Postavljanje ćiriličnog natpisa na KCNS

U evropskim razmerama, Vojvodina i Novi Sad se ističu kao jedinstven primer višejezičnosti i autohtone multikulturalnosti.

Možemo da se ponosimo time što prava koja su drugde rezervisana za većinske narode, kod nas omogućuju manjinskim zajednicama da očuvaju svoj jezik i kulturu.

Evidentno je, međutim, da se ne možemo dičiti time što je ćirilica, kao nosilac srpske kulture, umnogome potisnuta s javnih natpisa u centru Novog Sada.

To nas podseća da svaka kultura – bez obzira na to da li je manjinska ili većinska – živi samo dok se čuva.

Naspram ostalih kultura u Novom Sadu, srpska je jedinstvena po tome što obitava u matičnoj državi, pa i matičnom gradu.

Odgovornost za njeno čuvanje i negovanje neće preuzeti niko drugi ako je ne nosimo mi sami, a pre svega naše ustanove kulture.

Stoga, u skladu sa Ustavom, Zakonom i Statutom, postavljam ćirilički natpis na Kulturni centar Novog Sada.

Treba naglasiti da se promocija novog vizuelnog identiteta događa 225 godina nakon rođenja Vuka Karadžića i 151 godinu od kada se Svetozar Miletić izborio da srpski postane zvanični jezik Novog Sada.

U Novom Sadu, 17.12.2012.
v. d. direktora Kulturnog centra Novog Sada, Novi Sad
dr Andrej Fajgelj

Povezani članci

Goli život – Andrej Fajgelj Gostovanje u emisiji Goli život na televiziji Happy 24.12.2014.
Bio sam uhapšen, zamalo ućutkan, a onda me je narod spasao U naš dom upale su specijalne policijske snage, oduzele moje računare, odvele me pred decom i strpale u zatvor....
Negativna selekcija U ovom radu pokazali smo da u Srbiji za najbolje nema mesta. Negativna selekcija čini njihov opstanak neodrživim....
Uče dečake da ljube drugare Našeg osmogodišnjeg sina su u školi učili da se ljubi sa drugim dečacima, da se predstavlja kao devojčica i da može imati seksualne odnose sa i...

1 komentara

Ostavi komentar.