Напредњаци по други пут међу Србима

Ко су „напредњаци“ које Добрица Ћосић помиње у „Коренима“, а телевизијска серија их цензурише? Објашњавам у поглављу моје књиге „После Вучића„.

Погледајте како је серија изменила оригинал: „Напредњака Тошића? Мој син да се ожени ћерком мог највећег непријатеља? Народног крвопије.

Србија је већ имала напредњаке. У Скупштину су ушли 1881. године, као и сада, без иједног гласа, формирањем посланичког клуба.

Исте године напредњачки министар Чедомиљ Мијатовић потписао је злогласну Тајну конвенцију којом је српски суверенитет предан Аустроугарској. Симболично, баш на Видовдан. Садржај је обелодањен тек двадесет једну годину касније па су Срби могли да прочитају:

„Без претходног споразума са Аустро-Угарском Србија неће преговарати ни закључивати политички уговор с другом неком владом…“

Тек тада је постало очигледно да је конвенција представљала капитулацију а њено потписивање велеиздају. Заузврат, Чедомиљ је добио грофовску титулу а Милан краљевску круну.

Истовремено је међународном концесионару исплаћено шездесет милиона франака државног новца за изградњу железнице. Заузврат, врх српске власти је убрао два милиона франака мита.

Концесионар је након шест месеци банкротирао, али то ником није сметало. Србија се окренула од Русије ка Западу и потпуно је зависила од њега. Западни ментори су задовољно гладили по глави захвалне српске марионете које су живеле као грофови. Или, што би народ рекао, „као краљ Милан”.

Из ове идиле био је искључен једино народ. Скупштина је убрзо постала једностраначка, без обзира на то како народ гласао. Српске Антигоне, удовице Илка Марковић и Лена Книћанин, скончале су у затвору под неразјашњеним околностима. Митрополит Михаило и владике су смењене (!) због неприхватања новог закона о таксама по којем је држава наплаћивала порез и на монашење.

Реформа војске из народне у стајаћу искоришћена је да се народу одузме оружје – оно исто којим је збацио турски јарам. У Хајдук Вељковој Крајини народ је одбио и избили су оружани сукоби са жандармеријом и војском. Тимочка буна, како ће ти сукоби остати упамћени у историји, угушена је у крви. Заведено је ванредно стање, преки суд је донео 97 смртних пресуда и 576 доживотних робија, неистомишљеницима је забрањена штампа и политичко деловање. Изазван је први талас српске политичке емиграције, с на смрт осуђеним Николом Пашићем на челу.

Што већа сервилност према странцима, то већа бруталност према народу, и обратно. Две године након тога, Милан је Хабзбурговцима нудио да преузму власт у Србији! Такво слугањство је превршило сваку меру чак и у очима страних господара: „Аустроугарска нема намеру да запоседа Србију; да има, заузела би је својом војском, не би је куповала од њеног краља”.

Слободан Јовановић наводи краља Милана и грофа Мијатовића као примере домаћих туђина. Свој народ нису ни разумели ни ценили, али су зато били фасцинирани странцима. Њима је и сунце излазило на Западу. Док је сузбијао православље, Мијатовић је промовисао протестантизам. Касније ће из Лондона водити антисрпску кампању и предлагати Енглеза за српског краља. Тамо ће и умрети, а Милан у свом Бечу.

Пропаст се примицала са свих страна. Мијатовић је буџет формирао либерал-прогресивно, по жељама а не по могућностима, и тако постигао рекордни буџетски дефицит. Краљ Милан је тако и живео, па су га полако али сигурно стизали и дугови, и прекршене речи и брачне преваре. Свемоћни напредњаци ипак неће одступити док се не догоди катастрофа.

Дошла је у виду срамне објаве рата и још срамнијег ратног пораза. Пошто на Турке нису смели од Беча и Лондона, Србија је напала словенску и православну Бугарску и потучена је до ногу. Вајна реформирана војска била је убитачна само противу сопственог народа.

Године 1887. у Скупштину се враћају прогоњене суверенистичке странке: радикали Николе Пашића и либерали Јована Ристића.

Без силом одржаваног једностраначја, напредњаци који су дотле контролисали читаву Скупштину освојиће једно једино посланичко место. Без апсолутне власти, стићи ће их освета за свако зло које су учинили. Широм Србије избиће насиља, народ ће напредњаке пребијати усраним моткама. Биће мртвих.

Еврореформатори ће остати упамћени по ауторитарности, корупцији, укидању независности државе и катастрофалним резултатима. Тако се завршило доба када су странци диктирали а Срби потписивали.

О свему овоме подробно пише Радован Калабић у књизи Грофовска времена. Штета што нисмо боље научили историју, не би нам се понављала.

Када је Напредна странка изнова основана век касније, назив се чинио небитним, насумично изабраним од преосталих имена за странке. Тек када се човек упозна с либерално-прогресивном идеологијом и историјом напредњаштва у Србији, схвата да је све одрађено тачно по књизи.

Пошто се ова књига зове „После Вучића”, остало је да направим још једну, најважнију паралелу са прошлошћу: Шта је било са Србијом?

Догодило се оно чега су се напредњаци највише плашили. Страни господари су нам окренули леђа. Казнили су нас. Аустроугарска је објавила царински рат Србији. Куку мајко помагај! Без сунца које излази на западу, увенућемо!

Баш напротив. Србија је ојачала привреду и увећала извоз. Независност је донела вртоглави напредак – на боље.

Преузми бесплатно

2 коментара

 1. Битно је рећи нешто и о Коренима. Прочитајте овде: http://www.pogledi.rs/forum/Thread-koreni-nin-ove-nagrade
  Могло би се наравно много рећи и о радикалима и Пашићу, и о либералима. Уосталом, та реч се поистоветила са „напредњак“, о томе и говори прва глава из које је ово исечак.

  Reply
 2. Поздрав Андреј,

  пратим твој рад и пружао сам ти подршку у већини случајева када си био главна тема на друштвеним мрежама и у расправама, углавном у негативном контексту. Слажем се са тобом за све што си рекао за жику тодоровића и сер геја трифуновића, слажем се за ставове везане за српску породицу, против лгбт наказа, против либерала, изузетно ценим што си се вратио у Србију као Црњански некад, што си промовисао ћирилицу и гусле по свету, што си имао муда да останеш овде и бориш се за Србију и Српску Војводину. Морам ти рећи да се једино разликујемо у тој твојој толикој жељи да смениш Вучића, разумем да сте и лично имали проблеме, да је учествовао у саботажи потписа и твом хапшењу, али зар стварно има бољи од њега данас, са реалном могућношћу да дође на власт? Ја Вучића посматрам као, историјски гледано, мањег Милана Недића, не као мањег Слободана Милошевића. Он се стварно бори (по мом мишљењу) да Србима буде што боље у околностима које су данас на снази. Мислим да је нама Србима боље да радимо на усађивању менталитета какав имаш ти, ја, још многи родољуби широм Србије, него да рушимо Вучића за туђе интересе (да би на власт дошао неки саша јанковић, вук јеремић и сл.). Превише овде има југоносталгичара, левичара, другосрбијанаца и осталих који се труде да љуљају наш чамац који је и онако бушан, зар не мислиш да је најбоље фокусирати се покушај ширења наше идеологије и чекати неко боље време?
  Поздрав и све најбоље теби и твојима.

  Reply

Остави коментар.