Čudno: SAD predvidele ubistvo Olivera Ivanovića

10. januar: Stejt department upozorava na rizik od „terorizma“ i „politički motivisanog nasilja“ na Kosovu, pogotovo u Kosovskoj Mitrovici. 16. januar: Oliver Ivanović je ubijen u Kosovskoj Mitrovici.

Read in English

Oliver Ivanović je ostao autsajder u novizgrađenom konsenzusu Beograda i Prištine pod okriljem EU i NATO. U skorije vreme počeo je oštro da ga kritikuje. U jednom od poslednjih intervjua, ukorio je Aleksandra Vučića da nema hrabrosti da uđe u „otvoreni fajt sa EU“ i da je natera da poštuje sporazum koji je potpisala.

Srpski premijer Zoran Đinđić je ubijen 2003. godine, pet dana nakon što je izneo slične stavove o Kosovu u svom poslednjem intervjuu:

-Šta će biti reakcija Beograda, a i Vas kao predsednika Vlade ako međunarodna zajednica uskoro kaže: Kosovo je de facto postalo nezavisno, ostaje vam da sa njim harmonizujete odnose?
-Mi to nećemo prihvatiti.

Kritičar NATO Saša Marković, autor knjige „Manifest protiv imperije“, ubijen je u Crnoj Gori 2015. godine u sličnoj sačekuši kao Ivanović.

Nebojša Krstić, istaknuti anti-EU i anti-NATO srpski političar, stradao je 2001. godine u saobraćajnoj nesreći pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Rezultati dve decenije evroatlantskog nasilja i korupcije u Srbiji su dvostruki:

-2016. godine, istraživanje američke agencije Galup je utvrdilo anti-NATO raspoloženje kod 64% Srba (preko 80% prema drugim izvorima)
-U isto vreme, u Parlamentu se u poslednje četiri godine nalazilo 0% anti-NATO poslanika

Prošlog februara, Oliver Ivanović je oslobođen iz pritvora u kojem je proveo tri godine usled nameštenog političkog procesa prištinskih vlasti. Više puta je bio meta napada, kao poslednjeg jula kada su mu zapaljena kola. Tom prilikom je komentarisao da su srpski kriminalci povezani sa režimom u Beogradu veća opasnost od Albanaca. Dodao je da policija, koja se nalazi pod kontrolom Prištine, izbegava da sprovode istragu, iako je identitet počinilaca javna tajna.

Kosovski Srbi su 1999. bili u ratu protiv NATO i njegovih albanskih saveznika. Za mnoge od njih, normalizacija odnosa Beograda i Prištine svodi se na to da Beograd pređe na stranu neprijatelja. Retki slučajevi suprotstavljanja EU i NATO među srpskom političkom elitom ne mogu da zažive. Odnosno, ne mogu da prežive.

Povezani članci

Snimak nesreće u Novom Sadu ili kad mediji gaze preko mrtvih Krivicom Radija 021, snimak tragične pogibije troje Novosađana preplavio je stare i nove medije. Kako se osećaju ožalošćene porodice?...
Trebinje: prvo predstavljanje moje knjige ”Posle Vučića” U Srbiji predstavljanje nije moguće, ali zato jeste u Srpskoj i na internetu. Poslušajte zabranjene misli....
Podržite me potpisom Treba mi vaša pomoć.
Zum ersten Mal Deutsch sprechen Die Energie von Novi Sad ist auch gleich mc² und wir hoffen auch auf eine Explosion von Kreativität in unserem Wunderjahr 2021.
Goli život – Andrej Fajgelj Gostovanje u emisiji Goli život na televiziji Happy 24.12.2014.

Ostavi komentar.