Није васељенски, ни свеправославни… хоће ли Сабор бар остати православни?

Васељенски патријарх Вартоломеј на Сабору који није васељенски изјавио да не разуме Русе. Али је у братском загрљају са Американцима. И папом.

Први сусрет са папом након раскола обавио је васељенски патријарх Атинагора. Пола века након њиховог историјског загрљаја, васељенски патријарх Вартоломеј се опет загрлио са папом, а високо одликовање за људска права ”патријарх Атинагора” је уручио Џозефу Бајдену, који је 1999. Србе назвао „гомилом неписмених дегенерика, децеубица, кољача и силеџија“.

Ове године нису смели сабор да назову ”васељенски” јер је ”само” свеправославни. Сада више није ни свеправославни, јер руска, бугарска, антиохијска и грузијска црква нису дошле. Вартоломеј је изразио жаљење и неразумевање такве одлуке, али не пре него што је пренео папине молитвене поздраве. Такође је осудио фанатике у Православљу. Овде можете видети његово обраћање:

Као православни мирјанин, јако сам забринут што се у Цркви закопавају сва озбиљна питања, а они који их постављају се називају фанатицима, расколницима, зилотима… Сва енергија наших владика усмерена је против расколника. Њих жестоко осуђују, као милостива инквизиција, а на окупацију отаџбине, поробљавање народа и гажење наших вредности кукавички ћуте. Просто не видим како би неко од њих повео народ као свети Петар Цетињски или свети Теодор Вршачки, или одговорио окупатору као свети Петар Дабробосански: ”Ћирилово писмо се не може укинути за 24 часа”.

Не, превише су заузети прогањањем тог истог народа, који реагује углавном оправдано и убедљиво (али ипак позивам на поштовање Цркве). Сви ми знамо нпр. да је Артемије канонски у праву. Али Црква није ДВД клуб ни удружење шахиста да би се поигравало са тим, па стојимо где смо, паралисани и забринути.

У памет се великаши! Да не би било ”проклете вам душе”!

Повезани чланци

Апел новинарима Радио-телевизије Војводине Обраћам вам се као Новосађанин Новосађанима. Тражим да се 3. маја сетите страдања наше и ваше куће. На тај дан пре 15 година, зграда Ради...
Московска патријаршија прекинула општење с Цариградском Дакле могуће је. Али екуменизам није ни поменут међу разлозима.
Шта се крије иза изненадног подстицања рађања? До сада су све мере власти биле усмерене против родитеља.
Мера У Културном центру Новог Сада недавно је освануо студентски рад који приказује Исуса на неприкладан и увредљив начин, према оцени верских за...
Феминистичка хајка на мајку Као поклон за 8. март, твитер феминисткиње су извређале самохрану мајку аутистичног детета:...

Остави коментар.