Одбацити комунистичко наслеђе

Речи десничар, конзервативац, патриота, приватник, па чак и српство, имају лош призвук, а за леве тоталитарце не само да немамо негативну реч, већ им тепамо грађанска Србија. Грађанска Србија је десна Србија, она иста коју су левичари стрељали.

Београд – Поводом превирања и раскола у Демократској странци Србије Данас покреће дебату о политичкој будућности деснице у Србији. Од наших саговорника затражили смо оцену у каквом је стању десни политички спектар, те да ли се он искључиво одређује као „проруски и евроскептични“. Затим, да ли десницу одређује однос према монархији и републици. Коначно, да ли је могуће на десној платформи понудити бирачима и препознатљив економски програм.

Српска грађанска десница је разбијена, али не од јуче, већ од када су комунисти терором ућуткали сваког ко би заступао српски идентитет, тржишну привреду и друге идеје које припадају десном спектру. Леви политикоцид је оставио трајне последице на нашу јавност. Данашње партије могу бити десне по неким мерилима, али умерено конзервативни поглед на свет, који прво воли своје па туђе, још увек мора да се правда наследницима кожних мантила који га оптужују за фашизам, каже за Данас Андреј Фајгељ заменик председника странке Трећа Србија, одговарајући на питање како види десни спектар у Србији.

Према његовим речима, у свету је другачија ситуација – леви екстремизам осуђен је колико и десни, а десни центар легитиман колико и леви. „Републиканци играју пуноправну улогу у САД, а Европска народна партија у Европској унији. Конзервативци попут Шумана, Монеа, Аденауера и Де Гасперија су и основали Европску унију. Недавно је у Индији десница однела победу на највећим демократским изборима у историји. Без деснице Срби могу само назад на Голи оток, не и у друштво савремених демократских народа“, истиче

Упитан да ли се десница у Србији искључиво одређује према ставу о Русији и евроинтеграцијама, односно као проруска и евроскептична, саговорник Данаса одговара да „вековно државотворно искуство учи да Србија мора бити изнад Истока и Запада“. „Дан након посете Владимира Путина, Трећа Србија је организовала међународну конференцију „Нова Европа“, на којој смо представили Де Голову осовину „Париз – Берлин – Москва“. Уједињена Европа без Русије није потпуна. Са Русијом, европска сарадња се протеже од Атлантика до Пацифика. Ту лежи спољнополитичка снага Србије као посредника на древној четворомеђи Европе између Истока и Запада, Севера и Југа. Трећа Србија на тој платформи већ сарађује са представницима како српске тако и европске деснице, и уверени смо да историјски тренутак погодује развоју те сарадње“, наводи Фајгељ.

На питање колико је важан однос према монархији и републици, саговорник Данаса одговара да је „важно је како се односимо према сваком националном благу и традицији: одговорно или неодговорно“. „Срби су једини у овом делу света који имају своју краљевску породицу, потомке обновитеља своје државе Карађорђа. Под краљем, наша држава и народ су се развијали. Протеривање краља се окончало разбијањем државе. Десница сама по себи није монархистичка, али јесте домаћинска и теже пренебрегава овакве чињенице“, истиче Фајгељ.

Упитан да ли је могуће са десне платформе понудити бирачима препознатљив економски програм, Фајгељ одговара са „видели смо где су нас довели неолиберални програми засновани на трошењу, прерасподели и распродаји“. „Економски програм мора бити конзервативан, дакле чуваран, изнутра заснован на суверенистичком односу према националним ресурсима, а споља на сарадњи како са Западом тако и са Истоком. Битно је и одбацити комунистичко наслеђе „радио не радио свира ти радио“ и вратити радну етику која је увек одликовала српског домаћина. Тврдња да смо лењ народ је једна од многих заблуда насталих због занемаривања националног идентитета.

Историјске заблуде о десним темама су толико велике да су ушле и у наш језик. Речи десничар, конзервативац, патриота, приватник, па чак и српство, имају лош призвук, а за леве тоталитарце не само да немамо негативну реч, већ им тепамо грађанска Србија. Грађанска Србија је десна Србија, она иста коју су левичари стрељали. Лева пристрасност се може уочити и у вашем избору питања. Није дилема Европа или Русија, република или монархија, већ да ли државу разбити или развити. Уз комунистичко наслеђе и међународну заједницу, наша држава се већ четврт века разбија. Нова српска десница и Нова Европа морају Србији омогућити да се развија“, наводи Андреј Фајгељ.

Андреј Фајгељ: Европа без Русије није потпуна“, Данас, 3. новембар 2014.

Повезани чланци

Фајгељ поднео неопозиву оставку Масовни медији, опозиција и власт сложно нападају резултате Културног центра Новог Сада. Удесетостручене активности проглашавају за срамоту,...
Постављање ћириличног натписа на КЦНС Стога, у складу са Уставом, Законом и Статутом, постављам ћирилички натпис на Културни центар Новог Сада....
Мера У Културном центру Новог Сада недавно је освануо студентски рад који приказује Исуса на неприкладан и увредљив начин, према оцени верских за...
После Вучића Ова књига је крик побуне, манифест промене, водич за дисиденте, противотров за политичку коректност....

2 коментара

  1. „Грађанска Србија је десна Србија, она иста коју су левичари стрељали.“
    To je ona ista Srbija koja je delom Srbiju ostavila na cedilu 1941. godine i odletela avionom da iz Engleske podržava fašističke sluge, a delom ostala da po beogradskim salonima priča kako će se saveznici iskrcati oko Božića, do Velike Gospojine najdalje?

    Reply

Остави коментар.