pozicije RS-a. Kako njemu objasniti da „Pravda“ sad,ne samo pred izbore,to najmanje? Vidi li vezu sa Erdoganom u Sarajevu neki dan? Mislim da ne,a to je tuga najveća naših dana,samomržnja poslije letargičnosti,lakomislenost poslije neviđenog stradanja srpskog naroda i pokušaja prisilnog zaborava uz zamjenjivanje teza da su Srbi činili genocid(Srebrenica) i kao takvi ne treba da budu satisficirani,nego kažnjeni.

     Milane,isti dan ili će biti drugi,trojica,prevrtanje čamca u Uni,ni 100 km od Banjaluke u Novom Gradu. Dvojica isplivala,treći,dijete od 10 godina,nije. Nepuna dva mjeseca nije bio pronađen leš. Gotovo svakodnevna potraga i ko je pričao o svemu tome,ko je sumnjao,ko je uopšte znao dalje od Novog za to? A od Davidove smrti bar još 5 ljudi se našlo u rijekama BiH stradalih.Zabilježeno samo na dnevnom nivou i ništa.

     Reply
     • Ако ме оптужујеш да лажем човјека, наведи шта сам слагао и докажи да је то лаж.
      Што се тиче срамоћења, мислим да ти далеко предњачиш. Какав црни Ердоган, Сребреница, „и пред изборе“ а момак убијен крајем марта а избори у октобру?! Могао си и да наставиш са вулканом на Хавајима и вјенчањем принца Харија како си кренуо. Ако знаш неку повезаност, реци ми који ти је извор информација, ако немаш, онда је то обично трабуњање.
      Што се тиче слабљења позиције РС, ја мислим да Српску слабе они који је сиромаше и убијају њене младиће, а не они који желе да убице иду у затвор гдје и припадају.
      Твоје поређење са неким утапањима не стоји из (бар) два разлога: прво што Црквена није некаква ријека у којој се људи с времена на вријеме утапају, већ поток до глежња или кољена у коме није познато да се ико икад утопио. А други разлог је што су након открића тијела Давида Драгичевића полиција и патолог изнијели немогућу причу у коју ниједан човјек нормалне интелигенције и искрених мотива не може да повјерује, док након утапања дјечака или других утапања потреба за таквим измишљотинама није ни било.

    • Ma bravo Milane,a ti Andrej ćeš biti jedan u nizu bajinih,Lazanski i sl(koliko baja plati ti toliko blati)
     A spisak ubijenih je podugacak samo što je David umro mučenicima smrću i to njegov otac zna On je ranjena zver koja se neće smiriti (a ni ovaj častan i hrabar narod koji stoji uz njega)dok se nalogodavci za ovo gnusno ubistvo ne izvedu pred lice pravde Sva sreća da još ima poštenih novinara,policajaca,inspektora koji stoje uz ovog čovjeka A ti Andrej ako si obrazovan onda moraš biti istinoljubiv i pravedan Informisi se sam o licu istine,naličje vidim da si upoznao Pozdrav od jedne bake koja ima 4 unučadi i želi da joj djeca ostanu u RS i svaki dan je na Trgu

     Reply
    • Две недеље након овог коментра „Од самог почетка, људи у Правди за Давида су јасно говорили да не желе да се мијешају у политику нити да нападају институције“, занимљиво је било чути политичку поруку Давора Драгичевића: „Милораду Додику, Жељки Цвијановић, министру правде Антону Касиповићи и полиције Драгану Лукачу и свим осталим политичарима на власти и у опозицији, да ако не ријешите до октобра ‘случај Давида Драгичевића’, избора неће бити. Ја вам нећу дати, неће ни народ. Свим институцијама поручујем, нећете дочекати октобарске изборе…“ Драгичевић је изјавио и да су „његово дијете припадници МУПА-а РС убили, масакрирали“. Ако сам и имао неку недоумицу сада са сигурношћу сазнајем да лично Давор Драгичевић манипулише смрћу свог сина за политичке циљеве. Тиме је и последња светиња срушена у каљугу манипулације. Несхватљива и поражавајућа ми остаје чињеница да су успели да обезбеде саучесништво ожалошћног оца, да агитује на трговима, да постује слике мртвог сина, да измишља како је силован, да прави од породичне трагедије јавни спектакл. Ако смо мислили да је рад за непријатеља против свог народа и државе дно, ево открисмо још једно дно испод њега. Још једну анти-икону нашег поколења, још један чудовишни знак времена, да виде они који имају очи.

     Reply
 3. Шта би ти урадио у случају да ти неко убије дете и (власт) прикрива праву истину? Како би ти истину извукао на видјело без „хорског цмиздрења“ и „феминизације народа“? Молим те одговори прије свега као родитељ (искрено и срцем), а не као аналитичар. Хвала!

  Reply
  • Мислим да је питање непристојно. У сваком случају, ја не желим ни да замишам такве личне трагедије на позив анонимних странаца преко интернета. Ово колико сам страдао могао си да видиш како сам покушао да водим борбу. Из тог искуства и инсистирам: потпуно је немогуће „спонтано“ проћи у медије и изаћи на улицу.

   Reply
   • Ono što je natjeralo ljude na ulicu je umješanost MUP-a u slučaj,od samog početka, od sramotne konferencije za štampu 26.marta.Prestravljujuća je ta mogućnost da su ljudi koji bi trebali da štite zakon umješani u ovo.Shavtite, ne radi se o npr zataškavanju saobraćajke ili nečemu sličnom.Ljudi su užasnuti, koga da zovete kad vam treba policija?Nije ovo napad na institucije.Mi živimo, i živjeti nam je ovdje,prošli smo i preživjeli krvavi rat, većina nas je dala žrtve iz svojih porodica.Jedino rješenje je da zdravi dio MUP-a, ako ima snage riješi slučaj i sve privede pravdi.A izbori u oktobru će, nadam se ,pokazati do čega je preostalim ljudima ovdje suštinski stalo.
    Gospodine Fajgelj, dodjite u Banja Luku, popričajte sa ljudima, dodjite i na trg, pa onda sudite.Svako dobro vam želim.

    Reply
    • Радо бих дошао у БЛ. За Давида могу да се помолим и овде. Али слогане, плакате, бине, спонтане вебадминистраторе и спонтано стегнуте отпорашке песнице бих заобишао. Не замерите, али не верујем им ни најмање. Али ни најмање. Наравно, не поричем да су увукли многе искрене корисне будале – и ја сам тако марширао некад, а никада за себе нисам мислио да сам будала. Сада знам. И неки од вас коментатора на овој страници сте, чини ми се, искрени, али, не замерите, док су вам емоције врло снажне, интелект вам није јача страна. Лепо вам неко за кога знате да је велики пријатељ вашег народа и државе (ту мислим на себе) објасни: јесте Додик корумпиран, јесте Давид страдао, и све што је са те стране сумњиво јесте сумњиво. Али једнако пуна рупа је и ваша прича, а нарочито је сумњива позадина протеста. Знакови су очигледни (нпр: јесте силован, није силован. Или: одакле вам организација и пролаз у медије и на улицу. Или: одакле линк са Федерацијом…). Највероватније сте од самог почетка режирани од познатог непријатеља, а у сваком случају немате никакву одбрану од његовог преузимања ваше борбе. Али ваша борба за истину отворено одбија да види ту истину. Последњи коментатор је одлично написао: „Ljudi, momak je ubijen! Sve ostalo je nebitno“ А није небитно. Зато сам вас подсетио: сетите се кад су вас убијали са истим таквим срцепарајућим аргументима: „Људи, Срби су злочинци. Све остало је небитно.“ Такође, мислим да уопште није искључено да Давид јесте заверенички убијен, али, опет кажем, размислите зашто би власт Српске, ма како корумпирана, овако пуцала самој себи у ногу. Уколико завера постоји, опет трагови воде до оних изнад, оних споља. Ако је тако, то значи да су тајни налогодавци Давидовог убиства исти као ваши тајни налогодавци. Ограничите на тренутак оправдану тугу и згражање, да бисте размислили шта вам је чинити. У противном, туга и згражања ће бити злоупотребљене од других, који за разлику од вас, знају шта раде.

     Reply
     • Морам да примијетим да од свих недосљедности које је полицијско објашњење имало, и од којих смо ти многе навели овдје (од пљачке куће из које износи кључеве па иде да се убије у потоку, ЛСД у крви након што се не може открити, на који се не врши тестирање при обдукцији и за који не постоји лабораторија, од закључивања на основу снимка с леђа мушкарца са капуљачом они као знају да је то Давид, да није озбиљно повријеђен а он сав модар по ногама, да није избијен зуб а оно снимак са друге обдукције да јесте), ти се држиш као пијан плота тога што му је отац рекао да је силован. Зашто занемарујеш све оно претходно? Зато што ти није стало до истине већ имаш своју агенду. А требаш имати на уму да је отац видио леш свога сина (а ти ниси) и он је можда видио повреде на основу којих је закључио да јесте силован. И шта сад?
      > Уколико завера постоји, опет трагови воде до оних изнад, оних споља. Ако је тако, то значи да су тајни налогодавци Давидовог убиства исти као ваши тајни налогодавци. <
      И ти тврдиш да нама интелигенција није јача страна? Ако завјера постоји, а МУП РС, тужилац и патолог својим радом сакривају убице, то значи да налогодавци Давидовог убиства имају под својом контролом највише институције Републике Српске које ти као браниш!! А ако су у питању западни налогодавци као што сугеришеш, то значи да су наше власти под њиховом контролом а ми народ им се супротстављамо. Човјече, сам си себе матирао својим јадним аргументима. Сад остају двије могућности, или ниси довољно интелигентан да би увидио контрадикције својих теорија, или су купљен од стране некога па се патиш неуспјешно бранећи лаж. С обзиром на све твоје образовање, не вјерујем да је глупост, већ стара "добра" српска поткупљивост. Жалосно.

     • Ја могу само да ти поновим оно што сам већ рекао. Као неко ко већ дуго живи у животној опасности, пркосећи управо таквој мафијашкој екипи на власти. Наш министар здравља је убица за мафију. У Србији сам међу реткима који су о томе јавно говорили и писали, једини сам проглашен државним непријатељом, сутра могу да ме одведу на пет година. Имам жену и четворо деце који су у свему, нажалост, са мном. И ја, Андреј Фајгељ, великим личним искуством и са ово разума и знања што имам, јемчим, да којим случајем мене поједе мрак, да ни ти, ни слични теби у Београду и Новом Саду, не бисте изучавали детаље случаја, ни писали коментар за коментаром на текстове неистомишљеника, ни 100 дана демонстрирали у центру града, нити непрестано били у медијима, сем у случају да окупатор преузме читаву акцију у неком свом интересу. Ово је свима позната и јасна чињеница, лако проверљива поређењем са другим случајевима, или независним покушајем да се окупе људи. Али џаба очигледност ако човек упорно одбија да је види. Иначе, што се поткупљивости тиче, како си то погодио, тако си погодио и позадину свог покрета.

 4. Поштовани Андреј,
  Имам поштовање према вама и слажем се у много чему што сте написали. Ни мени се не свиђа та стиснута шака која је постала симбол некаквог отпора, али који није доносио ништа добро ни једној земљи у којој се појавио. Али, ипак сматрам да овдје долазимо до проблема (не)функционисања система, система који лаже,вара,краде, прикрива злочине и злочинце. Сматрам да хорско цмиздрање како сте га ви назвали овдје је ипак настало спонтано, јер вјерујте људи овдје су у проблемима преко главе, а не гуше. Лично сматрам да понашање Лукача и Илића и комплетна прича изузетно сумњива. А до сада се већ и доказало да су изашли на конференцију и лагали. Прво, не видим разлог да тако високи функционери полиције коментаришу “задесну смрт“ неког младића, постоје ваљда главни детективи на случају, ПР полиције и тд. Друго, истрага је проведена траљаво и нестручно, а они и даље то прикривају. Оно што би било морално и људски кад су се већ избламирали као стручњаци и људи да поднесу оставке, а то се од њих и тражи. Нико не жели да полиција РС се дестабилизује, али доста, заиста доста више квази-стручњака, ухљеба, лопова, криминалаца и сумњивих људи на позицијама. Не знам колико сте упућену у ситуацју овдје, али стручан човјек не може да добије посао, јер нико неће стручне људе, а ако хоћеш да радиш поштено, онда тек нема шта да тражиш овдје. Смрт овог младог момка никада неће бити разјашњена то је свима јасно, превише је времена изгубљено за то. Али овдје нико нема повјерења у полицију, суд или било коју институцију која дијели правду и можда када би садашњи људи који су на власти смјенили људе који не раде свој посао одговорно и поштено, ствари би почеле да се мјењају на боље. Морају се почети сносити посљедице за своје поступке и престати бити заштићен као бијели медвјед јер си се дочепао функције и зато што си кум, брат, стриц било ког политичког функционера.Навешћу вам и примјер мог блиског пријатеља који је имао саобраћајку са материјалном штетом која је настала кривицом другог возача. Када је полиција дошла на увиђај и видјела о коме се ради, повукли су га на старну и рекли да поправи ауто и заборави шта се десило. Када је то све отишао да пријави у полицију добио је исти такав савјет. То су страшне ствари, господине Фајгељ, опасне по безбједност пошеног човјека који нема моћну родбину.

  Reply
  • Све јасно. Разумем и муку и нестрпљење и све. Али овде се треба одлучити. Да ли ћемо послужити непријатељу или не? Ако он сутра победи уз ваше саучесништво, хоће ли вам било шта од тога што сте написали бити оправдање или утеха? По мени, ову активност, у којој је све сумњиво, треба сместа прекинути, па јој се евентуално после вратити. Са тим у вези: чуди ме да примећујете да су Лукач и Илић сумњиви, а не примећујете да су једнако сумњивији и отац и покрет. Силовање? Спонтаност? Заиста? По мени, као што сам написао, овакве операције се ни не покрећу ако немаш агенте у врху обе структуре, и позиције и опозиције. Као што је у петооктобарској обојеној револуцији ЦИА држала и Срђу Поповића и Јовицу Станишића. И то се на крају све лепо објави у Њујорк тајмсу, али буде касно. Држава растурена, народ опљачкан, ојађен. У оваквом понижењу од Турака нисмо живели. Ето то су нам донели атлантске револуције и реформе. Наравно, не заборављам ни чињеницу да је и Додик дошао као амерички човек. Али изгледа да им сада смета.

   Reply
 5. Postovani Andrej,
  Vas rad pratim vec neko vrijeme, i vidim da imate iskrene namjere. Medjutim, ovom prilikom Vam moram uputiti kritiku na ovaj clanak.

  Naime, ja sam srbin sa lijeve strane Drine, rodjen sam tamo, kao i 5 koljena mojih predaka. Moj pradjed se borio, moj djed se borio, moj otac se borio u poslednjem ratu, uvijek su bili na strani srpstva, i ja se borim ali ne sa puskom nego istinom. Republika Srpska nije nicim ugrozena do ovim ljudima koji su sad na vlasti, dezerterima, ratnim profiterima, ulizicama i beskicmenjacima. Dolazim iz grada gdje je covjek bio ubijen, a njegov ubica pravosnazno oslobodjen samo zato sto je clan vladajuce stranke. Takvih slucaja ima na stotine. Niko nije lud da rusi Republiku Srpsku,krvlju natopljenu i zivotima odbranjenu. Nije Milorad Dodik i mafijaska klika oko njega Republika Srpska. Niko nece dozvoliti da se srusi ono za sto je zivote dalo preko 30000 srba! Republika Srpska smo mi,njeni gradjani, a gradjani su veoma nezadovoljni stanjem u nasoj Republici koja je opljackana i opustosena od strane bas tog Milorada i niegovih poslusnika, koji nakon sto su napunili svoje dzepove, misle da mogu da rade sta hoce i da prodju nekaznjeno.. Sto je najgore,to ima za sada polazi za rukom. Sve institucije drze u saci, i mogu bukvalno da rade sta hoce. Policija ne sluzi da zastiti gradjane, ali nisu krivi cestiti ljudi koji rade u policiji, nego oni na vrhu koji vuku konce.

  Upravo to se desilo i u ovom slucaju. Sinovac direktora policije je ubio mladica(ne zelim uopste da ulazim u to zbog cega se to desilo) i strikan je brze-bolje pokusao da zataska tu stvar. Da je prica policije bila bolje sklopljena,bez toliko nelogicnosti i kontradiktornosti siguran sam da bi im poslo za rukom. Da nisu toliko ishitreno izasli u javnost,i ‘munjevitom’ brzinom rijesili slucaj vjerovatno bi ga zataskali. Niko od nas nece da rusi nasu Republiku, ali je evidentno da moramo pocistiti pijavice koje se odrzavaju na vlasti 10+ godina. Mladi ljudi bjeze zbog njih iz RS, ali ima nas mnogo koji to necemo, koji smo spremni da se izborimo za bolje i koji cemo to i uraditi. Ovo je borba za istinu, borimo se da odgovorni priznaju da su zataskali slucaj, i da policija privede odgovorne. Slazem se da su mnogi politizovali ovaj slucaj, pokusavaju da na njemu uzmu politicke poene, ali ljudi se gnusaju na takve pokusaje. Sto se tice borbe za promjene koje su nam prijeko potrebne, Mlada Bosna ce biti opet osnovana, vrlo brzo, ali mi necemo rjesavati nase probleme atentatima nego aktivozmom i novim idejama, ISTINOM o njihovoj nesposobnosti da bilo sta dobro urade za nas
  gradjane cemo oduvati ove vucibatine sa vlasti.

  Srdacan pozdrav!

  Reply
   • Zar je bitno zbog cega je ubijen??? Poenta ovog protesta i jeste sto je policija iskonstruisala da je ovaj mladic pijan i nadrogiran izvrsio ptovalnu kradju,izasao iz kuce i udavio se u rjecici. Tvrdnje su potkrijepili tim sto su nasli predmete koji nedostaju iz te kuce u njegovoj odjeci. Zatim daju demant, govore da nije on izvrsio provalnu kradju i smjenjuju nacelnika p.s. Laus.(zato sto su se pojavili video snimci koji dokazuju da je mladic bio na drugom mjestu u to vrijeme) Neka mi neko onda objasni otkud ti predmeti kod njega ako on to nije ukrao? Nalaz banjaluckog i patologa sa VMA se ne poklapaju,pogotovo kad je rijec o trenutku smrti, razlika je u 48 sati! Onda nacelnik uprave za organizovani i teski kriminal kaze da nema elemenata krivicnog djela, a mladic ima teske tjelesno povrede(podlive, izbijene zube i slomljenu vilicu). Prema nacinu izvrsenja ovo se moze okarakterisati kao k.d. tesko ubistvo. Momak je prvo premlacen, pa je zatim bacen u tu Crkvinu. A zvanicna prica je da je bio pijan i nadrogiran,pobio se u gradu i onda pao s mosta u potok. Uzrok smrti je utapanje, to je neupitno, ali vrijeme smrti kao sto sam rekao vec je veoma razlicito u izvjestajima dva patologa, razlika je 48 sati. U to vrijeme taj potok je nabujao, bar po tvrdnjama policajca. Kako onda da je tijelo plutalo 5 dana do usca u Vrbas, a duzina tog potoka od mosta do Vrbasa je malo vise od 1 kilometar. Zar nije logicno da ako je potok nabujao da voda brze protice?
    Govorite o spontanosti, pa na trgu su se poceli okupljati negovi drugari i porodica, pa se kasnije to prosirilo. To traje vise od mjesec dana! Samo na fb grupa ima preko 70k clanova, Vi, uz duzno postovanje, iako ste trebali biti kandidat za predsjednika Srbije (ja Vas rad stvarno cijenim i postujem i oko mnogo stvari se slazemo) ni sad nemate 20k, ali poenta i jeste u tome sto ovo nema veze sa politikom, nije politicki skup, i nije ga organizovao zapad. Njegov otac je bio vojnik VRS u Odbrambeno-otadzbinskom ratu, taj covjek vise nema sta da izgubi i iz revolta radi ovo, jer zeli da inatitucije za cije se postojanje on borio u ratu, rade svoj posao kako treba i rasvjetle slucaj do kraja.

    Reply
    • Битно је због истине. Ако знате нешто реците. Рецимо, ти избијени зуби. Ви из покрета сви говорите о томе. Отац говори и о силовању. Патолошки налази искључују и једно и друго. Ко лаже? Ви или они? Одакле вама те информације? Отац каже видео је да је силован кад га је пољубио? Како је то видео? Све толико сумњиво. А наводно борба за истину.

     Reply
     • Objavljena je slika na kojoj se vidi da nema zadnje zube. Za silovanje ne znam, mozda nije mislio na sexualno. Btino je da policija i tuzilastvo ne rade svoj posao i ONI ne utvrdjuju istinu. Ispustili su ovaj slucaj kao vruc krompir. Oni su izjavili da nema elemenata krivicnog djela, da ne postoje osnovi sumnje kao pretpostavka za pokretanje istrage! Ja sam po zanimanju pravnik, osnovi sumnje postoje ako postoje cinjenice iz kojih se posredno moze zakljuciti da je krivicno djelo izvrseno. Pa upravo teske tjelesne povrede jesu te cinjenice. Zasto ne pokrenu istragu protiv N.N. pocinioca? Ocigledno je da neko opstruise rad institucija. Da prica bude jos skandaloznija, policija je podnijela krivicnu prijavu tuzilastvu, a tuzilastvo to primilo, u kojoj je David okarakterisan kao izvrsilac k.d. kradja, ikao se po zakonu ne moze voditi krivicni postupak ako izvrsilac k.d. nije ziv.
      Mislim da niko razuman ne moze da povjeruje u zvanicnu verziju ovog slucaja. Sta god da je pozadina ovog slucaja(sa tim nisam upoznat), ne postoji opravdanje da se nekom oduzme zivot i da se za to ne odgovara,da se ovako bahato krsi zakon i zloupotrebljavaju institucije. Evidentan je pokusaj da se ovo zataska, to je i razlog zasto se okupljaju ljudi svaki dan na trgu.

    • Lažeš Stefane,iznio si niz neistina,ali i sam rekao da ti se ruši vlast.Takve kao ti ne interesuje šta u koje vrijeme koji postupak povlači. Mogao si odmah reći da si iz Doboja. Vi ste tamo najbolje informisani,ali svi preko Sarajeva.Logičar si vidim,5 dana za 1 kilometar.Hajde objasni zašto Damirovo tijelo nije doplutalo do Crnog mora jer nije pronađeno u oko 2 mjeseca,nego na kraju pronađeno 5 kilometara od mjesta utapanja?
     Čavić je najavljivao „vaninstitucionalnu borbu“ još prije „pištaljki u Skupštini“,u vrijeme mitinga u Banjaluci,kad je pozicija preko puta u to ime pravila svoj. Danas govori kako neće da se pojavljuje među „pravdašima“ jer bi mogao neko posumnjati upravo u političku pozadinu svega,dok su svi ostali vođe opozicije prisustvovali jednom ili nekoliko puta. Na neki način on tu i nije da podrži politički,nego preko NVO-a koji ga posebno gotivi,sav.
     Briši to 1389,ne vrijeđaj Srbe smradu!

     Reply
     • Logicno je da sam za smjenu vlasti, ali ne nasilnim putem nego glasanjem na izborima. Necu rusiti vlast na ulici, to nikad nije bilo dobro. Nisam clan ni jedne politicke partije, iskreno gnusam se svih koje su ponudjene na nasoj sceni.To sto spominjes Cavica necu da komentarisem uopste, nemam nikakve veze sa tim covjekom. Takodje nemam nikakve veze sa Sarajevom i sramota me je sto je SDS na vlasti u Doboju. Sto se tice pojavljivanju na skupovima,nek dodje ko god hoce, to je njihovo pravo, ali ovaj skup se nece zloupotrijebiti u politicke svrhe.

      PS hvala ti na tako lijepim epitetima, ali necu sebi da dozvolim da se upustim u razmjenu istih.

  • Stefane1389, Srbine, imena naroda se pišu velikim slovom. Pošto sam i ja sa lijeve strane Drine samo da napomenem da nažalost nismo jedino ugroženi od dezertera, profitera, ulizica i beskičmenjaka. Da su oni jedini problem tako se tvoj pradjed, djed i otac se ne bi borili protiv nekog spolja. Osim što je neutvrđeno, neprovjereno, dakle nedokazano i štetno je da iznosiš takve ocjene ko je ubio nesretnog mladića. Sloboda govora je jedno a tlapnje i naklapanja drugo.

   Reply
   • Ta slika se moze pronaci ako ukucate ime mladica na googl-u.

    Ja se stvarno izvinjavam sto sam napravio pravopisnu gresku, nadam se da zbog toga nisam manje Srbin nego Vi gospodine. Sto se tice tih spoljnih neprijatelja, ja sam uvjeren da ova nomenklatura ljudi koja se nalazi na nasoj politickoj sceni, bez obzira na nivo vlasti na kojem su i njihove nacionalnosti, svi rade u interesu spoljnog neprijatelja,i da su oni mnogo veca prijetnja nasoj otadzbini nego ovaj skup. Ja ovde samo iznosim iznosim svoje misljenje, moge stvari mi ovde nisu jasne i kontradiktorne su. Zbog toga i postoji moja sumnja u zvanicnu pricu. Ocigledno je, i to ovde niko ne moze da ospori jer smo svi bili svjedoci toga, da ne samo u ovom nego u bezbroj slucaja da kada neko dodje na javnu funkciju po pravilu(uz izuzetke postenih ljdui, koji ipak tu ne ostanu dugu jer nisu podobni i hoce da rade po zakonu) pocinju da zloupotrebljavaju svoj polozaj i radi kako mu volja. Ja samo iznosim svoje misljenje i stav, isto tako postujem i tudje misljenje.

    Reply
    • Opaska za malo slovo nije bila kritika već ispravka. Možda uopšte nisam Srbin, nebitno je. U ovako razvaljenoj zemlji kao što je naša lako je naći neprijatelja. Stvari se lako otmu kontroli i začas dođemo do „stranih plaćenika i domaćih izdajnika“. Lov na vještice i kolektivna histerija brzo uzmu maha, a uloge se takođe brzo mijenjaju. Balkan je kroz istoriju mnogima bio interesantan, a nekako najmanje domaćim političarima. Ne zaboravimo da te iste političare MI biramo na izborima a da nam je taj izbor jako sužen. Sve dosadašnje promjene vlasti su bile „sjaši Kurta da uzjaše Murta“.
     U vezi sveg ovog događaja sa nastradalim Davidom postoje razne verzije od kojih je neka sigurno tačna. Ono što je sigurno tačno je da je događaj izašao iz okvira pravosudne i kriminalističke istrage. Šta je istina to bi se trebalo utvrditi. To se nažalost ne utvrđuje na uličnim skupovima. O tome da li ima šta u pozadini skupova osim saznavanja istine o događaju može se sad naširoko polemisati. Još nijedno krivično djelo ili krivičnopravni događaj nije riješen protestima i javnim skupovima pa se bojim da neće ni ovaj. Stvari su nažalost od početka krenule pogrešnim tokom. Ovo bi trebalo biti jasno svakom iole obrazovanom čovjeku sa minimumom sposobnosti za zdravorazumsko zaključivanje a naročito pravniku. Tvrditi da je neko ubica bez dokaza i presude samo na osnovu etiketriranja i upiranja prstom u nekog po sistemu „držte lopova!“ i još to javno izjavljivati je degutantno za nekog ko za sebe kaže da je pravnik.

     Reply
 6. Можда ће неки извући поуку и повезати оно што им се дешава у животу и оне гадости које годинама „безазлено“ снимају на филму. Чини ми се да бих волео да видим освету коју ће Бог направити у Србији према онима који се спрдају са Његовим заповестима и знамењима и чине разне гадости. И надам се да ће Бог погледати на некога ко је по Његовој вољи и ради тога завести ред у Србији. Надам се…

  Reply
 7. Banjaluka ima svoje crnožene,mnogo liči na Beograd u autošovinizmu i ljubljenju dupeta svemu destruktivnom,od ustaša,preko nacifašista i komunista do mudžahedina i drugih NATO agresivaca. Žalosno je gledati jedan narod sa toliko malo samopoštovanje i toliko kompleksa niže vrijednosti,sa toliko željom da se stopi sa gorima od sebe u ono što oni žele samo za sebe-jedno veliko ništa.

  Reply
 8. Ma kako vas vise nije sramota!!! Kad mislite prestati??
  Odakle vama pravo da samovoljno, ludjacki i histericno mijenjate naziv Trga Krajine, za koji je zivot dalo na hiljade Davida! Kako Vas nije sramota da dirate u takvu jednu svetinju! Ali to Vas ne zanima, u onoj vasoj djavoljoj sektasskoj grupi stalno trabunjate da smo svi mi ‘isti’ i da nisu bitne nacije i vjere! E pa ima nas i kojima je to bitno itekako! Ne daj Boze ko se usudi imati drugacije misljenje odmah skacete kao hijene potpomognuti federalcima…providni ste vrlo!
  Republika Srpska je svetinja, u nju se ne dira! Pricate o tom decku kao da je u najmanju ruku bio apostol Boze me oprosti, a otac mu je rekao da ‘nije bio cvjecka’. A onda dodje i kaze da je bio veliki borac za pravdu??? Kada??? Ja iz Banjaluke, nikad u zivotu ne cuh za tog velikog borca za pravdu?! Sta vi u stvari hocete!?!
  Andrej, odlican tekst i odlicna procjena! Hvala puno.
  Pozdrav iz Banjaluke

  Reply
  • Taj isti David se prošle godine borio za Jovana Arbutinu i bio na skupovima podrške. To što ti nisi čula ti ne daje za pravo da vrijeđaš nekog. Neću da koristim vulgarne riječi jer bi bio isti kao ti – glup, bez svog mišljenja i svog ja, obojen partijskom knjižicom.

   Reply
  • Госпођо, ако ваше неистомишљенике треба да буде срамота, зашто онда ви кријете своје име?
   Ако неко назива трг Давидовим тргом, то је његова ствар, званични називи се мијењају у Градској скупштини и што неко каже да је то Давидов трг то никога не угрожава. Напротив, ваша реакција на то би се прије могла назвати епитетима које сте употријебили. Значи, што неко каже Давидов трг то је катастрофа, а кад неко мучи и убије Давида, то је у реду? Или можда зато што није био цвјећка, у реду је да му се одузме живот?
   Ми хоћемо да полиција хвата убице, а не да их покрива или сама убија цивиле. Ми хоћемо да институције раде свој посао за које су плаћене од пореза које ми као грађани дајемо. А шта ви хоћете?

   Reply
 9. Koliko sam puta pročitao od strane drugih koji žele okarakterisati skup kao plaćenički da je ovo obojena revolucija. Možete li smisliti bilo šta originalnije?

  Nisam bio upućen u tvoj rad dosad niti me interesuje, interesuje me ovoliko gluposti napisano ovdje. Više Vi ovakvim tekstovima i kojekakvim pisanjima o obojenim revolucijama, daleko od Republike Srpske dodajete ulje na vatru i uništavate tu istu Srpsku.

  Kada ćete već jednom shvatiti da institucije i Republika Srpska nisu Lukac, Ćulum, Ilić, Lepir, Dodik, Željko Karan. Institucija je sama po sebi jedinka i pojedinci koji prolaze i odlaze kroz nju nisu institucije već pojedinci koji su trenutno na vlasti.

  Protesti odnosno skupovi podrške uopšte nisu ni bili planirani. Drugovi su htjeli da izađu na trg, zapale svijeće i pozvali su roditelje Davora i Suzanu da uz njih to isto urade. Par sati prije skupa, policija sa pomenutom četvorkom mimo Lepira izlazi sa ižvrljanim papirom koji objašnjava gdje se kretao David, šta je jeo, šta je radio, da je imao u krvi LSD, Marihuanu i alkohol(Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske nema laboratoriju koja radi ove stvari, samim tim pobija sve pronađeno), da je opljačkao kuću i nakon što je pojeo burek, utopio se.

  Nakon te press konferencije i kreću skupovi masovno iz dana u dan. Od te press konferencije do danas je niz nelogičnosti iznijeto od strane vrha. Ono što mi je najviše upalo za oko je rečenica patologa Karana koji kaže opisivajući Davida kao nekog ko ima dredove, aludirajući na to da dredove koriste samo narkomani i da je odokativno nešto vidio ti daje sumnju.

  Slika sa prepiske sa dotičnim Vrećom i policajcem govori da je bilo unaprijed smišljeno šta će se raditi.

  Kamere sa trga govore da je David bio na Trgu, a ne na nevedenim mjestima gdje su rekli.

  Prestanite više biti glupi, mislite svojom glavom i razmišljajte.
  Malo pogledajte i odgovore Koštračevića koji je pobio sve navode Lukača samo jednim odgovorom na pitanje: Da li Zavod za sudsku medicinu RS ima laboratoriju za toksikološke nalaze? Odgovor je bio NE.
  Sve što su pričali za drogu, palo je u vodu.
  Slike govore isto da je dečko ubijen.
  Mogu nabrajati ovdje do prekosutra argumente, ali Vama što mislite da je ovo rušenje nečega, apsolutno nema potrebe jer ćete furati svoj fazon.
  I Davor je RVI. I Davor je ranjavan.
  Opet ponavljam: POJEDINCI NE PREDSTAVLJAJU INSTITUCIJE REPUBLIKE SRPSKE!

  Reply
  • Ја рекох, а ви слободно игноришите, као што игноришете све сумњиво у покрету којем припадате. Само да знате да ће вас тако веома лако преварити и преокренути вашу борбу за истину и правду где год пожеле.

   Reply
   • Vidio sam iznad da pitaš koja još ubistva imaju pa da ti to odgovorim pa ću na ovo.
    Nikola Đurović, Milan Vukelić i Jovan Arbutina. Za smrt Nikole je odgovoran Čadjo Stanislav, Vukelić je čačko građevinsku mafiju i biva ubijen. Za Jovana znam najmanje, ali postoji sve na netu.

    Da se vratim ovom tvom. Koji to oni i koji to mi? Samo si potvrdio riječi koje sam napisao iza, da koliko god argumenata daš, drugi će furati svoje.

    Jedini ste Vi koji uništavate Srpsku svojim pisanjem. Ovakvim pisanjem. Glupim pisanjem, bez činjenica. Kada pronađeš da je neka strana NVO donirala nešto onda imate puno pravo da pišete. Jesi li svjestan da za ovo možeš biti tužen? Dokaži da je obojena revolucija. Dokaži da neko finansira Davora i grupu. Imaš sve crno na bijelo u grupi, prije par min objavljen novac sa računa koju su građani UPLAĆIVALI, ne kojekakve zapadne sile.

    Narod nije glup da sa njim neko upravlja. Narod ima srce i dušu. Narod se ne prodaje za 150€ što će napisati ovako nešto.

    Nadam se da sam ti sad sve objasnio.

    Reply
 10. I jos nesto…napisali ste za Lukaca u onoj grupi da je najveci krvnik 21. vijeka. Pa sta reci na to? Znaci vi ste mu presudili bez ijednog dokaza. A sad vise nema Ratka Mladica da njega nazivate najveci krvnikom, znaci sad je sledeci Lukac na redu, pa poslije Lukaca bice opet neko treci najveci krvnik, ali obavezno Srbin da bude? A nije vam krvnik Naser Oric ili Dudakovic, sa njima nemate problem jel’ tako?? Bas me zanima smije li se u onoj grupi napisati ‘zivjela Republika Srpska’…aj da vidim kako bi prosao onaj ko bi to napisao.

  Reply
  • Slobodno se učlanite u grupu Pravda za Davida i napišite: živjela Republika Srpska, pravda za Davida i svu djecu!

   Dobićete podršku i mnogo lajkova. Nije to baš tako kako ste predstavili. Istina je uvijek negdje na sredini.
   Iskreni članovi te grupe ne ruše RS i njene institucije nego iz prozivaju za „traljav“ rad. A taj bijes građana su sami izazvali onom pres konferencijom, a onda izlaganjem i u NSRS. Ako pratite druge medije osim RTRS-a možete čuti da se izjave počinju razilaziti.
   Riječ je o djetetu od 21 godinu. Trebalo mu je dati šansu da se popravi (ako je i u nečemu pogriješio).
   Ima ljudi koji misle svojom glavom i donose zaključke racionalno, a ne emotivno.
   Pravda za Davida i svu djecu!

   Reply
 11. Republika Srpska je drustvo u kojem je na vlasti dokazani ratni svercer koji da bi dobio glasove podize tenzije i izaziva novi rat u kojem ce Srbi sa ove strane Drine sigurno (ponovo) izgubiti. Ministar policije je poslednjih 10 godina bio nacelnik Komunalne policije sa platom maksimalno 800 evra a od te plate je kupio 3 stana i 2 poslovna prostora. Ako treba da bude obojena revolucija neka bude. Ako treba da budemo u Nato-u, neka budemo. Od Rusije nema nikakve pomoci to znamo svi i nema potrebe da se lazemo. Iz Srbije je u zavrsnim borbama 95 u krajini kada je bila najveca opasnost da se „ukine“ Republika Srpska bilo ukupno 150 dobrovoljaca kao pomoc. I to Arkanovaca od kojih je 100 on natjerao da dodju. Znaci od tolikog srbovanja spade na 150 Arkanovaca da je doslo da nas brani a Hrvatska poslala 4 gardijske brigade. Ja sam ucestvovao u ratu od 91-95 sve i jedan dan i dosta mi je supljeg srbovanja. Hocu u Eu i hocu u Nato. Necu da sa mnom vladaju krkani kao sto je Dodik i Lukac a sve u ime nekog srpstva.

  Reply
 12. Фајгељу,немам ништа лично против вас,чак смо били и пријатељи на фб,такође сам била чланица групе правда за Андреја Фајгеља8или нешто слично) кад сте били прогањани од стране режима у Србији.Међутим сад апсолутно нисте у праву-могла бих два дана да набрајам зашто ,али ево написаћу оно шта ми прво падне на памет.Напр прво ми пада на памет да је Давидов отац борац прве категорије и инвалид из претходног рата,а напр Додик је за вријеме рата шверцовао цигаре,не знам да ли вам је познато да је својевремено оцу двојице младића погинулим у рату,кад се Додику обратио за помоћ јер нису испоштована нека његова права(Грађић се зове и ако је још жив борави у Требињу),Додик га је грубо и непримјереним тоном питао :Што си их слао у рат?Да ли вам је познато да је сву Јасеновачку грађу пре(о)дао хрватима?СЊлиједеће-шта брига човјека коме су убили најмилије да ли ће неко постизати политичке поене?Па зар не бисмо сви склопили пакт и са ђаволом да се осветимо оном ко нам је то урадио?Зар је Давор планирао истовремено синову смрт и обојену револуцију?Зар се може назвати обојеном рев нешто што је почело убиством младог човјека?Ко је онда револуцију започео?Ако је Р.Српска настала зато да овакви могу да убијају нашу дјецу,да нас пљачкају и шенлуче,нека иде до ђавола и република Српска,пардон ми смо већ до ђавола отишли.

  Reply
  • Извињавам се због грешака у куцању-куцала сам у брзини и нисам имала времена за провјеру.

   Reply
 13. Džaba braniš narko kartel od kojeg dobijaš pare i umjesto da se ne ofiraš ovakvim tekstovima, ti si njima sada stavio još jasniju metu na leđa, što je dobro, dobro je što si ispao tako glup, jer sa ovim tvojim idiotskim pisanijem, omogućio si da veći igrači preuzmu posao drogom od kojeg tvoji šefovi se tove poput svinja, pa si možda i time fasovao kaznu koja ti može naštetiti zdravlju, što je još jedna stvar koja je dobra. Uglavnom pokazao si koliko su Duduk i njegova ekipa teški kromanjonci, i lijepo je bilo vidjeti Duduka kako polupijan, šuška kroz zube kao neki omatorjeli kroner iz neke jeftine prigradske birtije,kako je eto problem što se mature ne mogu održati zbog protesta.Nadam se da ćeš kao i ostali kromanjonci poput tebe iz te vaše pećinarske ekipe sojim životom braniti biznis drogom, kako bi vas SIPA mogla pokokati kao piliće, pa tako više ne bi bili na teretu države koju ne priznajete. Zato vas molim, nemojte da ste onih dvije hiljade pušaka uzeli džabe, ipak ste vi narko kartel, ne kao Medehin koji je makar imao nekog stila, jer više ličite na neke kokošare koji su počeli da šmrču iza kokošinjca, ali nećemo sam da idemo na sitna crevca, biće dovoljno vidjeti vas ili u zatvoru ili mrtve u jarku, ja sam za više za ovo drugo.

  Reply
 14. Ljudi, momak je ubijen! Sve ostalo je nebitno, taman da i jeste bio i narkoman, i diler, i nepodoban, i sam crni djavo, mislim da je nesporno da je ubijen! Zar je bilo sta drugo bitno? Zar nije najbitnije da se krivci privedu pravdi?! I sada kazete nije ni prvi ni posljednji, zasto se digla tolika galama. Pa bas zato, da se tome konacno stane na put. Neki su se previse osjetili mocni i nedodirljivi. Zasto uporno vrsite zamjenu teza i medijsko spinovanje, i zasto uporno pokusavate da kriminalizujete cijelu porodicu?! Zaista ne mogu da povjerujem, da svako od nas, ko barem malo koristi svoj mozak, misli drugacije osim da je momak ubijen?! RIJESITE SLUCAJ, PREDAJTE UBICE PRAVDI I SVE OK! Umoran sam od price da je sve usmjereno protiv nase Republike Srpske, cim se neko nesto pobuni protiv vlasti…

  Reply
 15. Поштовани господине,

  нисам мислио да се јављам, али потакла ме ваша опаска „интелект вам није јача страна“. У најмању руку – неукусно, да не кажем препотнентно обраћање људима који су одвојили вријеме да прочитају ваш текст и коментаре ваших читалаца.
  Као што вам је неко већ предложио, одвојите времена, дођите у Бању Луку и поразговарајте са Давором Драгичевићем, борцем Војске Републике Српске, као и са Драганом Лукачем, такође борцем Војске Републике Српске, па онда заузимајте ставове, изведите ваљане закључке, дијелите лекције и оцијењујте нечији интелект. За Републику Српску се не сикирајте, знамо се ми и одбранити и изгинути, али и побиједити. Слабо се чега и бојимо, па зато можда видите опасности и пријетње у нашој свакодневници. Али ако се већ бавите јавним обраћањем и оваквим темама, уложите мало труда. Изађите на терен, угасите ТВ и излогујте се мало, па међу народ. Ово вам је траљав посао.

  Мало се издигните из дневних дешавања, нисмо ми од данас, или од јуче. Историја Републике Српске је јако занимљива, проучите је разговарајући са актерима и покушајте да их разумијете.

  „и ја сам тако марширао некад, а никада за себе нисам мислио да сам будала. Сада знам„

  ја нисам. многи нису. многи су вас тад вјероватно посматрали са чуђењем, а можда вас многи и сад тако посматрају.

  п.с.
  У покушају да исправим један „логички чвор„ у вашем тексту, додаћу да „атлантски окупатор„ већ деценијама има апсолутну власт у Републици Српској. Да сам Ви, додао бих – и у Србији. али не живим у Србији, не проводим дуже од неколико дана по посјети, и не могу да тврдим тако нешто на основу разговора са стотињак људи и информација из медија. За своју земљу то могу да тврдим, јер моја породица и ја већ 20 година живимо у тој чињеници.

  Reply
  • Слажем се да и власт Србије и Српске већ ради за атлантисте, Додик је и доведен на власт као атлантски човек. Међутим, није случајно што атлантисти стално руше људе које су довели. То је зато што у људској природи и природи сваког националног државног уређења лежи урођени патриотизам. То се чак и са Ђинђићем догодило. Неки Додикови лични интереси су се поклопили са стратешким интересима српског народа, као што је очување Републике Српске. Зато Додик више не ваља. Вучић је дно дна, али ја сам био и против паткице, која се борила против Вучића и против неправде (фантомке у Савамали). Није решење да најурите мраве бубашвабама а бубашвабе шкорпијама. Мислим да ћу се искључити из ових коментара сада. Довољно је речено са моје стране. Наставићу да примам коментаре уколико нису баш претерано манипулативни, претећи и увредљиви (било их је)

   Reply
   • Поштено.

    Само бих додао нешто за паткице, штифтунге и нво којих има по цијелој интересној сфери, од Балтика до Егејског мора – ради се о удружењима, особама и групама за које је вјероватно процијењено да више коштају, него што доносе корист и њихове акције у последње вријеме су благо речено спрдачина. Покушавају шок тактиком скренути пажњу спонзора, од Естоније до Македоније. Али чини ми се да кеш више не цури. Код нас је то углавном екипа која је радила за СФОР као млади преводиоци, а кад је већина СФОР-а прешла на блиски исток, поотварали су им НВО-ове. Годинама су добијали новац, живјели од тог лагодно, радећи углавном ништа а мозак који се не користи временом закржља.
    Моје мишљење је да ће ратна машинерија империје следећи пут тражити способније и утицајније фаце од њих. А нашим теренцима остаје жал за младошћу, мањак радног искуства, образовања и радних навика на крају 40-тих… Жалосна је то екипа. Има их и на Тргу Крајине, као и свуда гдје се нешто дешава. Недавно су законским актом најурени из већине омладинских удружења, јер су ближе 5. деценији живота, а држали су управне одборе и предсједничка мјеста у омладинским организацијама. За мене они нису пријетња, него социјална категорија. Неспособни за било шта осим да узму донацију, а утицај немају ни у рођеној кући. Ја кад бих хтио да прогурам неки закон или пројекат, платио би им да протестују против тог, јер бих тако по аутоматизму добио подршку свих који их познају.

    Reply
 16. Andrej, politickih igara i spoljnih uticaja je uvijek bilo i uvijek ce biti. Da ima onih koji ce pokusati da zloupotrebe sve ovo, odnosno sto je vise moguce da iskoriste trenutnu situaciju – IMA. I to nije sporno. To znaju i ocekuju skoro svi (mada, Davidov otac se odmah ogradio od toga i milion puta je javno, izricito zahtijevao da politicari ne prilaze trgu i da nisu dobrodosli s takvim razmisljanjem). I taj Dodik je na isti nacin funkcionisao kada je djelovao k’o opozicija, al’ mnogima je pamcenje zamagljeno. U tom (politickom) svijetu je sve to valjda i legitimno. Medjutim, ovdje je problematika ipak drugacija. A to sa rusenjem institucija i Rep.Srpske je standardna retorika koju Dodik, Lukac i ostatak ekipe iz vrha konstantno forsira pri svakom nezadovoljstvu gradjana. Pa, slobodno pretrazi i naci ces (mnogo prije ovog nesrecnog slucaja) brojne izjave i video zapise na kojim se moze vidjeti da na svako reagovanje ljudi, oko ociglednih sumnjivih i kriminalnih radnji, Dodik (ili Lukac ili vec neko treci) izlazi na taj privatizovani RTRS i prica o nekom rusenju institucija i same Rep.Srpske (ako se ne varam, Dodik je nedavno privatizovao i ATV). I tako svaki put. Ovdje imamo situaciju da je momak pronadjen mrtav. Pod nekim okolnostima, prica s kojom su ovi iz MUP-a izasli u javnost bi mozda i prosla, ali postoji veliki, bas veliki broj rupa u toj njihovoj prici, a sve to je i dovelo do ovoga sto radi Davidov otac, kao i oni koji mu pruzaju podrsku (jer ne moze on sam izgurati ovakvu vrstu problema). Kasnije je to krenulo k’o domino efekat. Krenimo od samog pocetka. Zasto je tu „cuvenu“ konferenciju za stampu vodio covjek koji je zaduzen za teski i organizovani kriminal? Sta je njegova uloga u svemu ovome, ako je ovo nesrecan slucaj (kao sto su oni predstavili)? Negdje je (indirektno) spomenuto da je Ilic sve preuzeo jer je valjda upucen u ovu kompletnu situaciju. Je l’ to znaci da je sve ovo mozda vezano za ljude koji su ukljuceni u ozbiljne kriminalne radnje? Kompletna prica iliti verzija Lukaca i MUP-a je bazirana na snimcima preko kojih su upuceni u Davidovo kretanje te kobne noci. Medjutim, sve sto se izdesavalo izmedju jeste teorija i njihova konstrukcija s kojom su izasli u javnost. I ono sto je najnevjerovatnije u toj njihovoj verziji jeste to da oni tvrde da preko tih snimaka sa brojnih kamera koje se nalaze po gradu znaju sve o tome sta je David radio i gdje je bio, ali, i to veliko ALI, kod svih, bukvalno kod svih kljucnih trenutaka te noci oni nemaju apsolutno nista sto bi dokazalo da se to tako i desilo. Al’ bukvalno nista. David je prema svim dokazima imao brojne povrede koju se zazivotne (dakle, pretucen je dok je bio ziv). Lukac i MUP kazu da trenutno ne znaju kako su nastale te povrede (bar tako tvrde). Dakle, te zazivotne povrede definitivno postoje i tu ne postoji ni najmanje zrno sumnje (brojni podlivi po glavi i tijelu, nastali udarcima nekim tupim predmetom, prema izvjestaju patologa), tvrde da preko kamera znaju sve o Davidovom kretanju te noci, ali nemaju nista sto bi pokazalo ko ga je pretukao i gdje se to desilo! Nije se momak sam od sebe „izlio“ po glavi i tijelu. Dalje, kazu da je pod dejstvom marihuane, alkohola (1.4 promila) i LSD-a upao i upljackao kucu. Na stranu cinjenica da ovdje Zavod za sudsku medicinu uopste nema mogucnosti da radi toksikoloske nalaze i da dokaze prisustvo narkotika, kao i to da bi osoba sa tolikim promilom alkohola u krvi imala velike probleme i da hoda normalno. Opet, oko jednog od najbitnijih dijelova ovog slucaja oni nemaju ni jedan jedini dokaz da se to tako i desilo. Nijedan dokaz koji bi potvrdio da je David bio u toj kuci, jer, gle cuda, Lukac kaze da dokazi sa mjesta zlocina nisu uzeti zbog aljkavosti. Nije odradjen pravi uvidjaj, jer je ovoga sto je trebalo to da uradi mrzilo da izlazi (tako je Lukac rekao na vanrednoj sjednici). Nisu uzeti otisci prstiju, a ukucani su do sada sve dokaze unistili, pa tu vise nista nije ni moguce uraditi. Imaju neki snimak, sa nekom osobom koja uopste ne djeluje da je pod uticajem velike kolicine alkohola i droge, i u sustini to je mogao biti bilo ko, jer se (na snimku) gotovo nista ne vidi, dok postoje odredjene stvari oko nekih poklapanja sto dosta toga dovodi u sumnju (sve mozes vidjeti tamo gdje se to i kaci). Pri cemu, opet valja naglasiti, ne postoji nijedan dokaz da je on uopste i bio u toj kuci. Tehnicki, ne postoje ni dokazi da je ta kuca uopste i opljackana, pri cemu se osoba iz te kuce dovodi u vezu sa teorijom da je ta „pljacka“ izrezirana. Tu dolazimo i do jos jednog kljucnog dogadjaja – „skok“ i utapanje u Crkvenoj. I opet gle cuda, oni nemaju uvid, odnosno uopste ne znaju sta se konkretno desilo u tih nekoliko metara, jer bas taj mali dio (od 20-ak metara) nije zahvacen kamerom, a oni nemaju apsolutno nijedan dokaz sa tog mjesta nesrece koji bi ukazao na nacin na koji je on upao i utopio se u Crkvenoj. U sustini, priznali su da ne znaju da li je sam upao, kako je upao, da li ga je neko gurnuo, itd…Verzija da je sam upao i da se sam utopio jeste moguca pod pretpostavkom da je bio pod velikom kolicinom alkohola i droge (iako se mora naglasiti da apsolutno nijedan snimak njegovog ranijeg kretanja, na kojem se moze potvrditi da se radi o Davidu, ne ukazuje da se radi o veoma pijanoj i drogiranoj osobi), pa je upao u polusvjesnom stanju, ali kako je takav opljackao kucu samo nekoliko minuta ranije? Takva teorija sa samoutapanjem bi mozda i prosla da mu nije pripisana i pljacka kuce, jer su te ukradene stvari bile u njegovim dzepovima (sto je moglo biti i podmetnuto). Ono sto je jos interesantnije jeste uporno forsiranje te price sa utapanjem u Crkvenoj. Pa, to je prakticno kanalizacija(kako kazu, prepuna pacova…pa je cudno da na Davidovom tijelu, nakon 6 dana u kanalizaciji, ne postoji nijedan ugriz pacova), obican „potocic“, u mnogim dijelovima jedva da prelazi glezanj. Ajde, padavine, poplave i sve to, pa je mozda i nadosla, ali i dalje to uopste nije nivo vode u kojoj se svjesna osoba moze udaviti. I opet, gle cuda, neke stvari nisu odradjene, tj. nisu uzeli analizu te vode nakon sto je tijelo izvuceno, a to su pravdali cinjenicom da se hemijski sastav Crkvene konstantno mijenja, iz minuta u minut (s obzirom na to da se radi o kanalizaciji, o otpadu), pa im to ne bi pomoglo. Nesvjesno ili svjesno su izbjegli cinjenicu da je ta smrt mogla nastati utapanje i u obicnoj vodi, sto bi bio dokaz da se on uopste i nije utopio u Crkvenoj. Mislim, mozemo ovako do sutra. Toliko nelogicnosti i besmislica da ne vidim kako sve ovo ima veze sa rusenjem RS!?

  Reply
 17. Ti dečko sebi previše uzimaš za pravo. Neću to nazvati drskošću, neću te nazvati ni provokatorom, mada mi tako djeluješ, ali mislim da dovoljno djubreta imaš ispred svojih vrata a dozvolio si sebi da čistiš ispred tudjih. Ostavi se ti patriotizma i prevelike brige. Ima nas puno koji smo se brinuli za RS kada je trebalo pa ćemo se i sada brinuti. I nemoj muku jednog časnog čovjeka kojeg je zadesila velika tragedija da koristiš u svoje ili nečije svrhe. A ako želiš da znaš malo više o Banjaluci i RS onda dodji pa porazgovaraj sa gradjanima. Nemoj pisati napamet. Pomislićemo da je to citat.

  Reply
 18. – Некада сам те сматрао за истинског интелектуалца, а овим текстом си показао да си далеко од тога.
  – Пишеш о нечему о чему заиста немаш појма и пишеш страшно пристрасно на нивоу једног сеоског коментатора.
  – Додик и каста су економски разорили Републику Српску, продали све српске националне интересе Хрватима, јер је и сам Додик Хрват(распитај се ко му је био деда и одакле је).
  – Да Американци желе да скину Додика сутра би то могли урадити тако што би ускратили средства ММФ-а према којем нас је Додик до грла задужио.
  И да питао си која још убиства, пошто видим да ниси склон истраживачком новинарству:

  Бобан Благојевић из Лакташа,
  Едина Бешлагић из Добоја,
  Александар Војвода из Бање Луке,
  Горан Давидовић из Бронзаног Мајдана,
  Ахмет Бешић из Новог Града,
  Мирјана Трбојевић из Бање Луке,
  Борислав Поповић из Приједора,
  Немања Чихорић – Чиха из Требиња,
  Борка Ожеговић из Горњег Раткова на Мањачи,
  Димитрије Лазић из Копривне код Оштре Луке,
  Ђорђе Милосављевић из Бање Луке,
  Ђорђо Кусић из Кремне код Прњавора,
  Душанка Теодоровић Тривић из Љубатоваца код Лакташа,
  Горан Котур из Градишке,
  Слађана Гудураш из Српца,
  Хусеин Караић из Градишке,
  Ибрахим Рамулић из Хамбарина код Приједора,
  Јерина Билбија из Приједора,
  Милан Вукелић из Бање Луке,
  Мелиха Дурић из Власенице,
  Мирјана Ловрић из Бање Луке,
  Младен Пекија из Кнежице код Козарске Дубице,
  Омер Кресо из Бање Луке,
  Гордана Милисављевић еx Суботић из Козарске Дубице,
  Рабија Чаушевић из Козарске Дубице,
  Рушка Пајић из Бање Луке,
  Стеван Шућур из Градишке,
  Зоран Граховац из Шипова,
  Небојша Чубриловић из Бање Луке,
  Јасмин Имшировић из Бање Луке,
  Мирко Ловрић из Бање Луке,
  Милијана Драгишић из Новог Града,
  Че­до Ђо­кић из Зворника,
  Ми­лан Ву­ји­чић из Градишке,
  Ста­ка Сми­ља­нић из Источног Сарајева општина Пале,
  Ра­до­ван Грбић – Цуле из Приједора,
  Не­де­љко Ба­баљ из Калиновика,
  Ристо Југовић из Источног Сарајева општина Пале,
  Новица Лукић из Вишеграда,
  Ирена Предојевић из Козарске Дубице,
  Димитрије Мито Чучак из Ресавца код Приједора,
  Милана Тривић,
  Жана Стојчић,
  Сузана Симикић из Брчког,
  Никола Ђуровић из Бање Луке,
  Ивона Бајо из Бијељине и
  Давид Драгичевић из Бање Луке.

  – Давидово убиство је била само кап која је прелила чашу, јер не можемо више да трпимо да нас убијају некажњено, али ти то не резаумијеш, јер пишеш са дистанце без да си и присмрдио у Бања Луку и видио мало како стоје ствари на самом терену.
  Питам се гдје је онај некадашњи Фајгељ и питам се да ли је такав некада и постојао.

  Reply
 19. …..први осумњичени опет остају они којима та смрт користи за покретање обојене револуције. Њих сумњичи основно римско истражно начело cui bono – у чију корист…….“
  Ama covjece da li si ti svjestan koliko ograniceno razmisljas.Ti kroz ovo opravda MUP koji nije svoj posao uradio kako valja.Jel li Lukac sam priznao propuste policije? Pa ko je onda kriv i ko je prvi osumljicen. Uvijek ce se neko okoristiti u tudjoj nesreci u bilokakvim situacijama u zivotu.Mozda je tebi dobro ali nama roditeljima nije. Primjer- Jel sad treba reci vidis BN je sad popularniji od RTRS zbog smrti djeteta i BN je iskoristio priliku..ili treba reci svaka cast BN TV sto je JEDINI mediji koji je prenio realna desavanja u gradu dok su drugi sutili i okretali glavu.
  Pa vidis da su i borci ustali,da su ustali i RVI..ama dosta je narodu vise trpjeti necije licne interese preko svojih ledja. Zasto se niko nije bunio od velikana kad je Hag oslobodio sve osim Srba. Zato sto onog koga treba da bude briga nije se ni pocesao.
  Dajte nam normalne uslove za zivot i sve ce biti uredu. Ovdje je postalo gore nego u Kolumbiji. Na Trgu su majke,ocevi,djeca koji zele da NORMALNO ZIVE. Jesu li to tetoristi? Svugdje je isto i dole i ovdje zato se narod udruzio u muci.Zasto se stalno vracami na rat kad svi znamo da nam je nametnut. Ama 21. Je vjek do kad cemo zuvjeti u proslosti. Kako da ja objasnim svome djetetu koje je VUKOVAC da ne moze upisati Medicinsku skolu jer mu mama i tata nemaju para za štelu.Kako da im kazem da nemamo za sladoled i pizzu jer im tata ne moze naci posao pa zivimo od jedne plate.
  Zalosno je u ovome svemu sto je David morao biti pokretac jedne velike lavine i sto se narod ranije nije probudio. Nije bitno ko je na vlasti nego je bitno da ta vlast razmislja o svom narodu koji joj je dao glas i povjerenje.

  Reply
 20. Opšti utisak je da se jednostavno nisi dovoljno udubio u slučaj, da je vrlo mala verovatnoca da poznaješ bilo koga iz RS, a kamoli da si proveo neko vreme tamo, popričao sa ljudima, posmatrao iz prvog lica svakodnevnicu ljudi koji tamo žive, sto običnih, sto raznih profitera, tajkuna i tajkuncica. Jednostavno, nemas ni izdaleka ni sliku sistema koji u praksi funkcioniše u RS. Vrlo paušalno si izveo zaključke ni iz čega. Za tebe bi bilo korisnp da je sve ovako kako si napisao jer bi se nekako kao deo puzle slozilo u tvoje stavove i uopšte tvoje javno delovanje. Nažalost, mislim da ćeš baš zbog ovog paušala i zaključaka zasnovanih na nagadjanjima i sopstvenoj mašti, pokvariti tu puzlu i urusiti sopstveni kredibilitet. Evo ja npr. ne volim Vučića, ali ako bih sada počeo da iznosim o njemu neistine i paušalno izvedene (ne)činjenice samo zato što ga ne volim, to bi diskreditovalo sve ono istinito što sam izneo o njemu a sto mu se može staviti na dušu. To je ono što ti radiš (pre svega sebi) ovim tekstom.

  Reply
 21. У протеклих недељу дана, поред ваших коментара, изашла је и једна критичка реакција на овај чланак на неком порталу.

  Главна критика гласи да је мој чланак „теорија завере“. Тиме је ауторка, извесна Љиљана Ковачевић, додала још један пример за моју тврдњу да се активизам покрета „Правда за Давида“ уклапа у препознатљиву атлантску матрицу. Добро је познато да атлантисти носе ту палицу под мишком и лупају чим неко негде мућне својом главом: „хеј ти, теоретичар завере, умукни“. У складу са тим, ниједним аргументом није оспорила да се Покрет подудара са рецептима и примерима обојених револуција, које су први пут примењене баш на Србима 1999. године, а од онда су из београдске централе извезене широм света, са све препознатљивом песницом.

  Али оно што је још занимљивије у овом случају је што Покрет и сам почива на теорији завере. Да нема завере, шта би од Покрета остало? Тек кад се додају мрачни наговештаји да је Давидовова смрт у ствари убиство, да је убијен зато што је нешто знао, да је то само једно у серији убистава, да је у та убиства некако умешан сам државни врх Српске, који је сва до сада успео да заташка, и заташкао би и ово, али се појавио Покрет који ће сада истерати читаву заверу на чистац – е тек тада „Правда за Давида“ добија смисао и замајац којим покреће људе.

  Дакле, заверу државног врха Српске треба да утувимо себи у главу, док завере других државних и наддржавних врхова, треба себи да избијемо из главе. Као и обично, линија селективности је једина нит која трагаоца за истином може да изведе из лавиринта манипулације. Пратите селективност. Република Српска – ту нешто дубоко смрди. Федерација, Хрватска, НАТО и сам Покрет – ту цвеће мирише.

  А морало би бити сасвим другачије. Чега смо се нагледали: спонтаних демонстрација народног гнева или обојених револуција опеваних стихом „стране агентуре ме извукле ко мајмунчину“? Ко је познат по заверама: државни врх Српске, или атлантски магови обојених револуција? Најзад, ко је познат по убијању српске деце? Државни врх Српске, ма како био корумпиран? Или атлантисти, од чијих операција под лажном заставом, масовних мучења и убистава су страдали милиони широм планете?

  Срби су им, уосталом, омиљене жртве. НАТО је први пут оштрио зубе баш на Српској, 1994. првим борбеним операцијама, а 1995. првим бомбардовањем. Уследила је прва велика интервенција у Србији и Црној Гори 1999, праћена првом обојеном револуцијом у Србији 2000. Све ове добро документоване, често и лично проживљене истине, наводно спадају у „теорије завере“. Оне друге, којима се треба подсмевати.

  Чак и животни пут Дејвида Петреуса зацртан је у Српској, каже његов биограф. Руководио је тајном јединицом за хапшење Срба. Једна таква јединица је брутално претукла свештеника Јеремију Старовлаха и његовог сина,  у случају донекле сличном Давидовом. Александру Старовлаху, младом вероучитељу, све кости лица биле су сломљене, некако је реанимиран и изашао из коме, али је остао стопостотни инвалид. Починиоци никада нису ни откривени ни кажњени, зна се само да су припадали атлантистима.

  За оне који желе да протествују, а не желе да игноришу атлантску компоненту свог активизма, Александар Старовлах би могао да буде решење. Кад се набраја Правда за Џенана, Давида… нек се нађе и Правда за Александра. Он никад није имао своје протесте и покрете. Поставите и његов случај на фејзбук групу. Предложите организаторима да у „Стоп некажњеним убиствима“ уврсте и Александрово некажњено премлаћивање од којег је једва остао жив. Од хиљада послатих пријава, пошаљите коју и за њега, НАТО-у, америчкој и британској амбасади. Ако ботујете, а искрено, предложите да у коментарима помињете и његов случај. И посматрајте реакције. Немојте ја да вам говорим, стекните своје искуство. А ја гарантујем да ћете сазнати да су неке жалости хорске и дириговане, а неке не смеју да се зуцну.

  У протеклих недељу дана изашли су и нови чланци о атлантској позадини протеста:
  https://www.anfor.org/nastavlja-se-politicka-agonija-republike-srpske/
  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:729911-ZELE-DA-OSLABE-UTICAJ-RUSA-Britanska-zamka-za-Dodika
  Овај други је делом политичка пропаганда за Додика (као што је протест делом политичка пропаганда против њега). Каргановић као и увек документован, па га зато препоручујем.

  Reply
  • Vi imate ozbiljan problem.
   Inače mogu mišljenje pretočiti u riječ, ali na sve ovo zaista ne mogu.
   Molila bih iskrene članove grupe „Pravda za Davida“ da svojim komentarima ne daju na važnosti dotičnom.
   Ima još tema kojima bi se mogao baviti.

   Reply
    • Сада сам све више убијеђен да немаш појма шта се дешава са ове стране Дрине и да испадаш све смјешнији, ово ти говорим као један од најинформисаних људи у Републици Српској.Та вијест коју си пренио http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=297608 има своју узрочно-посљедичну везу исту ону коју ми не видимо код Вучића и мислимо да је Мојсије са ове стране Дрине.
     Ту фб страницу води један бивши борац ВРС, који је продао и издао своје борце за паре већ неколико пута задњих десетак година.Сви знају да добија паре од Додиковог режима да пише овакве бљувотине, Додик му је позапошљавао сву родбину, а све преноси психички болесник и коцкар Синиша МИхаиловић који је несрећом главни уредник јавне тв куће Републике Српске.Пар цртица о том болеснику:
     https://frontal.rs/urednik-rtrs-osnovao-portaloid-za-stranacke-potrebe-u-doboju/
     Понављам пишеш о нечему о чему појма немаш, то би било исто као када би ја са ове стране Дрине из свег срца бранио Вучића на основу оног што пише Информер и Драган Ј. Вучићевић.

     Reply
     • Текст је добар. Одличан. Слажем се да је битно и ко га је писао. Многи моји пријатељи у Српској су ме одувек упозоравали на Додика. Али ако ћете оне мењати овима, и систематски ударати у преостале стубове српске као што је полиција, мислим да сте потпуно изгубили не само стрпљење, већ и главу. Него, то је већ стара вест. Ако си информисан, како тумачиш последњу изјаву Давора Драгичевића да неће дозволити изборе. Је ли то Вучићевић или Драгичевић?

 22. Са једне стране имамо протесте за које ви кажете да могу прерасти у обојену револуцију са друге стране имамо корумпирану власт. Како променити корумпирану и неспособну власт а да то није обојена револуција?
  Морамо признати да неспособност једне власти и то што ју је народ због свакојаких малверзација омрзнуо иде у корист онима који хоће обојену револуцију.

  Reply
  • Избори? Протести који нису обојена револуција – зашто чекате НАТО режију да изађете на улице? Напуштање корупције у личном животу? (нпр. већина вас који пишете овде сте ботови, што је по мени последњи стадијум корупције, када обичан човек даје све – своје мисли, своје речи, свој идентитет – а не добија ништа, можда неку платицу или, што кажу у Србији, сендвич). За све ове проблеме сам нудио конкретна решења у Србији. У Српској не могу, нисам државњанин, али ни овде нисам успео у јавности. Окупатор је прејак, елита сва упрегнута, народ преслаб. Урадио сам доста у личном животу, својим свесним изборима, мислим да то није неважно. Заправо и не можемо поставити бољи темељ за будуће победе онога у шта верујемо, од исповедања тога у шта верујемо у личном животу. То бих и вама саветовао на првом месту.

   Reply
 23. Пошто нема опције риплај на риплај овдје онда пишем.
  Да те цитирам :
  – „Текст је добар. Одличан.“ ,
  онда могу слободно рећи да су и многи наручени текстови Вучићевих дежурних спин мајстора и политичиких аналитичара феноменални, да јесу, за оног ко уопште не познаје контекст и те људе који пишу и зашто пишу исте.

  – „Али ако ћете оне мењати овима, и систематски ударати у преостале стубове српске као што је полиција, мислим да сте потпуно изгубили не само стрпљење, већ и главу. “
  Откуд ти сама помисао да неко из опозиције жели да уруши полицију Републике Српске, па управо су скоро сви из опозиције били на ратишту на првим линијама, док су скоро сви из позиције били ратни профитери који су шверцовали дефицитарну робу за вријеме рата(Сам Додик и његов брат су пресуђени за вријеме рата за шверц цигара и нафте).Сам садашњи министар полиције Лукач је прву годину рата 1992. провео као снајпериста муслиманске такозване армије БиХ и убијао је српске војнике и цивиле у општини Крупа и онда када је грешком убио једног војника такозване армије БиХ морао је пребјећи на нашу страну.
  „како тумачиш последњу изјаву Давора Драгичевића да неће дозволити изборе“
  Отац коме су убили сина није сто посто особа која стоји скроз на својим ногама и спремна је свашта да изјави, само се сјети шта си ти био спреман урадити и шта си изјављивао када ти је центар за социјални рад припријетио да ће ти одузети дјецу, а замисли сад, не дај Боже, да ти је Вучић убио неко од дјеце, шта би био спреман и шта би изјављивао.

  Reply
 24. Ево управо је изашао сјајан видео:(само нека од убистава за које је крив режим)
  https://www.facebook.com/ReStartSrpska/videos/603682346679891/UzpfSTM4OTIwMTIzODEyODAwNDpWSzo2MDM2ODIzNDY2Nzk4OTE/
  Опет понављам, уопште ниси упућен шта се дешава са ове стране Дрине, информишеш се од стране режимских медија, да се ја тако информишем о Србији мислио бих да је Вучић најбољи српски вођа у историји.

  Reply
  • Вама који се овде јављате једина мета и једина тема је Додиков режим. Мени, нпр, никад Вучић није био мета по себи, штавише је безначајан, и не слажем се са тврдњама „ипак му мораш признати да је геније за манипулацију“ и сл. Он је просто једини психопата на политичкој сцени који је био спреман да за странце одради најпрљавије послове. Да су нашли горег довели би њега. Ја се борим и критикујем оно што Вучић представља, оно што је лоше, а то су пре свега ти страни луткари, којима је НАТО једно од лица. Када се огласе кроз Јанковића, критикујем Јанковића. Када се огласе кроз Давора Драгичевића, критикујем Давора Драгичевића. О њиховом деловању сам инфромисан довољно добро да понекад, кад баш загусти, упозорим и друге. Али гле чуда, као зиду да говорим. Сви коментатори, вероватно искључиво ботови, без изузетка, игноришу очигледно манипулисање смрћу једног младића по стопут виђеном рецепту обојених револуција, усмерено директно на полицију Српске, која је једини апарат силе над којим Срби у БиХ задржавају суверенитет, и са те стране прва мета у уџбеницима обојених револуција. Министар полиције је у томе небитан. Ако имаш нешто против њега, критикуј га, смени га, ради шта знаш са њим, твоја ствар. О томе ништа не знам нити сам писао о томе, нити је то овде тема. Да применим твоје поређење са Србијом – то би било као кад би ми рекао: пошто критикујеш паткицу ти си за Вучића, зар не видиш шта Вучић ради а паткица се бори против њега… Још нешто. Ако је режим довољно корумпиран, обојене револуције ипак неће бити, јер ће њени организатори направити дил са режимом и тако остварити све своје циљеве. Али мислим да главни противник, у овом случају, ипак није режим.

   Reply
 25. Ако за сваки протест незадовољних грађана говорите да је обојена револуција бићете као дечак који је викао вук вук.Сигуран сам да ће неко у Србији предстојеће протесте поводом поскупљења горива окарактерисати као покушај свргавања власти и као обојену револуцију.
  Протести су легитиман облик изражавања незадовољства.
  Када им поменете изборе људи често кажу да су намештени и да се изборима не може ништа променити.

  Што се тиче корупције, Кина је корумпирана земља па опет имају раст. Не кажем да је корупција добра али није ни пресудна.

  Reply
 26. Прави протести постоје, и сам сам неке покретао, зато и говорим ово што говорим, јер знам да се њима простор не даје, већ узима. Дакле, лошу си причу изабрао: ово је оно кад ућуткују дечака који виче „цар је го“. Маторијег, олињалијег и очигледнијег курјака од Правде за Давида нећеш видети скоро. Осетиш му смрад пре него што га угледаш. Наравно, кад и теби скочи за гушу, нећеш се више правити да га не видиш, а мени тада неће бити драго што сам био у праву, него ће ми бити жао, бескрајно жао, што је мој народ опет преварен и поражен на исту глупу фору, и што опет ништа нисам успео да учиним, иако сам све унапред знао. Ко зна, можда је и лакше вама који бирате да игноришете очигледно тако да вас сваки пут изненади. Можда је то неки психолошки механизам народа којег су само у прошлом веку три пута заредом иста браћа клала. И сваки пут смо, као, били изненађени. Ваљда је тако лакше него кад стално ишчекујеш. Мада, ја више волим баш оно решење које је направило Српску. Будеш спреман и станеш им на пут.

  Reply
 27. andrej,prije svega nisam tamara,ali se oglasavam preko stranice moje drage(pa kao i da jesam)!kakav je bandit(ocijena njegovih karakternih osobina) petreus je dobro znano,nazalost i kakav je profesionalac(veoma dobar)!e,upravo smo tu kod profesionalizma i patriotizma( ili rodoljublja ako hoces),oni koji su ubili davida,a to cijela banja luka,nisu ni jedno ni drugo!ni jedno ubistvo nisu u stanju da prikriju(naravno,ne smatram da je to moralno,ali petreus je barem 20% ubistava koje je pocinio uspijesno prikrio,ostale prosto nije htio,a ni mogao,svi su vidjeli avione i rakete i sl.),a da su neprijatelji svoje zemlje jasno je iz dosadasnje aktivnosti recimo upravo dragana lukaca,koji je 1997 godine,sa oklopnog transportera petreusove vojske rusio republiku srpsku i njeno legalno izabrano rukovodstvo(preko 80% glasova na izborima 1996g.)!u banjoj luci rano ujutro 18.03,samo nekoliko casova nakon davidovog nestanka,pocela je velika policijska akcija u kojoj su desetine operativaca,sa opremom „pocupali“ sve nadzorne kamere,provalili u vise poslovnih objekata i izuzeli svu opremu za nadzor,pricinivsi pri tome ogromnu stetu i to duz cijele zasad jos uvek hipoteticke trase davidovog kretanja(pa zar ti to vec nije dovoljno za odredjene zakljucke)!adrej,znas kako je petar kocic definisao istinskog patriotu,znas ti to sigurno,ali da te podsjetim kao:“gladan poput psa i hrabar poput psa“,a ovaj olos koji branis se svakako ne uklapa u ovaj profil!pokusaj zaboraviti i petreusa i sarpa i s.popvica,pripadnici korumpirane vladajuce klike u banjoj luci,pocinili su tesko krivicno dijelo(nedjelo) i treba da odgovaraju i odgovarace,pa i po cijenu propasti RS-a!P.S-ti glupaci su trebali znati u kakvom vremenu zivimo,u vremenu u kojem sateliti i uredjaji spregnuti sa najsavremenijim softverima za tili cas sve rascivijaju!

  Reply
  • Под један не браним их. Под два не верујем ти. Толико сам се наслушао невероватних теорија које не могу никако да проверим, и за које нема никаквих не само доказа, већ ни индиција, сем гомила анонимног текста на интернету. Оно међутим што сам могао да проверим од ваших тврдњи, проверио сам, и то ме је довело до сазнања да лично Давор Драгичевић лаже и манипулише смрћу свог сина. Волео бих коментар на то, што овде јесмо проверили, а не само на непроверљиве ствари. А ако желиш критику власти Српске, даћу ти једну реалнију. Власт је један од основних стубова операције „Правда за Давида“, уз Петреуса, оца манипулатора, ботове, друштвене мреже и медије. Само уз њихово саучешће могуће је добити оволики простор. У Београду се отказује и једносатно родитељско окупљање, а у Бањалуци се окупља недељама. У Београду се хапси за некоректан СМС, и враћа кући у ковчегу, а овде се са трга данима извикују најгоре клевете стожерним установама и челним људима Републике, диже се паника, омета истрага, прети се уставном поретку (неће бити избора, ја вам нећу дати, долазим по вас и сл.)… И? Ником ништа! То је зато што држава, уместо да ради свој посао, ради себи о глави заједно са Драгичевићем. И онда ти причаш о полицији која чупа камере?! Па довољно би било да за почетак један дан не издају дозволу за окупљање. Или да приведу Давора, нпр. због изношења детаља истраге која је у току. Додик јесте одговоран за ову псину, али не онако како ви причате. И завера постоји, али не она о којој ви говорите. Завера је скована за дестабилизацију Српске и српског народа уопште (битно је и у контексту притисака да се реши Косово). Потпуно су нас размонтирали, опет. Показали су нам песницу, отпевали песмицу, и ми цупкамо и вртимо се на њиховим концима као марионете са шупљим дрвеним главама. Све је ријалити, све су лајкови. А где су лајкови за очување Српске, Косова, било чега? Где је ту правда? Нема је. Правда ће бити оно на шта ви ботови и ваши Петреуси, Драгичевићи и Додици уперите прстом. Само да знате да нас има који вас читамо све време, као отворену књигу, и ако би Бог дао мало замаха нама, као што је дао вама, отресли бисмо вас као слину очас посла. Али слава Богу, његова света воља је у овом тренутку другачија. Наше је тренутно да ћутимо, трпимо и страдамо. Ја ево имам овај блог, и ове коментаре, па понешто напишем, понеко прочита, углавном по службеној дужности. То је све. За нас скоро неће бити правде, док се не спусти са неба, а истина никне са земље, што би рекао један други Давид.

   Reply
 28. Читам коментаре и не могу се довољно начудити страначкој заслепљености појединаца. Поставићу низ логичних питања:
  – Ко плаћа ове протесте?
  – Ко је организовао ову халабуку?
  – Зашто се не објасни проблематично понашање сада покојног Давида?
  – Зашто су се уплеле политичке странке?
  – Зашто је све покренуто баш у изборној години?
  – Како то да се умешају муслимани из Педерације?
  – Докле ће читати бљувотине тзв. новинара Слободана Васковића и Небојше Вукановића?
  – Како то да се износе оптужбе без икаквих доказа?
  – Зашто се не истражи до краја смрт Срђана Кнежевића са Пала или Маузера из Бијељине када се зна да су дошли до имена ратних профитера који су били у најужем окружењу Радована Караџића у време рата?
  – Зашто се нико из Савеза за рикверц није огласио због наоружавања и војне обуке исламиста у Педерацији?
  Могао бих да поставим још низ питања али ми се чини да је ово довољно за почетак.

  Reply
  • @Milan St. Grujić читам твој коментар и не могу се зачудити колико нам солите Ви памет са оне стране Дрине а да немате појма шта се овдје дешава ту мислим и на аутора овог текста.Само се треба сјетити како је завршило сољење памети Србима у Крајини и на КиМ и зато ако не живите овдје и немате појма шта се овдје дешава немојте молим Вас мислити да сте нешто претјерано паметни и упућени.
   Ево ја нпр. знам толико тога о Вучићима и Александру и Андреју, али ником не солим памет да кажем шта треба да ради, бацим ту и тамо коју критику, али то је то.
   Сада да се вратим на овај низ твојих такозваних логичних питања који је разоткрио колико немаш појма шта се дешава са ове стране Дрине.
   – Протесте не плаћа нико, људи се окупљају на тргу и за то нису потребне паре, озвучење и дрон који повремено фотка су донијели симпатизери скупа, знам их обојицу из Бања Луке момци и због тога имају много проблема.Отац убијеног Давида је отворио жирорачун да би ангажовао адвокате када почне суђење и симпатизери из групе која броји преко 300 000 чланова уплаћују новац на тај рачун за правну борбу, до сада је скупљено око 15000 евра и Давор је скоро показао извод из банке и показао је да није потрошена ниједна марка до сада.
   – Феномен је да се један протест одржава већ три мјесеца без дана паузе(колико знам то се никада није десило на простору бивше СФРЈ), тако да само то је по себи довољно да га пренесу сви регионални медији.
   – Проблематично понашање покојника, гдје си то сазнао из Додикових медија, покри се нечим молим те на оваквку срамну констатацију.
   Узмимо хипотетички да је Андреј Фајгељ учинио неки инцидент када су пријетили да ће му одузети дјецу прије једно двије године и да након тог инцидента у Информеру преко цијелих новина осване наслов Андреј Фајгељ под утицајем алкохола, марихуане и спида покушао да запали центар за социјални рад ти би повјеровао, колико видим да би, али добро изразито неинтелигентни људи вјерују таквим медијима.
   – Политичке странке желе увијек да уберу свој интерес на сваком већем догађању, сасвим нормално од политике као најстаријег заната.
   – Зашто су убили Давида баш у изборној години, не знам питај министра полиције Лукача, вјероватно он зна све.Дрога у Бањалуци је тренутно најјефтинија и најдоступнија на читавом Балакну, да ли ти то нешто говори, очиглендо не, јер немаш појма шта се овдје дешава.
   – Муслимани увијек гледају у туђе двориште, јер се радују сваком таласању и проблему код нас.
   – Докле ћете читати РТРС који је државни медиј, којег сви плаћамо, а који је на нивоу Информера, ако желиш о овоме да дискутујемо слободно, имам море информација, а колико видим ти немаш ништа и немаш појма и паметујеш о нечему о чему појма немаш.
   – Неке од оптужби су неосноване ,а неке су крајње основане.У неком од коментара сам окачио списак од неколико десетина неријешених убистава у Републици Српској задњих година од којих су многа директно везана за владајући проусташки(ако хоћеш можемо и овоме да дискутујемо о овој тези) режим.Давидово убиство је само кап која је прелила чашу, народу је доста да убијају људе, да се бахате и да пролазе некажњено.
   – И ја бих волио да се истражи, али сви ти људи су сада у Додиковој странци, само су промјенили дресове.
   – Министар из савеза за промјене на државном нивоу Драган Мектић је прије двије године организовао највећи претрес и блокаду Горње Маоче(најпознатијег вехабијског упоришта) икад и нађена је велика количина оружја, али те ствари нећеш моћи да прочиташ у Информеру, пошто видим да се информишеш из таквих медија.

   И још нешто велики Додикови браниоци, припадници такозване Србске части, су скоро уфоткани са Сребреничким кољачем Насером Орићем, иначе бившим тјелохранитељем Слободана Милошевића:
   http://www.zurnal.info/upload/images/naser%20igor_Fotor.jpg

   Још ми је нешто крајње интересантно да је овај текст Андреја Фајгеља био окачен на све фејсбук странице прорежимских медија одмах након објављивања.Како то да се качи текст некога кога у Републици Српској зна веома мали број људи, рекао бих изразито мали број људи и још да притом неко редовно чита твој блог.Не кажем да је Фајгељ добио паре да напише овај текст, али отворено сумњам да јесте.

   Reply
   • Како си успео да се распишеш по тачкама а да заобиђеш кључна питања која су већ произашла из дискусије. Попут: Ко лаже, ви или налаз? Или: Зашто Давор политизује смрт свог детета?

    Reply
    • Бураз, само ти пичи по текстовима и не обраћај пажњу шта млате ови из САВЕЗА ЗА РИКВЕРЦ. Ја сам само поставио логична питања и ништа више 🙂

     Reply
 29. Ево један сјајан текст који је изашао данас са пуно линкова унутар текста које треба све прочитати, а који описује и разоткрива медије са којих се напаја Фајгељ и поједини коментатори (фронтал.рс је убједљиво најсрпскији портал са ове стране Дрине и један од најстаријих):
  https://frontal.rs/slucaj-dragomir-andjelkovic-kao-primjer-lupetologije-dvorskih-analiticara/

  Reply
 30. @Аљоша

  1. Ко је имао мотив да убије Давида Драгичевића?

  2. С ким се Давид дружио, каква су сазнања о њему као личности?

  3. Какву је ИСТРАГУ спровео Давор Драгичевић:

  -колико је сведока испитао;
  -којег је патолога ангажовао;
  -какве је материјалне доказе прикупио;
  -до каквих је видео-снимака дошао са камера по граду;
  -до каквих је података дошао о кретању и комуникацији телефона свога сина;
  -какви су резултати остале дигиталне и веб форензике;
  -итд.

  Пошто је, и пре него што је скупио озбиљне паре, покренуо ствар, до сада је морао да дође то резултата.

  Ако није дошао до резултата, КАКВА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ЊЕГА И ПОЛИЦИЈЕ!?

  По тој причи, и полиција и он прикривају доказе.

  Ево, ја уместо Фајгеља одговарам да би он објавио до којих је доказа дошао.

  И да, споменуо си кловна Мектића.

  Жив био, какви су то спектакуларни разултати његове борбе против вехабија?

  Јављај:

  -колико их је похапсио;
  -колико осудио;
  -колико је арапа изгубило нелегално БиХ држављанство;
  -колико их је протерано;
  -колико запраћено приликом одласка у Сирију;
  -колико ухваћено приликом повратка;
  -колико је оружја заплењено?

  Слободно јави!

  Reply
 31. Наставак политичког активизма: два ултиматума (!) скупштини Српске у којима се тражи удаљавање 12 лица из јавних институција, која „нека слободно почну мислити од чега ће живјети“ а посланицима „који заузму другачији став“ група прети да ће „борбу проширити и на њих“. http://www.6yka.com/cyr/novost/140862/grupa-pravda-za-davida-narodnoj-skupstini-rs-ovo-su-nasa-dva-ultimatuma
  При томе, Скупштина ни нема мандат за удаљавање тих лица. Група као једину конкретну адресу наводи фејзбук.
  Давор Драгичевић наставља да сурфује на ковчегу свог сина. Све остало ми је јасно, једино ми његов карактер није јасан. Он је у читавој овој драми најтрагичнија фигура, јер је издао улогу оца. Он је једини могао и морао рећи не на такво поигравање са смрћу свог сина. Зар је могуће да није ни приметио, да само броји лајкове и слуша хушкаче и раменотапшаче?
  Уопште сам немоћан да схватим све те гмазове и хуље којима сам окружен, иако сам толико пута на својој кожи осетио њихове уједе. Претпостављам да се такви карактери добију кад са једне стране уклониш све инхибиције а са друге ухватиш човека у своје канале и мерила славе и успеха. То је суштина ове либерализације: стварање човека који је бесловесна ништарија и безобзирна хуља, спреман на све, ни за шта. За фејзбук.

  Reply
 32. Шта ради раја? Ћути.
  За који новас и ко је финансирао ова два см..да(Срђан Спасојевић и Александар Радивојевић) режирала и ова друга два см..да глумела у филму. Мислим да је ова тема баш мало обрађена. Да је остало и мало патриотизма у људима ови олоши не би шетали Србијом више.

  Reply
  • Андреј мили брате, зар теби није јасно да Давор говори оно што му Васковић или Боро Радовановић пишу?

   Reply
 33. 25.7.2018. Баш као за време рата: државни врх Федерације против државног врха Српске, полиција Федерације против полиције Српске. „Mektić: Vrh Republike Srpske iza ubistva Davida Dragičevića“ http://rs.n1info.com/a406873/Svet/Region/Mektic-Vrh-Republike-Srpske-iza-ubistva-Davida-Dragicevica.html

  Увек треба напоменути да је данас полиција Српске њена једина оружана снага, па тиме и прва мета сваког ратног дејства, конвенционалног или не. У време прошлог рата, муслиманско-хрватска страна, потпомогнута са Запада, масовно је користила пропагандна ратна средства: спиновања, лажне вести, теорије завере (концентрациони логори, масовна силовања, Срби уградили муслиманкама псеће ембрионе, Срби подмећу деци играчке са бојним отровима…) Заправо, то је био – и остао – основни облик ратних дејстава против Српске.

  Reply
 34. Ожалошћена мајка на предизборном скупу: Миле попушио си. https://youtu.be/dYHXT1yaOBM
  Брачни пар Драгичевић је потпуно редефинисао родитељску жалост у српској јавности.
  Кад одраде овај задатак, спремни су да оснују „Родитеље у црном“, мешавину „Жена у црном“ и Канваса.

  Reply
 35. Срамота шта, као прво, отац 4 дјеце говори о борби па тек онда као човјек за којег очекујем да зна како је неправден живот на Балкану и какве подјеле закона имамо између сиромашних и богатих. То што се поједини политичари петљају у групу, не значи да није било убиство и да муп РС не зна ништа, а знају и те како. Сви спомињу рушење РСа, институција, упетљаност политике, остале неосноване приче, али ајд да све то занемаримо, шта је са тим да је дечко убијен и да се зна ко је и ником ништа? Прије него овако напишете дођите у БЛ и попричајте са другом страном па онда дијелите мишљење, осим ако није чланак наручен, то је друга ствар. Ово говори неко ко није политички активан, неко ко има дјецу и неко ко је од првог момента настанка групе ту. Није онако како режим говори и њихови медији. Замислите да вам дијете убију и да су вам руке свезане и да апсолутно не можете ништа урадити да убицу/е ухватите, а знате ко су? Да ли би прозивали? Да ли би некад опсовали? Да ли би викали? Да ли би плакали? Само то помислите и ставите се у ту улогу. Ова борба од првог момента има један циљ, ако тај циљ буде остварен, а то је осудити убице и све ово престаје. Једноставно је.

  Reply
  • Тврдите да Покрет зна ко су убице. Отпочетка, месецима, Покрет то понавља и најављује да ће их разоткрити. А упорно их прикривате. Гори сте од завере за коју оптужујете полицију. Јер ако полиција и може по командној линији да заћути, како је могуће ућуткати ожалошћене родитеље и стотине демонстраната који само о убиству причају дан за даном, стотинама дана, а да нико никад не ода ниједног убицу? Ако се неко од лидера Покрета и плаши кривичног гоњења, нпр. за клевету, шта вас, анонимне ботове, спречава да на сав глас објавите ко су убице? Раскринкајте их одмах у одговору на овај коментар. Престаните са прикривањем. Али знамо и ви, и ја, и сви који читају, да се то неће догодити. Јер све је ово фол. И жалост, и информације, и обећања, и борба, и осуде, и имена… Све.

   Reply

Остави коментар.