Postavljanje ćiriličnog natpisa na KCNS

U evropskim razmerama, Vojvodina i Novi Sad se ističu kao jedinstven primer višejezičnosti i autohtone multikulturalnosti.

Možemo da se ponosimo time što prava koja su drugde rezervisana za većinske narode, kod nas omogućuju manjinskim zajednicama da očuvaju svoj jezik i kulturu.

Evidentno je, međutim, da se ne možemo dičiti time što je ćirilica, kao nosilac srpske kulture, umnogome potisnuta s javnih natpisa u centru Novog Sada.

To nas podseća da svaka kultura – bez obzira na to da li je manjinska ili većinska – živi samo dok se čuva.

Naspram ostalih kultura u Novom Sadu, srpska je jedinstvena po tome što obitava u matičnoj državi, pa i matičnom gradu.

Odgovornost za njeno čuvanje i negovanje neće preuzeti niko drugi ako je ne nosimo mi sami, a pre svega naše ustanove kulture.

Stoga, u skladu sa Ustavom, Zakonom i Statutom, postavljam ćirilički natpis na Kulturni centar Novog Sada.

Treba naglasiti da se promocija novog vizuelnog identiteta događa 225 godina nakon rođenja Vuka Karadžića i 151 godinu od kada se Svetozar Miletić izborio da srpski postane zvanični jezik Novog Sada.

U Novom Sadu, 17.12.2012.
v. d. direktora Kulturnog centra Novog Sada, Novi Sad
dr Andrej Fajgelj

Povezani članci

Šta se krije iza iznenadnog podsticanja rađanja? Do sada su sve mere vlasti bile usmerene protiv roditelja.
Goli život – Andrej Fajgelj Gostovanje u emisiji Goli život na televiziji Happy 24.12.2014.
Slučaj Petreus: kad činjenice prevazilaze teorije zavere (MULTILINGUAL) Većinu srpskih medija drži Dejvid Petreus, američki general koji je bombardovao Srbiju, otkriva višejezično istraživanje (SR, RU, EN, FR, ES,...
Mera U Kulturnom centru Novog Sada nedavno je osvanuo studentski rad koji prikazuje Isusa na neprikladan i uvredljiv način, prema oceni verskih za...

1 komentara

Ostavi komentar.