Бити српски родољуб и сарађивати са Западом

Поводом 100 година Првог светског рата јуче смо у Културном центру отворили два догађаја – изложбу немачке амбасаде и гусларско вече. Игром случаја, скоро истовремено.

То ме је подсетило на непомирљивост родољуба и западњака у српској јавности.

Многи српски родољуби мисле да не смеју да сарађују са Западом, као што многи српски западњаци мисле да не смеју да буду Срби. Не само да мисле, него су понекад толико сигурни и искључиви, да ће неистомишљеника прогласити за издајника, односно фашисту, већ према табору.

Спадам у онај део српске јавности који је и родољубив и прозападан. За разлику од два табора који трпе увреде само од друге стране, ми смо отворени за нападе са обе стране. Можда зато ретко дајемо гласа од себе, али у прошлости је наша струја говорила кроз највеће националне пројекте и великане као што су  Деспот Стефан Лазаревић и Карађорђе. Или кроз шајкаше, српске и аустријске елитне ратнике који су на Дунаву бранили Европу од освајача, куге и гусара.

20140614-103154-37914593.jpg

Треба размислити и о односу руских великана према Западу, укључујући Владимира Владимировича Путина.

Искључивост је привилегија јалових. Нераднику не требају сарадници, али раднику су неопходни.

Слажем се да постоје лажни партнери, који не желе сарадњу већ потчињавање. Баш као што лажни западњаци воле туђе а мрзе своје, а лажни родољуби свесно умањују шансе за свој род.

Изазов будућности је да не будемо лажни, већ прави.

Повезани чланци

НАТО ботови љигавији од Вучићевих Раскринкао сам лицемерје НАТО активиста поводом миграната. Како су реаговали НАТО ботови?...
Правда за Давида: хорско цмиздрење као окупаторско оружје Хоћеш правду за Давида? Не дај да његова смрт послужи прљавим циљевима.
Осам заблуда о ћирилици Постоје два опречна погледа на српско писмо. Ја ћу их назвати становиштима асимилације и афирмације....
Почетак председничке кампање Шта каже народ у сеоској биртији у Гружи?
Гасим мобилни и друштвене мреже Драги пријатељи, до даљег нећу бити доступан преко мобилног телефона и друштвених мрежа. Остајем доступан преко имејла....

2 коментара

 1. Poštovani,

  Vaše izlaganje na otvaranju guslarske večeri ostavilo je na mene snažan utisak. Da, dešava mi se često taj zazor kada razmišljam da li ću uvrediti nekog iskazujući pripadnost srpskom narodu i pravoslavlju. Ni meni nije jasno zbog čega, međutim izgleda da je proteklih 25 godina ostavilo veoma dubok trag.
  Čini mi se da je kod nas stavljen znak jednakosti između nacionalizma i šovinizma.

  „Nikom od mržnje neće biti bolje“
  „Dok pevamo o slobodi, niko nam slobodu neće uzeti“

  Sjajne rečenice, potrebno ih je često ponavljati jer su odlično oružje protiv medijske propagande.
  Što je još važnije deci ih objasniti i učiti ih da vole i poštuju svoje, jer je to prvi preduslov da vole i poštuju tuđe.

  Srdačan pozdrav

  Reply

Остави коментар.