Hleb i so ubicama: Mogu li bombardovani zavoleti NATO?

Moje izlaganje na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „NATO pohod na Balkan – sledeći koraci

Dr Andrej Fajgelj, docent Univerziteta u Kragujevcu, u svom naduhnutom izlaganju je, konstatujući da se Rusija konačno probudila te 1999. godine, tumačeći stvarnu podlogu tog rata, zapitao – da li zaista postoje vojna, ekonomska, geopolitička opravdanja za napad jedne od najvećih alijansi u istoriji sveta na jednu zemlju koja je, iako se osećamo velikim, ipak mala? Zašto napraviti presedan, pregaziti međunarodno pravo i bombardovati Srbiju?

Iza toga stoje, pored ostalog i neki kulturni, idejni i duhovni razlozi. Radi se, u stvari, o sukobu duhovnosti. Napadnuta je srpska slobodoljubivost.

I ne samo da je napadnuta u ratu već i nakon toga, kada su rušeni naši manastiri na Kosmetu, kada je u pepeo i prah pretvarana naša duhovna vertikala, kada je posečen Dušanov bor star vekovima, kada je sve što se vije ka nebu bilo sravnjeno sa zemljom.

To je bio sukob između atlantista i kontinentalista, koji jeste geopolitički, ali je i ideološki. Mi Srbi smo pre svega slobodan narod, narod koji voli slobodu, narod koji voli suverenost. Zato je agresija severnoatlantista i bila uperena protivu tih odlika Srba.

Ono što se nedavno dogodilo – doček generalnog sekretara NATO hlebom i solju – to je dno. Tako nešto se nikada nije dogodilo u našoj istoriji. Kao i takozvana stojeća ovacija, kada je taj isti sekretar dočekan na nogama na Fakultetu političkih nauka. Scena i za plakanje i za smejanje. To je bio udar u dno.

Ipak, ima nešto i dobro, optimistički – maske su pale, humanitarne „bombe“ ne mogu više nikoga da prevare, „ljudska prava“ po kojima Srbi nemaju pravo ni na život, više ne piju vodu, takozvane medijske slobode u ime kojih se ruše televizije, više ne mogu da prevare. Ovo oduševljenje NATO-om od strane vladajućih struktura, jeste mehur od sapunice. Treba ga probušiti. Pitanje je samo da li ćemo mi imati iglu da to učinimo? Najbolja igla bio bi jedan slobodni medij u Srbiji.

Fajgelj anti-NATO

Povezani članci

De Charlie à la charia « Des morts on ne dit que du bien », avaient écrit les Grecs anciens, et nous les Européens le transmettions de génération en génération. Ju...
Preti deci bombom, niko mu ništa ne sme Ne smemo više ni decu da zaštitimo. Šta treba da se dogodi da bismo reagovali?
Uhapšeni zbog zviždanja okupatoru! Devenport mirno gledao dok ih je njegovo obezbeđenje odvodilo.

2 komentara

  1. Sad će ispadne i da je bombardovanje bilo nepravedno, upereno direktno ka srpskom narodu, koji za to vreme pali i ubija po Kosovu?! Kako sam i sam mobilisan ni u jednom trenutku mi nije palo na pamet da pomerim mali prst u „odbrani“ zemlje seljačina na brdovitom Balkanu…

    Reply

Ostavi komentar.