Овако сам прославио слободу

Да се окупљамо у слози, а не у неслози и онда ћемо се окупљати у победи, а не у поразу.

Моја супруга Јована и ја смо прекјуче (3. децембра 2015.) у Аероклубу одржали пријем захвалности за људе коју су изборили моју слободу. Захваљујем се приложницима из отаџбине и расејања и извињавам хиљадама оних које нисам позвао иако су то заслужили. Биће прилике. Преносим говор који сам одржао, а који је објављен на Србин.инфо:

Да Вас није било ја бих вечерас био у затвору. Био сам тамо два дана, верујем да овде има људи који знају како то изгледа али за оне који не знају није лепо искуство. Човек је изолован од света, нисам могао да разговарам ни са својом супругом, а камоли да будем окружен пријатељима као вечерас. Ја оданде нисам ништа урадио, нисам могао ништа да урадим, све сте урадили ви и многи други људи који су просто рекли да то није у реду.

Оно што је занимљиво је да сте победили овај режим и то у ком тренутку, у тренутку његове највеће моћи и осионости. У тренутку када су из нафталина извадили титоистичке чланове закона за хапшење политичких непријатеља, када су извадили удбашке мантиле из ормара и кренули да хапсе. У моју кућу је упао одред специјалаца за хапшење мафије, извукли су ме из куће пред децом и одвели ме у притвор где сам провео два дана, а после тога је тужилац требао да тражи притвор од 30 дана. Све то се подразумевало јер не вадиш удбашки шињел ако ћеш се правити фин. Међутим онда се догодио један преокрет, догодили сте се ви, и режим је узмакао пред нашом слогом.

Хтео бих да вас зато нешто замоли; хтео бих да се данас упознамо, да се дружимо јер ова репресија није готова. Ја и даље могу да добијем од 6 месеци до 5 година, кренули су и друге да хапсе, можда неко од вас буде у сличној ситуацији. Хоћу, кад сутра будемо пред таквим изазовима, да се сетимо овог тренутка када смо били међу пријатељимо и да знамо да нисмо сами.

Знам да многи од вас не говорите међусобно али немојте да вам буде због тога непријатно јер и ја не говорим са некима од вас, али ипак сам вас позвао јер када је било најтеже мојој породици ви сте мојој деци вратили оца. Ако то нећу да поштујем шта ћу на свету да поштујем, на чему ћу да будем захвалан? То су ствари које требају да нас уједињују, треба да нађемо тај минимални консензус који ће нас окупити.

Зашто су мене људи подржали? Због неке странке? Све странке су издале саопштење, бар све странке деснице. Зато што ме људи воле? Подржавали су ме и људи који ме не знају и којима сам антипатичан.

Не, него зато што сам јавно рекао оно што сви мисле и зато што су ме на правди Бога ухапсили, а сви мисле да то не треба да се ради. И то је рецепт, по мом мишљењу, да ми спрам неслоге имамо слогу, да спрам одсуства вредности и речи имамо снаге да опет пронађемо вредности и реч.

И многи ме питају хоћу ли подизати устанак, хоћу ли правити своју странку, хоћу ли се кандидовати на изборима? То није правац мог размишљања. Оно што ја размишљам је како ова победа може да се понови.

Када бих у овом тренутку у овом систему покренуо странку шта бих ја урадио? Ја бих од вас пар који имате своје странке, и ја сам имао своју странку па су ме изшутирали из ње јер је Вучић купио моју странку, ја бих откидао по који проценат од вас, и тај би проценат од 15 посто, који гласа за десницу, уситнио још више, надајући се да ћу прескочити цензус од 5 одсто. Али када бисмо били сложни, као што смо били сложни за моју слободу, ми не бисмо пабирчили цензус од 5 посто. Ми бисмо имали преко 50 посто, ми бисмо сами владу правили. Ми који смо у овој просторији, ми који смо изгурали све ово уз још неке људе који нажалост нису могли да буду са нама вечерас.

То је оно о чему ја размишљам. Зато бих дигао чашу и наздравио да се окупљамо много пута овако у здрављу, срећи и весељу. Да се окупљамо у слободи, а не у ропству, не са лисицама на рукама. Да се окупљамо у слози, а не у неслози и онда ћемо се окупљати у победи, а не у поразу.

Вече захвалности

Повезани чланци

Апел новинарима Радио-телевизије Војводине Обраћам вам се као Новосађанин Новосађанима. Тражим да се 3. маја сетите страдања наше и ваше куће. На тај дан пре 15 година, зграда Ради...
Нови друштвени уговор Југословенски социолози су још крајем 80-тих говорили о „деци кризе“. Вероватно нису ни слутили шта се спрема. Било како било, криза вреднос...
На самиту НАТО наш министар пресамитио Србију И сви нам се смеју док нам прилазе са леђа.
Орао и свиња, или наша браћа подмићена од Турака Ову Његошеву песму користити као противотров за испирање мозга, уколико сте били изложени утицају ријалитија, таблоида, старлета, премијера...

1 коментара

Остави коментар.