Деманти аутора: Фајгељ јесте спровео у дело постављање спомен плоче жртвама Рације

Љубомир Шћепановић, академски вајар из Новог Сада упутио је отворено писмо јавности поводом реакције на текст који је у октобру месецу био објављен на порталу Радија 021 „Фајгељ манипулише спомеником жртвама рације“, истичући да Фајгељ никада није изјављивао да је он иницијатор постављања спомен-плоче.

Као аутор споменика о којем говорите у тексту “Фајгељ манипулише спомеником жртвама рације” у обавези сам да порекнем срамне оптужбе против нашег подухвата и Андреја Фајгеља.

Он је руководио великим тимом који се бавио израдом текста, идејног решења и самог споменика. Стално нас је инспирисао: “ово су наше жртве, ово мора да буде савршено, ово се урезује у хиљадугодишњи камен…” и лично до последњег дана исправљао грешке које су се поткрадале. Дакле, Фајгељ јесте био организатор постављања.

Што се тиче питања ко је први, иницијатива је било и пре свих нас. Нови Сад је чекао на ово 71 годину. И оно што није урађено за људски век, урађено је у првих пар месеци Фајгељевог мандата. То никако не умањује заслуге нас осталих, почев од градоначелника и Града Новог Сада, Епархије бачке, Јеврејске општине, Одбора на челу са Мирославом Илићем, Александра Вељића из Друштва за очување сећања на Холокауст, удружења Рација 1942… Тешко је изабрати најзаслужнијег, али ја бих рекао да је то управо Фајгељ, јер је најодлучније, речју и делом, заступао став да не треба чекати већ урадити.

Нисмо ово радили због личне користи, не тражимо захвалност. Добра дела ће бити награђена где треба. Али то не значи да ви треба да их кажњавате. Врхунац неправде је да ви који нисте урадили ништа за сећање на жртве блатите нас који смо урадили све. Једини који “манипулише спомеником жртвама рације” је Радио 021.

Спомен плоча жртвама Рације

Спомен плоча жртвама Рације

Повезани чланци

Заједно против ”културног” тоталитаризма! У прошлом Културном додатку Политике напала су ме тројица. У данашњем одговорамо нас седамнаест: доста говора мржње!...
Трећа Србија није направљена у Вучићевој кухињи, већ у мојој дневној соби Зашто сам дао оставку а остао у политици, и то у странци са најгорим публицитетом? Ето баш зато. Да оперем Трећу Србију од клевета....
Како смо саградили кућу својим рукама Без предзнања, за годину дана, са 4000 евра.
Подржите ме потписом Треба ми ваша помоћ.

Остави коментар.