Цензурисано: Политички завети решење за десницу

Премијер Александар Вучић је положио заклетву да ће „бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“. Међутим, по тврдњама свог албанског саговорника Хашима Тачија, у Бриселу је потписао документе који говоре о „Републици Косово“ и тиме практично признао њену независност. Скупштина којој се српски премијер заклео ћути као да се ништа није догодило.

Реч не значи ништа

Вучић је на власт дошао као конзервативац а онда је направио налево круг спрам свега што је заступао протекле две деценије и постао либерал. Гласачи ћуте као да се ништа није догодило.

Такође се заклињао „пред Богом свемогућим“, „својом православном вером, својим именом и чашћу, славом својих предака и будућношћу својих потомака“ да ће се безусловно покоравати вољи Српске радикалне странке. Затим ју је разбио да би основао своју странку. Када се Војислав Шешељ вратио из Хага, сви су очекивали освету, али и он ћути као да се ништа није догодило.

Реч је потпуно изгубила тежину у српској политици. Она не значи ништа, ни ономе ко је даје, ни ономе коме се даје.

Уобичајена средства за обавезивање политичара – страначки програми, предизборна обећања, положене заклетве – немају никакво дејство, зато што ни околности нису уобичајене. Где још има да преварени ћуте као да се превара није догодила?

Потребне су нове, јаче мере ако желимо да обновимо поверење између грађана и њихових представника. Решење које предлажем је политички завет: јасно, написмено и лично обећање које политичар даје гласачима и чије испуњавање надзиру независни активисти.

Прво, потребни су људи који не желе да буду преварени. Друго, потребно је ставити на папир обећање које не желимо да се прекрши.

Политички Косовски завет могао би да гласи: „Ја, име и презиме, заветујем се грађанима Србије да ћу се противити и гласати против сваког покушаја признања независности Косова“. Да смо имали такав папир са Вучићевим потписом, не би сада Тачи махао својим папиром са Вучићевим потписом.

Завет суверености би поред тога могао да спречи и друге одлуке које су по вољи странаца, али не и грађана Србије, као што је улазак у НАТО, насељавање миграната или продаја пољопривредног земљишта странцима. Породични завет би спречавао увођење истополних бракова и друге радикалне промене породичног законодавства. То су неки примери.

Ко јемчи да ће политички завет бити поштован? Људи који не ћуте на лаж. Сви они чијим вредностима и интересима одговара да завет буде испуњен – гласачи, донатори, познате личности, организације – граде вредносно-интересну коалицију која завету даје утицај и моћ.

Србија не оскудева у омладинским и студентским удружењима попут „Система вредности“ која би могла да се посвете заступању политичких завета. Оно у чему оскудевамо је финансијска подршка. Пошто овакви пројекти неће добити средства ни од странаца, ни од тајкуна, ни из буџета, мораћемо да се научимо да сами одвајамо који динар за своје вредности.

Политички завети су пример нестраначког политичког активизма. Док се странке на првом месту баве фотељама и буџетима, активисти завета се на првом месту баве принципом који је јасно исказан у завету. Такав активизам оставља мање места за превару и враћа вредности у политику.

Потпис дају политичари који се кандидују на изборима. Потписани завет јаче обавезује од усмених обећања а лична одговорност јаче од колективне страначке одговорности. Заузврат добијају поверење и подршку читаве коалиције. Укратко, обећавају исто што би и иначе обећавали, али имају већу обавезу према гласачима и већу подршку гласача.

Политички завети (pledge) играју важну улогу у политици САД. Најпознатији је Порески завет којег већ тридесет година заступа Гровер Норквист, сива еминенција Републиканске странке. Џорџ Буш Старији је потписао завет да неће подизати порезе, добио изборе, а онда подигао порезе. На следећим изборима га није спасло ни што је управо изашао као победник из Првог рата у Ираку. Једини је амерички председник од 1981. до данас који није освојио други мандат. Америчко искуство показује да су политички завети добар начин да се политичари приволе да држе реч.

У Србији посебан проблем са прелетачима има десница. Коалиција Чедомира Јовановића и Вука Драшковића се звала Преокрет. Заиста, обојица су започели политичку каријеру као десничари и националисти, а онда се преокренули у леволибералне европејце и атлантисте. Зоран Ђинђић је покушао преокрет у супротном смеру. Три недеље пре атентата, јасно је заузео становишта патриотизма и суверенизма. Био је то његов последњи говор и последњи интервју.

На овај или онај начин, чишћење српске деснице траје већ 70 година. Вучићево волшебно преумљење није ништа ново. Прави напредак напредњака лежи у томе што је Вучић за својим прелетањем успео да одвуче читаву странку и већину гласача.

Тиме је почела нова ера у српској политици, ера без идентитета, без идеја, без принципа. Док тој ери не дође крај, сваки десни лидер је Вучић у најави. Неко ко ће ујахати у фотељу на гласовима деснице а онда одјахати на левицу.

Политички завети ће вратити реч у српску политику. Када се прелетањима постави граница, вештачки вакуум на десници брзо ће се попунити политичарима и гласачима. Проценама аналитичара тада ће морати да се дода једна нула. Десница се неће борити за 6 већ за 60 одсто гласова.

Када финансијер или страни амбасадор изговори „Нисмо се тако договорили“, српског политичара облије хладан зној. Време је да се та моћ врати грађанима Србије.


Цензура

Овај текст ниједан штампани медиј у Србији није хтео да објави.

Вучић цензура

Повезани чланци

Самосталност деце: или моћ или помоћ Постоји један тренутак који означава прекретницу у васпитању: кад дете научи да нешто ради само....
Недеља када смо подигли главу Октобар је месец за револуције, а једна је можда управо почела. У седам октобарских дана одиграло се више несвакидашњих догађаја....
Zum ersten Mal Deutsch sprechen Die Energie von Novi Sad ist auch gleich mc² und wir hoffen auch auf eine Explosion von Kreativität in unserem Wunderjahr 2021.
10 одломака из говора Слободана Милошевића пред 5. октобар Три дана пред пети октобар, председник СР Југославије је упозорио да би марионетска власт довела до губитка суверенитета, идентитета и велик...

6 коментара

 1. Занимљиви су вам написи и цијеним ваше напоре. Само ми није мило што инсистирате на подјели на либерале и конзервативце, на лијеве или десне, како изволите. То су ријечи које не значе више ништа суштински, гарантују јалову полемику и увозе подјеле са запада по којима се ми нисмо поцијепали. Односно додатно нас упропашћавају, јер замагљују бит наше пропасти. Конзервативци на западу су махом империјалисти, глобалисти или заговорници националних мафијаша у лику банака и подузетника. Традиција није исто код нас и што и код колонијалних перјаница и у САДистичкој култури, у којима систем живо његује ту подјелу чија бучна расправа гарантује да се нико од учесника неће дотаћи осовина система. Не видим зашто код нас увозити тај театар апсурда. Овдје постоји суверенистичка и глобалистичка струја и то је једина линија која реално међу нама постоји, то је она која одјељује Србе који раде за Србију (и подразумијева сва три горе формулисана завјета) од оних који раде за окупаторе или су одани њиховим идејама, o чeму говоре и примјери из вашег текста.
  Свако добро!

  Reply
  • Боље је говорити о суверенистима. Зато предлажем завет суверенизма. Не треба међутим заборавити ни да су комунисти почистили десницу и од онда наш политички систем храмље. А либерали су данас највећи глобалисти.

   Reply
   • Чини ми се да је ту кључ, комунисти нису просто почистили српску Десну политичку мисао, него Српску политичку мисао уопште и чим се она пројављивала и у траговима, било које врсте, доживљавана је као претња систему. Све они који су се противили комунизму су одиста разнообразни. Све оне који су се у претходном периоду занимали социјалистичким темама не би требало груписати са титоизмом. А да су титоисти данашњи глобалисти, то је несумњиво тако и по свему логично. Осим тога српска историја свједочи о особитом поимању личних слобода, које се усљед другачијег историјског искуства и устаничке прошлости тешко уклапа у западне категорије, понајприје због (том искуству инхеретног) другачијег поимања слободе и личности. Будући да сте својевремено одбили да се сврстате у једну од две наметнуте категорије и настојали да укажете на трећи пут за Србију, помислих да бисте и у овој ствари могли да ходите ужим и тежим путем. Ваља превазилазити странчарења, избјегавати етикете и причати о рјешењима проблема из које год школе мишљења за нас добро рјешење долазило. Извините на коментару ако га држите за излишног. У сваком случају није писан да бисте га објавили (не видим корист од тога), него као обраћање вама од заинтересованог читаоца. Поздрав!

    Reply
    • Хвала. Мислим да је конзерватизам потребан ако ништа друго због повратка политичке равнотеже и да титоисти и троцкисти више не би држали Србију у шаци. Суверенизам јесте важнији.

     Reply
 2. Покрет за суверенизам треба довољно јасно да се профилише и као снага која ће њиховим газдама да напомене да било каква обећања или потписи које дају они који можда имају легалитет (али не и легитимитет) неће бити обавезујућа ни на који начин. На тај начин се нпр. добар део Латинске Америке решио дугова (а то су у питању само паре, да не говоримо о много озбиљнијим стварима у нашем случају).

  Reply

Остави коментар.