Бити српски родољуб и сарађивати са Западом

Поводом 100 година Првог светског рата јуче смо у Културном центру отворили два догађаја – изложбу немачке амбасаде и гусларско вече. Игром случаја, скоро истовремено.

То ме је подсетило на непомирљивост родољуба и западњака у српској јавности.

Многи српски родољуби мисле да не смеју да сарађују са Западом, као што многи српски западњаци мисле да не смеју да буду Срби. Не само да мисле, него су понекад толико сигурни и искључиви, да ће неистомишљеника прогласити за издајника, односно фашисту, већ према табору.

Спадам у онај део српске јавности који је и родољубив и прозападан. За разлику од два табора који трпе увреде само од друге стране, ми смо отворени за нападе са обе стране. Можда зато ретко дајемо гласа од себе, али у прошлости је наша струја говорила кроз највеће националне пројекте и великане као што су  Деспот Стефан Лазаревић и Карађорђе. Или кроз шајкаше, српске и аустријске елитне ратнике који су на Дунаву бранили Европу од освајача, куге и гусара.

20140614-103154-37914593.jpg

Треба размислити и о односу руских великана према Западу, укључујући Владимира Владимировича Путина.

Искључивост је привилегија јалових. Нераднику не требају сарадници, али раднику су неопходни.

Слажем се да постоје лажни партнери, који не желе сарадњу већ потчињавање. Баш као што лажни западњаци воле туђе а мрзе своје, а лажни родољуби свесно умањују шансе за свој род.

Изазов будућности је да не будемо лажни, већ прави.

Повезани чланци

Култура предаје: Зашто Србија не шаље војску на Косово Посечена шума, убијени жандарм и верска репресија над 150 повратника биланс је зулума косовских Албанаца над Србима у само једном дану, на В...
Заједно против ”културног” тоталитаризма! У прошлом Културном додатку Политике напала су ме тројица. У данашњем одговорамо нас седамнаест: доста говора мржње!...
Петиција 15 интелектуалаца против дискриминације (Политика, 17.12.2014) Упућујемо јавни протест због кршења основних правила демократског понашања на страницама културног додатка Политике од 10. маја 2014. године...
2nd International Danube Conference on Culture From this place we want to send a strong statement about how we think about our future.
Апел новинарима Радио-телевизије Војводине Обраћам вам се као Новосађанин Новосађанима. Тражим да се 3. маја сетите страдања наше и ваше куће. На тај дан пре 15 година, зграда Ради...

2 коментара

 1. Poštovani,

  Vaše izlaganje na otvaranju guslarske večeri ostavilo je na mene snažan utisak. Da, dešava mi se često taj zazor kada razmišljam da li ću uvrediti nekog iskazujući pripadnost srpskom narodu i pravoslavlju. Ni meni nije jasno zbog čega, međutim izgleda da je proteklih 25 godina ostavilo veoma dubok trag.
  Čini mi se da je kod nas stavljen znak jednakosti između nacionalizma i šovinizma.

  „Nikom od mržnje neće biti bolje“
  „Dok pevamo o slobodi, niko nam slobodu neće uzeti“

  Sjajne rečenice, potrebno ih je često ponavljati jer su odlično oružje protiv medijske propagande.
  Što je još važnije deci ih objasniti i učiti ih da vole i poštuju svoje, jer je to prvi preduslov da vole i poštuju tuđe.

  Srdačan pozdrav

  Reply

Остави коментар.