Ако може ФејСБук може и СрБСки

На Фејсбуку се опет покренуло питање српски или србски. Као доктор филологије, имам идеалан аргумент за ту расправу.

Матица Србска

Поставите питање зашто једначење по звучности мора да се врши у ”српски”, а не мора у ”Фејсбук”.

По правилу, морало би да се пише ФејЗБук, јер се безвучно С једначи са звучним Б. Уосталом, изговорите, и чућете да тако говорите. А Вук је рекао: пиши као што говориш.

Међутим – рећи ће колеге књижевници и фарисеји – у овом случају можемо да направимо изузетак и напишемо како не говоримо. Јер треба поштовати и сачувати страно властито име.

Тражите то исто за наше, заиста властито србско име и забраниће вам. Одједном им је незамисливо да та иста слова Б и С стоје заједно.

Тако је форматирана наша елита. Страно поштује, наше не. Страно чува, наше не.

СрБСко им боде очи, али све што пошаље ВашинГТон прихватају жмурећки.

Повезани чланци

„Шарли“ син шездесетосмаша О покојнику све најлепше, записали су још стари Грци, а ми Европљани преносили са колена на колено. А онда је наступила 1968. са својим руше...
Абортус Одломак из моје књиге „После Вучића”.
Не смета ћирилица странцима, већ домаћима ”Материјал на ћирилици неће се моћи користити”, наређено је на факултету у Новом Саду, ”Српској Атини”....
Zum ersten Mal Deutsch sprechen Die Energie von Novi Sad ist auch gleich mc² und wir hoffen auch auf eine Explosion von Kreativität in unserem Wunderjahr 2021.

2 коментара

  1. Фејзбук, српски. За сад. Можда некад вратимо и званично србски, али за сад нека буде српски. А Фејзбук НИКАКО као *Фејсбук. НИКАКО.

    Reply
    • Апсолутно се слажем! ФејЗбук, срПски. Јер пишемо баш као што говоримо! 🙂 Поздрав.

      Reply

Остави коментар.